En passion for at hjælpe unge på kanten i beskæftigelse

En mand og hans passion | Christian Helweg

Christian Helweg startede som iværksætter i 2015 det socialøkonomiske værksted Råt & Godt. Her har han hjulpet mange udsatte unge gennem de sidste fem år med at komme tilbage til arbejdslivet. På det bæredygtige værksted laver de opgaver og projekter til private, virksomheder og institutioner på bestilling. Blandt andet har de stået for møbler til en hel afdeling hos AKKC. Christian brænder for at hjælpe de unge og han har for et par år siden udvidet stedet med en iværksætterby. Derudover afholdes der flere succesfulde events hen over året så som markeder og koncerter

Hvad er din passion?

Min passion er kort fortalt, at se og skabe muligheder frem for begrænsninger. For mig, så handler det om, at se potentiale i både mennesker og materialer, fordi jeg mener, at begge dele fortjener en chance til. Jeg synes, det er inspirerende at se, hvor meget værdi og glæde materialer, som andre har afskaffet, kan give, når blot man lader kreativiteten få frit spil. I arbejdet med de unge handler det for mig om, at de unges kompetencer og ressourcer kan komme i spil og skabe værdi. Det er unge, som ofte har oplevet mange nederlag i deres liv både fagligt og socialt, og som har haft svært ved at finde dem selv og ”den rette hylde”. I Råt&Godt har vi skabt nogle rammer der gør, at vi kan rumme unge med flere udfordringer og møde dem, hvor de er. Jeg brænder for at kunne gøre en forskel både ved at hjælpe de unge og tage et socialt ansvar, men også ved at anvende genbrugsmaterialer og skabe nye bæredygtige produkter til glæde for andre.

Hvorfor er det din passion?

Det er min passion, fordi det giver mig en utrolig tilfredsstillelse at se andre lykkes og se materialer som andre ser som affald blive til et produkt, der skaber værdi for nogle og samtidig skåner vores miljø.

Mens jeg startede Råt&Godt arbejdede jeg på et bosted med unge med udfordringer. Det var her, at jeg så, at der manglende et tilbud til unge på kanten. Jeg kunne se, at der var unge, med udfordringer ud over ledighed, der faldt ned mellem stolene, skærpede krav til erhvervsuddannelserne, men samtidig stigende efterspørgsel på håndværkere i Danmark. Jeg søgte med lys og lygte efter tilbud, der var virkelighedsnært og helhedsorienteret, men syntes ikke jeg kunne finde noget, der var. Jeg skrev min forretningsplan ud fra, hvordan jeg synes et dagtilbud burde være, og har fulgt min mavefornemmelse lige siden.

Hvad er det bedste ved din passion?

Det bedste ved min passion er, at den aldrig ender fordi der vil altid være unge, der har behov for en ekstra chance, et skub, en retning eller en anden form for støtte. Jeg har ikke bare et arbejde, der er min passion, men jeg har et arbejde med mening, som har betydning for andre mennesker. I Råt&Godt har vi rammerne der gør, at de unge kan få mere indhold i deres liv og skabe værdi for sig selv og andre.

Ligeledes vil der altid være materialer, der kan genbruges og som kan blomstre på ny, hvis bare man er lidt kreativ. Og det bedste er, at se de unge blomstre, mens de arbejder med bæredygtige materialer og udfolder deres kreativitet. På den måde er de selv med til at skabe små succeshistorier.

Derudover så elsker jeg, at jeg på en eller anden måde altid beskæftiger mig med min passion. Råt&Godt er ikke bare mit arbejde, jeg plejer at sige, at jeg ér Råt&Godt og Råt&Godt ér mig. Der er ikke et tidspunkt, hvor der ikke kan dukke en ny kreativ idé op, som både kan give de unge mulighed for, at udfolde deres kreativitet med genbrugsmaterialer, men som også slutligt skaber glæde ved en kunde. Jeg føler mig heldig, fordi jeg har mulighed for at bruge det meste af min tid på min passion, men samtidig gøre en forskel for både miljø og samfund. På den måde så vinder alle.

Hvad er det værste ved det?

Det er både en fordel og en ulempe, at Råt&Godt er så persondrevet som det er. Det gør, at det sårbart og svært til tider. Der findes ikke to af mig, og derfor kan jeg ikke ”bare” starte et Råt&Godt værksted i en anden by. Det kræver meget af mig, men jeg kunne heller ikke forstille mig at lave andet. Ulemperne kunne derfor være, at jeg, 7-9-13, skulle blive alvorligt syg, så
 ville det være svært at føre Råt&Godts sjæl videre. Råt&Godt
 er mine tanker, værdier og vision, der er krænget ud i lokalerne, og det gør derfor Råt&Godt til en meget personlig og dermed en smule sårbart. Jeg ligger mange timer i Råt&Godt og lever og ånder for det. Jeg tager i høj grad arbejdet med hjem og det fylder rigtig meget i min hverdag. Nogle gange fylder det måske også FOR meget og jeg skal nok blive lidt bedre til også er prioritere andre ting. Jeg morgentræner ofte inden jeg møder, jeg har en søn i en 7/7 ordning og jeg skal også lige huske at passe mine venner og bekendtskaber ind i mellem.

En tidligere kollega, fra et bosted jeg arbejdede på da jeg fik ideen til Råt&Godt for 5 år siden, sagde allerede dengang til mig: „Pas på, du ikke brænder ud, Christian“. Fordi jeg giver rigtig meget af mig selv i arbejdet med unge mennesker. Jeg vil have de unge kan mærke, at jeg helt oprigtigt er der for dem, at jeg går de ekstra meter for at de lykkes og at jeg ser dem, som de mennesker de er med hver deres kompetencer og ressourcer. Jeg forstod godt, hvad hun mente dengang, men jeg svarede hende, at jeg ikke kunne se, hvordan jeg skulle lykkes med de unge, hvis ikke jeg går helhjertet ind i det. Og når de unge lykkes, så lykkes jeg. Det er med den tilgang jeg startede Råt&Godt.

Er det en passion for alle?

Min passion er at se muligheder i mennesker og materialer. Optimere ressourcer og bringe det optimale frem i mennesket som materialet. Jeg håber på at kunne inspirere flere til at genanvende materialer, som andre førhen har anset som rest- eller affaldsmaterialer. Lige så håber jeg på, at flere virksomheder vil tage et socialt ansvar og se mulighederne og værdien i at hjælpe unge borgere i beskæftigelse.

Materiel og social bæredygtighed er et samfundsansvar og
en tendens som jeg brænder for. Værkstedet bygger møbler af genbrugsmaterialer i samarbejde med unge på kanten og vores Materialebank i de tilstødende lokaler sælger genbrugsmaterialer til private og erhverv som selv ønsker at benytte genbrugsmaterialer i deres kreative byggeprojekter, store som små. Jeg
 vil gerne bidrage til, at flere anvender genbrugsmaterialer, og jeg synes der er noget helt særligt, personligt og hyggeligt over, at kunne tage ned i Materialebanken og udvælge og købe genbrugsmaterialer. I Råt&Godt er vi en sammensætning af tømrere, snedkere, smede, skræddere og en murer, som kan bistå med faglig sparring, ideudvikling og produktion af kundernes ønsker.

Vi har også Urban City og holder løbende forskellige markeder med boder, hvor det er muligt at blive inspireret og få en hyggelig dag sammen med familien. De unge er med til flere af de forskellige arrangementer og mødes derfor med gæsterne i huset. Flere af de unge har givet udtryk for, at de vokser af at være ”ansigt udadtil, få ansvar og være eksperter som gæsterne og kunderne kan spørge ind til.

Sjov fakta omkring din passion

I virkeligheden er jeg lidt ligeglad om jeg laver flødeboller, træsko eller møbler. Det er måde at tænke på og tage ansvar for miljø og samfund, der er vigtigt for mig.