Boligklumme: Uderummet skaber balance

TEKST MIE HEDEMAN MORTENSEN | FOTO PRESSE

Sommeren er så småt over os og det gode vejr har allerede vist sig flere gange. Jeg er i gang med at hjælpe flere af mine kunder med deres udeområder i sommerhuse og omkring deres private boliger til at gøre dem til spændende væresteder i sommerhalvåret, ja endda med flere tiltag, der forlænger sæsonen og giver uderummet berettigelse hele året.

Den krisetid vi er i, gør det endnu mere vigtigt for os at skabe en brugbar og hyggelig base for os selv og vores familieliv og ligeledes skabe rum for samvær. Derfor er der øget fokus på at bygge spændende mm.

Vores haver og uderum har på mange måder en mere legende form end indendørs, både med brug af anderledes materialer og i et flot samspil med naturen. Her kan vi tillade os at slå os løs og måske acceptere, at det oftest ikke er et rum, vi har helt styr over. Det er en sanselighed, som vi ikke på samme måde finder inde og denne bidrager til vores velbefindende.

Eksempelvis den sanselighed, vi opnår ved at tage vores morgenbad under udendørsbruseren til lyden af fuglefløjt.

Eller måske er det en idé, hvis du har den rette plads udendørs, at anskaffe en udendørssauna, en tønde med glas i hele den ene side, der med den rette placering kan få dig til at føle, at du sidder midt i naturen og som samtidig giver dig smukke wellness-aftener derhjemme.

Udetendensen går fint i spil med det øgede fokus, der er på bæredygtighed og brugen af materialer.

Stilen er rustik og taktilt – en fortælling skåret i træ og hugget i sten. Uderummet indrettes i respekt for netop de omgivelser, der er til rådighed.

Design en oase til fordybelse

Måske er der et helt specielt spot i din have eller på terrassen, hvor du kan sidde ugeneret eller hvor du kan finde solstråler og der ligeledes ikke er så meget vind. Et sted, som du kan gøre til noget helt særligt for dig selv at komme hjem til efter en travl arbejdsdag. Om det er loungestil eller hængekøje er underordnet, du skal bare kunne føle dig afslappet og kunne lade op.

Oftest er havemøblerne omdrejningspunktet i dit uderum. Jeg synes personligt, at det kan være interessant at finde en løsning med materialer, der kan tåle at stå ude hele året og er vejrbestandigt. Således har man ikke udfordringer med at skulle opbevare møblerne om vinteren og kan nyde at se ud på møblementet i vinterhalvåret. Azzobé-træ fra Nyborg Havn som Thors Design bruger til at skabe deres rustikke møbler er et eksempel på et sådan materiale.

Der findes så mange smukke gamle krukker, baljer, tønder, kar mm. der med lidt snilde og tætning kan bruges til vandopsamling og dermed udgøre det perfekte vandbassin i din have. Måske kan du lave cirkulation i et kredsløb og derved få den beroligende lyd af rislende vand.

Er du lige som mig fascineret af uderum og elsker de muligheder og stunder, der her følger med, så glæd dig over, at det nu er den bedste tid, der ligger foran os.