Nordjyde helt inde i hjertet

tekst CHRISTINA SVENDSEN | foto WICHMANN+BENDTSEN/PRIVAT

Mange kender Michelle Kristensen som sundhedseksperten fra Go‘ morgen Danmark, hvor hun giver gode råd til, hvordan man kan leve sundere. Men hun har selv kæmpet med sin egen krop, hvilket førte til at hun i teenageårene startede Danmarks-mesterskaberne i slankekur

Michelle er opvokset i Aars, der ligger midt i Himmerland med 8.465 indbyggere.

– Den dag i dag bor jeg i København, men helt inde i mit hjerte, og det vil jeg nok altid være, er jeg jo kæmpe nordjyde. Jeg elsker det nordjyske og er så heldig, at hele min familie, på nær min søster, stadig bor i Jylland. Så jeg er rigtig meget hjemme i Nordjylland. Jeg bliver faktisk ofte mobbet med, at selvom jeg har boet i København i 11 år, så siger jeg stadigvæk, at jeg skal hjem til Nordjylland, fortæller Michelle med et smil.

Selvom hun ikke har boet på den nordlige side af Gudenåen i mange år, så går turen ofte forbi hjemstavnen.

– Jeg har en ret gammel mormor, som bliver flittigt besøgt, mens vi stadig kan. Jeg er faktisk så trofast nordjyde, at jeg stadigvæk har tandlæge og bilmekaniker i Aars, griner Michelle.

Problemer med vægten

Interessen for sundhed startede tidligt, fordi Michelle skilte sig ud blandt sine jævnaldrende;

– Fra børnehaveklassen og indtil 2. blev jeg drillet med, at jeg var tyk, fordi jeg var meget større end de andre i klassen. Det gjorde, at sundhedsplejersken ringede til mine forældre og sagde, at jeg skulle tabe mig. Min mor begyndte på de gængse slankekure, man kendte dengang, og som nok ikke går den dag i dag. Men det gjorde jo, at jeg meget hurtigt fik øjnene op for de ’forkerte’ kroppe. Hvordan man i hvert fald ikke skulle se ud. Også hvad der var sundt og godt, men også hvad der var egentlig decideret forbudt at spise, fortæller Michelle.

Hun understreger, at hendes mor og far gjorde det i bedste mening, men der var ikke meget hjælp til forældre med overvægtige børn på det tidspunkt. Hun var dog stadigvæk en glad pige med masser af venner. Derudover blev der brugt en masse tid på håndboldbanen, hvilket blev en stor interesse.

– Men det gør jo stadigvæk noget ved ens eget syn på sin egen krop, og det har fulgt mig rigtig meget i årene derefter. Det har det, slår Michelle fast.

Danmarksmesterskaberne i slankekur

– Da jeg blev teenager, havde jeg egentlig kørt noget yo-yo-vægt, men i 1g var jeg ved at være noget større end de andre i klassen og kunne ikke gå ud og købe tøj i butikkerne mere. Så jeg valgte at starte Danmarksmesterskaberne i slankekur. Jeg har været på et hav af slankekure i virkelig mange år. Jeg har prøvet alt muligt åndssvagt af og det gjorde jo, at jeg interesserede mig rigtig meget for det. I gymnasiet sad jeg også og læste iForm-bladene, fordi jeg har haft en stor passion for sport og især håndbold.

Da Michelle forlod Aars gik der ikke længe før sundheden blev til en karrierevej;

– Jeg gik i folkeskole og gymnasiet i Aars. Derefter flyttede jeg til Aarhus for at læse en bachelor i idræt, hvor jeg var i tre år. Så tog jeg en afhopper til Club La Santa, som er en sådan en sports-ø i Spanien. Der var jeg i et år, indtil jeg flyttede til København for at læse min kandidat i human ernæring. Da jeg kom til København gik det lige pludselig rigtig stærkt. Jeg begyndte at skrive for magasinet iForm, som var rigtig stort på det tidspunkt, og var på Aftenshowet på DR, fordi jeg kendte Sisse Fisker, efter at havde lavet lidt TV, da jeg var i Aarhus. Så rullede bolden egentlig derfra. Jeg endte med at tage orlov fra mit studie efter et år på kandidatuddannelsen, kom aldrig rigtig tilbage. Så vandt arbejdet derefter.

Tog det en dag af gangen

Der var heldigvis masser af arbejde til en med Michelle Kristensens talenter, og hun fandt hurtigt andre opgaver til at supplere jobbet som freelancejournalist hos iForm.

– Jeg begyndte at være personlig træner og blev ret hurtigt en, som skuespillere gik til, når de skulle formes til roller. Så måtte jeg finde ud af, hvad et CVR-nummer betyder og hvad moms er. Det har jeg overhovet ikke vidst noget om, fordi min far er skolelærer og min mor er pædagog. Jeg kommer ikke fra en iværksætterfamilie, så det skulle læres fra bunden. Jeg har lavet virkelig mange fejltrin i den rejse, fortæller Michelle.

– Jeg startede op som selvstændig uden at vide, hvad det var, jeg ville. Jeg har bare taget en dag eller en måned af gangen. Jeg har aldrig lavet etårs- eller femårsplaner. Jeg har egentlig bare fulgt min mavefornemmelse og gjort det, som gjorde mig glad. Så har det været perioder, hvor jeg har været helt ude på et sidespor og kommet til at lytte for meget til andre folk og hvad de syntes, at jeg skulle gøre. Men sådan er rejsen som iværksætter. Man skal have lidt tæsk undervejs for at lære det helt ind til knoglerne.

Stress førte til digitale bootcamps

Michelle Kristensen var en af de første, der gav mulighed for at komme med på en af hendes populære forløb digitalt, da hun lancerede MK Universet.

– Det var egentlig en meget stor tilfældighed. Jeg havde kørt rigtig mange fysiske bootcamps rundt i Danmark og boede nærmest i en bil på landevejene. I 2017 var jeg virkelig stresset og kunne ikke holde til det liv mere. Jeg var enormt presset økonomisk, fordi jeg havde 21 ansatte, så jeg valgte at opsige 18 af de mennesker for at få lønningerne ned. Derefter brugte jeg en weekend i min lejlighed, hvor jeg puttede en masse gule post-its på væggene, for at se hvordan man kunne lave de her bootcamps på en anden måde. Det var et sats at lave en fireugers online-camp. Men jeg startede tilmeldingen op, inden jeg havde lavet materialet, og på fem dage havde vi 400 tilmeldinger. Det var lidt angstprovokerende, for så skulle det jo virke, smiler Michelle.

– Jeg fik øjnene op for, at det kunne noget, og så har det gået derfra. Meget tidligere end mange andre har jeg været bevidst om, at jeg ikke kunne blive ved med at holde til at arbejde så meget. Det har boblet i min hjerne om, hvordan jeg kunne konvertere det til at blive mere digitalt. Det kan man sige er et kæmpe sats at tage. Det er jo også et sats, der har haft nogle konsekvenser. Den dag i dag er jeg bare rigtig glad for, at det lykkedes, fortæller hun ærligt.

Man må sige, at det i den grad er lykkedes;

– Jeg har haft i hvert fald 100.000 kvinder på en eller anden form for camp og så har jeg nok haft 50 mænd på også. Det er det målestoksforhold, så det er virkelig meget kvinder, griner Michelle.

Hendes erfaring er, at kvinder godt kan lide fællesskabet og være sammen om hinandens op- og nedture.

– Måske kommer jeg på et tidspunkt til at lave noget for mænd, men jeg kan jo sætte mig ind i hvordan det er at være i en kvindekrop. Derfor giver det rigtig god mening, at det er dem, jeg rammer, fortæller Michelle.

Synet på sundhed

I de ti år, der er gået siden Michelle Kristensen startede sin karriere, har synet på sundhed ændret sig voldsomt. Hun har også selv ændret sin tilgang til, hvordan man får en sund krop.

– Til at starte med var jeg ret striks. Man måtte ikke spise for meget frugt og brød skulle man i den grad ikke røre. Det skulle helst være grønne grønsager, hvis man skulle tabe sig, fortæller Michelle, der også var forbeholden overfor gluten og sukker.

– Der var jeg totalt fanatisk. Sådan hvor jeg selv tænker; ’slap nu af’ den dag i dag. Det var meget kropsfokuseret. Jeg gav folk en plan og så skulle de følge den. Jeg havde slet ikke tankerne om, hvor meget hjernen og det med at ændre vaner jo egentlig har den største betydning for, at vi lykkedes med at ændre på noget. Hvis vi ikke har styr på vores hjerne og kan finde ud af at snyde den, når den vil os noget knap så godt, så kan vi jo ikke lykkedes med noget. Så jeg har ændret det rigtig meget. Hvis folk var på en af de første bootcamps i 2013, så ville de tænke; ’Shit, hvor er hun blevet sød’, griner Michelle.

– Jeg har jo haft så mange kvinder i mine hænder, og jeg lærer af dem. Det er det, der er det magiske ved at have de her online forummer. Jeg kan jo se, hvad de skriver derinde og folk er så søde til at melde tilbage med, hvad de har af problematikker. Jeg tager jo også mig selv og mine veninder med som case-person. Jeg gider sgu heller ikke at leve virkelig striks. Den sociale sundhed, hvor vi får et godt glas vin og er ude og spise hos vennerne når man må det igen har jo også en enorm stor betydning for, at vi er rigtig glade, har meget energi og føler, at livet er værd at leve. Så jeg er blevet meget mere helhedsorienteret end før i tiden, hvor det nærmest kun handlede om at hakke kilo af kroppen, fortæller Michelle ærligt.

Sund med deller

Michelle er fortaler for, at en sund krop ikke kun er ensbetydende med en åleslank figur.

– I forhold til mange af mine kollegaer, så er jeg jo heller ikke et lille nips i sundhedsbranchen. Det har jeg slået mig selv oven i hovedet med, men jeg tror, at når vi snakker sundhed, så skal man 
jo også huske, hvilke gener man er født med. Jeg har aldrig været en lille nipsting og jeg har aldrig haft en mave uden fedt på. Sådan er
jeg bare bygget. Så har jeg en søster, der er fuldstændig modsat, der er streg i luften
og har sixpack uden at træne et eneste 
minut og uden at tænke på, hvad hun propper i munden. Hun har fået min mors 
gener og jeg har fået min fars gener. Sådan er det! Det har jeg været mega irriteret over i rigtig mange år, men jeg kan 
jo ikke bruge hele livet på det, så bliver
 det simpelthen en lang sej kamp. Det er
 jo i bund og grund ikke det, det handler
 om. Der er få mennesker, der har en krop,
som er åleslank. Det er ikke normalen. 
Det er normalt og godt at have deller.
 Det er normalt at have noget på ma
ven, der folder, når man sætter sig
ned, understreger hun.

Plads til alle

Mens der er blevet plads til flere kropstyper, så er der desværre også nogle, der oplever at blive skældt ud på de sociale medier, når de vælger at tabe sig.

– Man skal jo ikke shame dem, der er tynde. Der skal være plads til alle og alle må sige, at de har lyst til at tabe sig, slår Michelle fast.

– Jeg lavede ’Fede Forhold’ på DR1 i sommers, hvor det handlede om tre par, som var groet fra hinanden både mentalt og kropsligt. De havde ikke lyst til hinanden mere, fordi de ikke kunne genkende sin egen krop og have det godt i den. Der mødte jeg mange folk, der var ret sure over, at parrene havde lyst til at tabe sig og skulle tabe sig, for måtte man nu ikke have sin egen krop i fred. Det må man meget gerne. Man priser de forskellige kropstyper, også de formede, velkomne i dag, heldigvis. Men så skal der også være plads til, at man har lov til at sige, at man har lyst til at tabe sig, selvom man ikke vejer så meget, at det er sundhedsmæssigt farligt for en. Min søster er slank, men hun kan også have perioder, hvor hun har taget et par kilo på. Så må hun jo også gerne sige; ’Nu skal jeg tabe et par kilo, for at jeg har min egen krop og den jeg har det rigtig godt i, at den er retur igen’.

På Michelles egne sociale medier vil hun gerne vise, at en sund krop kan se meget forskellig ud.

– Jeg viser jo også før og efter billeder på min instagram, hvor de er kommet tilbage til den krop, de gerne vil. Det gør jeg, fordi folk synes, at det er motiverende og de kan spejle sig i det. Jeg viser jo kroppe, der har appelsinhud og alt det som kroppe nu har, og det er jo også for at vise, at der er så mange forskellige kroppe derude. Så folk ved, at der ikke kun findes modelkroppe og de helt perfekte influencer-pigers åletynde ben uden noget som helst appelsinhud. Der findes mere af det hylster, som man selv går i, og det er helt normalt. Det er vigtigt, at sundhed bliver set som noget, hvor man har det rart i sin krop og har meget energi, i stedet for at man måler det på hvordan ens krop ser ud.

Rådden branche

Michelle fortæller, at sammenholdet mellem de professionelle i sundhedsbranchen ikke er fantastisk;

– Det er virkelig dårligt, griner hun.

– Jeg gad godt at sige, at det er virkelig godt. Jeg tror, jeg har været total blåøjet, da jeg hoppede ind i denne her branche og tænkt, at vi har alle sammen den samme mission. Vi er jo et hold, og vil gerne gøre danskerne sundere og få dem til at bevæge sig. Men jeg lærte i en meget tidlig alder, da jeg havde været i branchen i et år, at sådan var det altså ikke. Jeg er selv blevet banket ned, jeg ved ikke hvor mange gange, af diverse kollegaer. Jeg har fået skrevet ’bullshit’ i panden, de har lavet opslag og prøvet at få mig i ’Kontant’ på DR, som ikke er lykkedes. Rigtig mange gange har de prøvet at få mig af Go’ Morgen Danmark. De har høvlet mig ned, da jeg lavede Fede Forhold. Der er virkelig en hård tone. Vi har jo vores forskellige meninger om ting, og det skal vi have lov til at have, men man må ikke tale ondt om andres metoder med mindre, de går ind og gør noget, som skader mennesker. Så skal der selvfølgelig sættes en stopper for det. Men det vil jeg vove at påstå, at jeg ikke gør. Jeg har nogle gode kollegaer, selvfølgelig, men det er en rådden branche at være i. Som så mange andre brancher også er. Jeg har valgt at lukke ørene for det og ved, at jeg gør en forskel for rigtig mange derude.

Havnede i mediestorm

Michelle Kristensen er vant til at være i medierne på grund af sin faglighed. Så det var en uvant situation, da hun oplevede stor interesse fra journalister på grund af sit nye parforhold, som hun skrev om på instagram sidste år.

– Jeg syntes, det var frygteligt rent ud sagt. Når jeg har været i TV, har det heldigvis aldrig handlet om mig privat. Så har jeg stået og snakket om noget sundhed eller lavet noget mad, men det var jo mig selv, der lagde opslaget op på instagram. Det gjorde jeg, fordi havde lyst til at fortælle det inden pressen opsnappede noget. Der er jo rimelig lavvande for tiden. Man kan fortælle om corona, men ellers er der ikke noget. Jeg kunne forudse, at det kunne blive en historie, jeg ikke selv kunne styre. Så jeg valgte at melde ud, at jeg var blevet kæreste med det her menneske. Det var tilfældigvis en kvinde. Jeg tænkte, at det var 2020, så hvor interessant kan det være. Med min naive hjerne havde jeg tænkt, at det ville bare gå over og det gjorde det ikke, griner Michelle opgivende.

– Det var voldsomt at se sig selv komme i en kasse, hvor jeg blev kaldt lesbisk. Før i tiden har jeg kun været sammen med mænd, så jeg skulle lige vænne mig til, at jeg var kæreste med en kvinde, selvom det jo bare er et menneske i min verden. Men det var vildt at se mig selv blive proppet i kasser, som jeg aldrig før havde identificeret sig mig med og ikke mindst, at der var så stor interesse. De ville have mig i Aftenshowet og alt muligt. Det sagde jeg nej til, for jeg syntes, at det var crazy, at det kunne være SÅ vildt, at jeg havde fået en kæreste. Jeg havde lige et par dage, hvor jeg tænkte, jeg måske ikke skulle havde fortalt nogen det her. Omvendt skal man jo heller ikke gå og holde noget hemmeligt. Det var fint nok og nu er interessen faldet totalt.

Fremtiden

Som så mange andre, har Michelle Kristensen været lidt i venteposition det seneste år. Så det første håb om fremtiden er nok et, som mange af os deler.

– For det første, så drømmer jeg om, at alle bliver vaccineret, siger hun med et smil.

– Jeg har selvfølgelig nogle mål med min virksomhed. Jeg drømmer om, at den bliver større, så vi kan hjælpe endnu flere mennesker med at gøre sundhed lidt mere simpel og få øjnene op for at sund mad kan smage rigtig godt og laves meget hurtigt. Jeg drømmer, håber og tror på, at jeg kan finde en bedre balance mellem at arbejde og holde fri. Det her med at finde en balance, hvor jeg stadigvæk husker, at der er et andet liv udover arbejde, det kan til tider være svært for mig nogle gange. Det hjælper mig, at min kæreste har en treårig dreng, så der bliver man tvunget til, at man ikke skal sidde og arbejde, og det er rigtig sundt for mig, afslutter hun.

BILLEDER FRA MICHELLES PRIVATE FOTOALBUM

“Burger indtages på sommerferiens telttur”

 

“Nogle af mine skønne medarbejdere i mit MK team”

 

“Billede fra den obligatoriske skolekoncert. Har spillet violin i 3 år… og tror min familie jublede den dag jeg stoppede. Så god var jeg heller ikke :D”

 

“Min tid som green teamer på Club La Santa. På billedet underviser jeg i svømning”

 

“Solen i Thy Nationalpark. Et af de mest fredfyldte steder i Danmark.”

 

“En tur i svømmehallen”

 

“Billede fra da jeg gik i 2.G på gymnasiet og derefter 2 år senere, hvor jeg var i Ghana, hvor jeg boede i 4-5 måneder”

 

Det obligatoriske skolebillede fra første klasse

 

“Foredrag i Vejen for et oplagt publikum”

 

Hør vores podcast med Michelle: