En pause fra hverdagen

Reklame | KAFFEFAIR FOLKEKØKKEN

Annonce – De fleste af os kender det; at der går alt for meget madpakke og vasketøj i hverdagen, og vi glemmer hyggen og samværet i travlheden. Men der findes heldigvis åndehuller, hvor man kan puste ud og bare nyde. Et af dem dumpede vores udsendte ned i, da hun besøgte KaffeFairs Folkekøkken på Strandvejen i Aalborg en råkold vinteraften

KaffeFairs store vinduespartier lyser lokkende op i den mørke vinteraften, så jeg skynder mig indenfor og mødes med fotografen. Køkkenet er endnu ikke helt åbent, så vi bruger et øjeblik på at nyde den hyggelige julestemning i caféen.

På grund af det tidlige tidspunkt er der endnu ikke så mange mennesker, men der går ikke længe, før der begynder at komme gæster dryssende. Det er ikke til at sætte en type på, for her er familier med store og små børn, ældre par og yngre par, venindegrupper og andre, der kommer alene. Fælles for dem alle er, at de, ligesom jeg, tager en pause fra madlavning og opvask for at nyde et måltid i hyggelige omgivelser.

Plads til alle

Stian har fundet vej til KaffeFair med børnene Emmer, der faktisk har fødselsdag i dag og bliver 3 år, og My på 5 1⁄2 år. De spiser her ofte, fordi moren i familien arbejder i YOGAHuset, der ligger ovenpå. De bruger det meget, når hun har aftenarbejde. Så mødes de her og kan nyde aftensmaden sammen uden den stress og jag, som skiftende arbejdstider normalt kan give i en børnefamilie.

Børnene er som de fleste i den alder ekstremt søde og sprængfyldt af energi, men det er der heldigvis også plads til her. De tegner og leger ved bordet, og jeg får lov til at lege lidt med, inden forretten bliver serveret. Efter lang tids overvejelse får jeg endda lov til at låne en af Emmers matadorbiler, så jeg også kan være med til at lege racerbane.

Forretten i dag er Hokkaidosuppe, der varmer helt ind i det inderste af kroppen. Generelt er menuen god hverdagsmad, der har fået en gevaldig opgradering. Emmer og My fortæller, at de godt kan lide maden hernede, selvom Emmer tørt konstaterer, at dagens suppe smager af kerner. Den ryger dog alligevel ned, da førstehåndsindtrykket forsvinder. My er mest begejstret for kagen hos KaffeFair, men mener også at maden er god nok.

– Det er generelt nærende og god mad, som alle kan spise. Brunchen har vi været rigtig glade for. Blandt andet fordi der også er vegetarbrunch, griner Stian, der som vegetar til tider må tage til takke med et noget begrænset udvalg, når han spiser ude andre steder. I KaffeFairs Folkekøkken slår de hver mandag en ny ugemenu op på hjemmesiden og på Facebook. Retterne i ugen ligger fast, men der er altid en lækker salat og brød som supplement til hovedretten.

Stian fortæller om det søde personale i caféen, som de efterhånden har lært lidt at kende, og som derfor også kender børnene og ved, hvad de vil have. I det hele taget bruger familien caféen til lidt af hvert. De køber for eksempel også deres æg og rugbrød her. Æggene forhandles gennem Ægpusheren fra Mou.

Som hjemme i hulen

Efter forretten sniger vi os i køkkenet for at tage en snak med Jørgen, der er chefkok hos KaffeFair på Strandvejen, for at høre mere om konceptet. Der er fuld gang i gryderne, for imens vi fik forretten serveret, er der kommet endnu flere gæster til. Men der hersker en rolig og behagelig stemning i det store køkken, hvor Jørgen har selskab af to STU-elever og en enkel studerende.

Konceptet for KaffeFairs Folkekøkken er enkelt;

– Vi har én ret, som man kan se på ugens menukort, der hænger på væggen. I dag har jeg jo lavet Hokkaidosuppe, hvis man gerne vil have en forret, og der er kage, hvis man gerne vil have en dessert. Hovedretten koster 85 kr., mens det koster 45 kr. ekstra for forret eller dessert. Vi har den her ene folkelige ret som dagens ret, der bliver anrettet og sat sådan ind på bordet, fortæller Jørgen og peger mod en af hans dygtige ansatte, der netop er ved at gøre en anretning klar.

– Vi prøver at gøre det lækkert og lidt hjemligt. Ligesom hjemme i jordhulen, hvor man øser maden op på tallerkenen, fortæller Jørgen.

Folkekøkkenet åbner 17.30, og hvis dagens ret ikke falder i ens smag, så fortæller Jørgen beroligende, at man selvfølgelig stadig kan købe fx salat eller sandwich fra deres almindelige menukort.

En god snak rundt om bordet

Tilbage ved bordet er hovedretten blevet serveret. Der er dagens salat, pasta i ostesauce, skinkeculotte og brød. Det hele er serveret i skåle på bordet, så man selv tager det, man skal have. Man skal være ualmindelig godt sat for at få serveret den slags mad hjemme i sit eget køkken, men der er unægteligt noget hjemligt over måltidet.

I den anden ende af restauranten sidder Lene Kirk, der driver KIRK Gallery. Hun er sammen med sin mand, Jakob, og deres to teenagesønner, Magnus på 17 år og Lukas på 14, der sætter pris på et godt måltid mad ligesom forældrene. Familien er flittige gæster hos KaffeFair, men det er dog første gang, de er til Folkekøkken.

– Det er rigtig godt hernede, bemærker Lene.

Hun fortæller, at det i første omgang var det sociale aspekt, der trak dem til KaffeFair.

– Der er jo dejligt her. Maden er fantastisk, personalet er søde, og der er en lækker indretning. Så er det primært økologisk mad til rigtig små penge. Man får en fantastisk behandling hernede. Det er så hyggeligt og afslappet, fortæller Lene.

Familien bor i Vestbyen og synes, det er rart med et ’lokalt’ tilbud. Børnene er som regel med;

– Vi skal jo alle sammen have noget at spise, griner Lene.

– Det er jo erstatning for vores aftensmad.

Både Lene og Jacob har travle jobs, så det sker ofte, at maden ikke indtages rundt om køkkenbordet derhjemme.

– Vi arbejder til sent, så det går lidt stærkt i vores familie. Så vi spiser tit ude, fortæller Lene.

– Der er selvfølgelig lidt ’convenience’ i det, det er klart. Men det er jo hyggeligt at komme herned, og så er der mobilfri ved bordet, akkurat som derhjemme. Så får vi jo snakket lidt. Det kan man gøre om køkkenbordet, men det kan man jo også gøre her, fortæller Jakob.

– Vi har jo større børn, og når vi alle har travlt i hverdagen, så man må finde sig de rum, som man kan, fortæller Lene.

– Det er fint lige at få snakket lidt og komme fra alle ens sociale medier, istemmer Lukas.

– Altså 85 kr. og så får du mad på det her niveau, peger Lene begejstret.

Dagens middag bliver afsluttet med en kop kaffe og et stykke brownie, som vi bliver anbefalet fra kageskabet. Helt uden at lægge mærke til det ender fotografen og jeg med at lade os opsluge af den hyggelige stemning og skal mindes om, at de altså lukker kl. 20.

Det har været en aften fyldt med lækker mad og god stemning, der giver ekstra energi til en travl hverdag, hvor man skal huske at puste ud engang imellem. Det pusterum kan man i hvert fald finde til overflod hos KaffeFairs Folkekøkken.

 

KaffeFairs Folkekøkken

Foregår fra man-tors kl. 17.30-20.00 i afdelingen på Strandvejen 19, 9000 Aalborg
(Vi anbefaler at du ankommer senest kl. 19.00).

En folkekøkken-ret koster 85 kr.
Forret/dessert kan tilkøbes for 45 kr.
10-turs klippekort koster 700 kr.
Se den aktuelle madplan på KaffeFair Strandvejens facebookside.

KaffeFair Strandvejen

Generelle åbningstider
Man-tors kl. 8.30-20.00
Fre kl. 8.30-17.00
Lør kl. 10.00-14.00