Aalborgs Undergrund: Den glade viking

Tekst & foto christina svendsen

Lad os få et par sandheder på banen til at starte med; Jeg er ikke ligefrem fitness-typen, så det var med en vis nervøsitet at jeg begav mig mod Cross Fit Aalborg. Diverse fordomme om hårdt pumpede fyre, der har travlt med at dyrke sig selv i spejlet, mens de løfter jern og duller på stepmaskiner var nogle af de skamfulde tanker, der løb igennem mit hoved inden. Og hvad ville de mon sige til sådan en lille tyk journalist som mig. De fordomme blev gjort til skamme allerede i døren, hvor jeg blev mødt af to smilende naturlige unge mennesker, der fik ledt mig mod Lars, som jeg havde en aftale med. I efteråret blev han kåret til Danmarks stærkeste mand i kategorien under 105 kg, og snart skal han konkurrere igen ved Arnold Strongman Classic i USA. Ved første øjekast så ligner Lars en man ikke skal lægge sig ud med, for han har overarme der kunne skræmme de fleste, men det mest hjertevarme smil forsikrer om, at Lars ikke kunne gøre en flue fortræd. Det bekræfter han da også straks, da han fortæller mig om den alsidige gruppe af mennesker, som benytter sig af centeret:

– Mit yndlingshold er mommy-holdet, der er simpelthen ikke noget mere livsbekræftende end alle de små væsener, der sidder og hygger sig til noget godt musik, siger Lars med et smil, der når helt op til øjnene.

Startede i MMA

For at få alle fordomme ud af verden, så beder jeg Lars om at forklare hvad det der Cross-Fit egentlig går ud på, og hvorfor træner en Strong Man som ham netop lige her.

– I cross-fit skal man være forberedt på enhver fysisk udfordring, det er det samme med ”stærk mand”, fortæller Lars, der har dyrket sporten i 2 år. Som dreng startede han med karate, men skiftede hurtigt over til Taekwondo som 10-årig, og brugte lige over et årti på sporten, hvor han opnåede sort bælte. I 90’erne blev Lars Danmarks første MMA-kæmper. I dag ville han betegne sig selv dengang, som en ung mand, der ikke havde fundet fodfæste endnu og stadig havde meget at lære. Han havde svært ved at finde glæde:

– Jeg følte at jeg gik i en hættetrøje i 30 år, en ”la’ mig være”-trøje, fortæller Lars.

I MMA er der næsten ingen regler og for udefrakommende kan det se voldsomt ud. Det kan være svært at forestille sig at den venlige kæmpe, der står foran mig, har været MMA-kæmper. Han var kendt som Bad Boy i MMA-tiden, der blev til en vred pit-bull når han steg ind i ringen, men det ændrede sig langsomt. Lars siger selv, at han til sidst blev træt af at slå på modstanderne, og:

– Jeg vil ikke gå på kompromis med mig selv igen.

Lars fortæller at han bestemte sig for at tage et proaktivt valg om selv at ville bestemme sit humør.

– Jeg vælger at være glad. Det er mig der bestemmer, selvom mælken er sur, det regner når jeg skal køre datteren i skole og aircondition ikke virker hernede; Kort sagt, en rigtig mandag. Men skal det ødelægge min dag? Nej!, siger Lars med et smil så stort at man ikke kan undgå at smile med.

Grådlabil far til tre

I dag vil Lars betegne sig selv som en grådlabil, 40-årig far til tre skønne døtre; Xenia på 6 år, Lærke på 16 år og Nanna på 18 år. Han fortæller grinende at han har en drøm at blive fire til fire, fordi det klinger så godt.

For nogen er strongman en måde at kontrollerede deres fysik. Det er det også for Lars, men andre gange er træningen ren terapi, hvor man får skyllet hele systemet igennem.

Han blev introduceret til sporten af en ven, som overtalte ham til at tage med til et stævne i sidste øjeblik. Det gik rigtig godt og Lars fik blod på tanden. En af de mest berømte eksponenter for sporten er islandske Hafthór Júlíus Björnsson, der er bedre kendt som The Mountain i TV-serien Game of Thrones. Lars betegner ham som fuldstændig vanvittig på den gode måde. Han er høj og har lange arme, hvilket er en stor fordel i strongman. Den fordel har Lars ikke, da han ikke er så høj, men til gengæld siger han selv, at han er Danmarks bedste krammer.

I efteråret blev han Danmarks stærkeste mand i kategorien under 105 kg. Det var en stor overraskelse, ikke mindst for Lars selv:

– Da de råbte mit navn, så sprang hydraulikken læk, fortæller Lars grinende.

Selv om stærk mand kan være konkurrence-præget, så går det for Lars kun ud på at være den stærkeste og gladeste version af sig selv.“

Den 4-5 marts i denne uge gælder det Arnold Strongman Classic i USA, en konkurrence, der blev startet af Arnold Schwarzenegger i 2002. Her skal Lars konkurrere mod nogle af de stærkeste mænd i verden. Vi ønsker The Happy Viking alt muligt held og lykke!