By Moberg tager socialt ansvar

BÆREDYGTIGHEDSTEMA I BY MOBERG

Annonce –

Vi besøgte Jette Moberg og Amanda Moberg, som er mor og datter, i deres butik By Moberg i Algade. Så snart vi trådte ind ad døren, fik hele atmosfæren os med det samme til at drømme os væk til lunere himmelstrøg. Butikken emmer af orientalisme, og stilen står knivskarpt. Butikken byder på alt fra rustikke møbler fra Kina, smukke saritekstiler fra et kvindecommunity i Indien til karmaophæng fra et rescue-center på Bali

I foråret åbnede Jette og Amanda deres butik i nye, smukke lokaler i Algade. For både Jette og Amanda er det ikke nok, at deres produkter er klimavenlige. De sætter tårnhøje krav til den sociale bæredygtighed, produkterne bidrager til. De køber blandt andet deres puder, puffer, kjoler og toilettasker af BASHA, som er en indisk kvindeorganisation, der hjælper børn, som har været kidnappet eller af anden årsag har mistet deres familier. Tekstilerne, de bruger til produkterne, kommer fra gamle, indiske sarier, som indiske kvinder har brugt som beklædning gennem hundredvis af år. Når By Moberg køber deres produkter i sådant et community, er de med til at sørge for, at børnene får skolegang, lektiehjælp, tøj på kroppen, mad til alle måltider og en seng at sove i.

Jette og Amanda fortæller glædeligt om de gode samarbejder, de har med især kontakter i Indien. De lægger vægt på deres imødekommenhed og venlighed, og maner alle fordomme til jorden med deres livsbekræftende beretninger. Dog har det været nødvendigt for dem at takke nej til indernes overdrevne venlighed et par gange. Eksempelvis har mange leverandører tendens til at bruge overdrevne mængder plast og pap, når de sender produkterne afsted til Danmark, men her har Jette og Amanda måtte bede om lidt mindre service og venlighed for miljøets skyld.

Den gode historie mindsker ressourcespild

Jette og Amanda fortæller, hvordan de sætter en ære i altid at fortælle historien bag deres produkter og dermed gøre det til en oplevelse både at være i butikken men også at købe noget med hjem fra butikken. De hårrejsende og rørende historier fra Indien, Kina og Bali er med til at skabe affektionsværdi hos kunderne, der medvirker til at bekæmpe køb og smid ud-tendensen. Når kunderne får tilknyttet rørende historier og dermed får styrket deres gode samvittighed, når de køber produkterne, er der langt mindre sandsynlighed for, at de vil smide produkterne ud efter få måneder, som mange eller har tendens til, når de har købt upersonlige varer i dårlig kvalitet.

Mor og datter som samarbejdspartnere

Amanda har været i oplæring i Mama Jettes butik i flere år, men da de åbnede i Algade, var hun klar til at tage del i ansvaret. Jette fortæller, at det er Amanda, der er allerhårdest og konsekvent i forhold til kun at forhandle produkter med historie og mening bag, samtidigt med at Jette stadig er den, der tager den de helt store beslutninger for butikken.

Siden Amanda var helt lille, har Jette taget hende og resten af familien med til Indien. De fortæller, hvordan de betragter Indien som deres andet hjem, og de to kvinder mener da også, at deres kærlighed til boheme-stilen kommer herfra.

Orientalsk og bæredygtigt julepynt

For at begrænse juletidens overflod og ressourcespild har By Moberg lagt en stor indsats i at finde nye og bæredygtige måder at producere julepynt til aalborgenserne, samtidigt med at de stadig holder sig til den orientalske stil. I butikken kan du altså nu finde både kræmmerhuse, hjerter og stjerner fra communityet BASHA, som er lavet af samme silkesarier, som butikken ellers forhandler. Derudover har de også indhentet julekugler af genbrugsglas og stjerner, klokker og bjælder af messingfarvet metal fra bæredygtige mikrovirksomheder i Indien, og som et nyt tiltag har By Moberg etableret kontakt til en 100% fairtrade mikrovirksomhed i Nepal, der leverer små søde dyr og naturelementer i filt i smukke vinterfarver, der skaber en både hyggelig og autentisk stemning til de mørke vinteraftener.

BY MOBERG

Algade 21 – 9000 AALBORG

KONTAKT

BUTIKKEN: TLF. 27584837

ÅBNINGSTIDER

MANDAG-TORSDAG 10:00 – 17:30
FREDAG 10.00 – 18.00
LØRDAG 10.00 – 16.00

Sociale medier

Facebook: @ByMoberg

Instagram: @bymoberg