Blog: Top 10 i ’20

Tekst Anette Vedfald | Foto Anette Vedfald/Universal Music Group

For de fleste af os blev 2020 sikkert ikke, som vi havde forventet eller håbet på. Der var faktisk ikke meget værd at skrive hjem om, så at sige. Men på trods af nedlukning og diverse koncertaflysninger, så kom der alligevel en masse fantastisk musik ud til os. Navnligt i den danske musikbranche kom der nye og spændende kunstnere ud og ellers satte en lækker 80er brise sit præg på det forgangne år – men hvem vil ikke også gerne tænke tilbage på et helt andet årti i netop disse tider?

APPETIZE-listens nummer 10. er ‘How Do You Sleep?’ med Sam Smith

  • APPETIZE-listen lægger ud med en ballade af Sam Smith, selvom jeg personligt efterhånden har et lettere anstrengt forhold til netop denne kunstner. For på den ene side har han alt for mange provokerende holdninger, som han gerne vil proppe ned i halsen på én, hvis man ellers tillader sig at læse et interview med ham. Men så på den anden side kommer man ikke uden om, at britiske Sam Smith gentagne gange skaber god lyrik og sange, som f.eks. med nummeret ’How Do You Sleep?’. Nummeret handler i bund og grund om at blive bedraget og løjet for af sit hjertes udkårne, hvilket en del nok har oplevet i en eller anden grad på et tidspunkt i livet og derved kan relatere til. Balladen er meget melankolsk og rammer lige ind i hjertet, hvor minderne sidder, og kan derfor nemt udvikle sig til en tåreperser, hvis man ikke passer på.

APPETIZE-listens nummer 9. er ’Rain On Me’ med Lady GaGa

  • Lady GaGa er og bliver den nye Madonna, som bare sprøjter det ene hit ud efter det andet og som samtidig forstår kunsten i at iscenesætte sig selv. I 2020 udkom hun med nummeret ’Rain On Me’, der handler om svigtede forventninger og manglende engagement fra anden side. Følelsen af at det bare fortsætter med at regne ned på én, når man ellers hele tiden forsøger at få tingene til at lykkedes. Men som GaGa synger, så er det bedre at turde fejle og være i live, end aldrig turde at gøre noget i frygt for at fejle. Selve sangen har et fint og catchy up-tempo beat, der passer godt til dansegulvet. Men derudover har hun også Ariana Grande med sig, hvilket helt bestemt tilfører nummeret lidt af det der ekstra stjernestøv, som også har bevirket til at få det med her på APPETIZE-listen.

APPETIZE-listens nummer 8. er ’Solhverv’ med Lord Siva

  • Sommerens landeplage ’Solhverv’ var egentlig oprindeligt et nummer udgivet af Humørekspressen. Men efter at Lord Siva forelskede sig i det og tog det under kærlig behandling, kom der et vaskeægte 80er-inspireret hit ud af det. Selvom nogen sikkert vil mene, at det er lidt klichéagtigt, så er det dog svært ikke at kunne lide nummeret endsige blive i godt humør af det. For det oser nærmest af solstråler og solbrændthed. Men ordet ’sol’ indgår ganske vist også rigtig mange gange, så måske det har noget at sige. Selve vokalen er lidt tynd, så det er helt klart beatet og glæden, der bærer nummeret. Det minder i hvert fald på alle måder om den dejlige danske sommer med de lyse nætter, som vi vel alle går og ser frem til hvert år.

APPETIZE-listens nummer 7. er ’Menneskeforbruger’ med Fyr og Flamme

  • Nummeret ’Menneskeforbruger’ er ikke et unikum. Men det er dog alligevel et nummer, som jeg ikke har kunnet lade være med at lytte til. For med dets tekstmæssige indhold, spæde vokal og herlige 80er-vibe, får jeg nemt associationer til både Danseorkesteret og Thomas Helmig. Keyboardet får helt frit spil, mens der står ’denne triste unge mand’ og krænger sin hjertesorg ud. ’Menneskeforbruger’ handler nemlig om dén her pige, der ikke kører konceptet om kun at date én ad gangen – og ja den slags gør jo ondt, hvis man er blevet forelsket i én, der ikke gengælder ens følelser. Men dér hvor nummeret for alvor fanger mig ind, er omkvædet, fordi det er ret dansevenligt i ægte 80er-stil. Dog har nummeret en besøgstid, inden det bliver for ensformigt og det er også derfor, at det ikke ligger højere oppe mod listens førsteplads.

APPETIZE-listens nummer 6. er ’The Million Dollar Song’ med Calby

  • Hele listen var egentlig på plads, da jeg hørte dette nummer med danske Mik Thybo alias Calby. Det var så anderledes, at det faktisk endte med at snige sig helt op på en fin sjette plads. For jeg kunne simpelthen ikke slippe dets originalitet og følelse. Når jeg hører det, taler det til alle mine følelser og Calbys lækre stemme tager mig med til et rart og harmonisk sted. Jeg nyder, at jeg kan høre flere forskellige instrumenter, hvilket også giver nummeret en meget autentisk sound. Det er derfor også et nummer, som jeg allerede nu glæder mig til at opleve live. For det indeholder både lidt soul, lidt country og lidt pop – og havde jeg ikke googlet Calby, ville jeg umiddelbart tro, at han var fra USA.

APPETIZE-listens nummer 5. er ’Blinding Lights’ med The Weeknd

  • Det her nummer kunne godt have indtaget APPETIZE-listens førsteplads, hvis det ikke lige var fordi jeg kom til at se musikvideoen dertil. Den ødelagde nemlig totalt mit indre billede af sangen, hvilket derfor blev med helt andre ører, at jeg hørte nummeret efterfølgende. Men hvorom alt er, så er det stadig et fedt og velproduceret nummer, måske endda ét af The Weeknds bedste til dato. Så derfor fortjener det selvfølgelig også helt klart en plads på listen. Som tidligere får 80er-viben også her fuld skrue og man kunne således nemt blive foranlediget til at tro, at det rent faktisk var et ægte 80er nummer. Beatet spiller helt som det skal og nummerets flow når aldrig at blive kedeligt eller ensformigt.

APPETIZE-listens nummer 4. er ’Hun Kommer Tilbage’ med Jung

  • Da jeg hørte det her nummer i bilradioen, spidsede jeg straks ører. For det indeholder flere elementer, som jeg er helt vild med. Det er dansk, når det bedst og så har det igen den der 80er-vibe. Hvis jeg ikke vidste bedre, kunne jeg sagtens tro, at nummeret rent faktisk var opstået i 80erne. Men dets moderne touch og lidt frisk-fyr-agtige stil afslører dog dets rette samtid. Bandets forsanger Jonas Jung Larsen har en vokal, der minder lidt om både Peter A.G.s pitch, Michael Falchs svage hæshed og Simon Kvamms klang. Selve leveringen af den friske selvsikkerhed, virker meget mere klædeligt i forhold til f.eks. mange andre nyere danske kunstneres greb. Så danske Jung er helt sikkert et band, som jeg vil holde øje med.

APPETIZE-listens nummer 3. er ’I Wanna Be Dancing’ med Drew Sycamore

  • Det her nummer gad jeg godt at have danset til under disko-kuglens glimmer og lys. For det indeholder så megen glæde, solstrejf og optimisme med dets up-tempo beat og lyse stemme. Min indre danseglæde kan næsten ikke andet end hoppe indeni af begejstring – hvilket falder godt i tråd med sangens titel. For det er netop, hvad teksten i bund og grund handler om. Det har et lille anslag af 80er-vibe over sig, hvis man f.eks. tænker tilbage på Whitney Houston og Cyndi Lauper. Selvom nummeret muligvis er lidt cheasy i sin lidt overgearede highschool-stil, så synes jeg at det er et lyt værd, da vi alle vel efterhånden trænger til bare at danse og få smilet tilbage på læberne.

APPETIZE-listens nummer 2. er ’Joke’s On You’ med Charlotte Lawrence

  • Dette nummer er muligvis gået de flestes ører forbi, eftersom det er på soundtracket til filmen ’Birds Of Prey’. En film, der ikke høstede særligt gode anmeldelser. Men for mig er det simpelthen for lækkert og stemningsfyldt til at undlade her på listen. Det har et strejf af jazz og sensualitet, som jeg er helt pjattet med og så er det anderledes i og med, at tempoet i versene er hurtigere end omkvædet. Det skaber en finurlighed, der passer godt til fortællingen om Harley Quinn samt giver hele nummeret et ret feminint træk. Selve teksten handler om, at ofre alt for sin elskede blot for at ende på sine grædende knæ i sidste ende. Om at man er dén, der selv er nødt til at sige stop – for hvis der skal grines af nogen, så skal der jo grines ad skurken selv.

APPETIZE-listens nummer 1. er ’Kings & Queens’ med Ava Max

  • Allerede da jeg for første gang hørte dette nummer, var jeg slet ikke i tvivl om, at det ville blive mit absolutte favorithit i 2020. Energien og beatet gør det svært at sidde stille og nummerets flow er rigtig fint i dets op og nedgange. Selve teksten falder godt ned lige midt i ligestillingskampen, som jo kører for fuld blus i disse åringer. Det er f.eks. et powerful statement at synge ”To all of the queens who are fighting alone, Baby you’re not dancin’ on your own”, der refererer til, at man ikke er alene, selvom det godt kan føles sådan. Det er jo en opmuntrende tanke og det taler vel egentlig også godt til verdenssituationen lige nu – at selvom mange føler sig ensomme i denne pandemi, så er man ikke alene om at gennemgå kampen.

Det var så APPETIZE-listen for 2020. Men der var jo naturligvis også mange andre gode hits, som desværre ikke opnåede en plads indenfor top 10, som f.eks. Biffy Clyro med ’Instant History’, BTS med ’Dynamite’ eller Kygo feat. OneRepublic med ’Lose Somebody’.