Aalborg går forrest: Skånsom operation for diskusprolapser

Som det eneste offentlige hospital i Danmark tilbyder Aalborg Universitetshospital nu en særlig skånsom kikkertoperation for diskusprolapser i ryggen. Tidligere var denne operation kun mulig at få foretaget i udlandet for egen regning.

De første i Danmark

Fredag den 23. oktober blev de tre første patienter med diskusprolapser i lænden opereret på Neurokirugisk Afdeling på Aalborg Universitetshospital, som er de første til at tilbyde denne behandling.

– Det er faktisk ret revolutionerende. I Danmark laver vi minimum 3.000 operationer om året, og langt flere døjer med diskusprolapser. Så det er noget, der berører rigtig mange danskere, fortæller specialeansvarlig overlæge Morten Zebitz Steiness.

Tidligere har det kun været muligt at udføre indgrebet under en såkaldt åben operation, hvor man laver et operationssnit på 5-10 centimeter i lænden. Men med den nye kikkertoperation er det kun nødvendigt med et snit på en halv centimeter, og man fjerner hverken knogle eller andre vægtbærende strukturer i rygsøjlen for at nå diskusprolapsen, som man kan kan være nødt til ved en åben operation. Man mindsker altså både operationstiden og risiko for komplikationer som blødninger og vævsødelæggelser.

Dermed bliver indgrebet langt mere skånsomt.

Resultatet af kikkertoperationen er den samme som ved de åbne operationer, men resultater viser, at der er langt færre komplikationer, fordi indgrebet er mindre og dermed mere skånsomt. Derfor kommer patienterne sig ligeledes hurtigere end ved den åbne operation, og de har langt færre gener efterfølgende.

Og der er gode erfaringer at trække på.

I Tyskland har man længe benyttet sig af denne operationsmetode, og derfor er mange danskere rejst til nabolandet for at få foretaget operationen. Men nu kan man nøjes med en tur til Nordjylland – og i modsætning til indgrebet i Tyskland er der selvfølgelig ingen egenbetaling på indgrebet i Aalborg.

En folkesygdom

Diskusprolapser er en af de hyppigste årsager til rygsmerter, og det har store konsekvenser for rigtig mange menneskers hverdag. For nogle er behandlingen  fysiotereapi, mens 3.000 årligt er nødt til at lægge sig under kniven. Cirka 90% af alle diskusprolapser sidder i lænden, og det er altså her, at operationen er relevant.

Morten Zebitz Steiness kalder det en folkesygdom, og derfor er han meget stolt over, at Aalborg Universitetshospital nu tilbyder denne behandling. Han har gennem mere end et år samarbejdet med tyske kollegaer i Bremen og Munchen for at få sat det hele op og dygtiggøre sig. Så der ligger et stort forarbejde bag, at det nu er muligt at få foretaget dette indgreb på dansk jord.

 

– Det er virkelig en god nyhed, fordi kikkertoperationen har potentiale til at hjælpe rigtig mange mennesker, og hurtigt få dem tilbage til en hverdag, hvor de kan bevæge sig frit uden smerter – og det har stor betydning for livskvaliteten, fortæller Morten Zebitz Steiness.

 

I starten vil der være en fast ugentlig operationsdag med 2-3 operationer, men alt efter efterspørgslen vil der kunne blive udvidet til flere operationsdage.

 

Frit sygehusvalg

Som borger i Danmark kan du frit vælge offentligt sygehus, når du er henvist til udredning, undersøgelse eller behandling. Og dermed er det altså ikke bare i Region Nordjylland, at man kan få gavn af den nye skånsomme kikkertoperation. Alle danskere med diskusprolaps i lænden har mulighed for at komme til undersøgelse og behandling på Neurokirurgisk Afdeling på Aalborg Universitetshospital.

 

Man kan finde mere information om patientrettigheder på de enkelte regioners hjemmeside. Her er der også kontaktinformation til en patientvejleder, der kan rådgive om det frie sygehusvalg.

Kontaktpersoner

Morten Zebitz Steiness, specialeansvarlig overlæge på Neurokirurgisk afdeling.
Tlf.: 97 66 24 16, mail: mzs@rn.dk