Autostolen er noget af det allervigtigste

Reklame | Ønskebørn

For mange forældre kan det virke meget uoverskueligt og lidt som en jungle at begive sig ud på markedet for autostole. For hvad er det nøjagtigt, man skal kigge efter?

Hos ØnskeBørn fører vi et bredt udvalg af de bedste og mest sikre stole på markedet, og vi anbefaler altid, at man tager ud i en af vores fysiske butikker, så man er sikker på at få den helt rigtige vejledning og samtidig sikrer sig, at barnet passer i stolen, og at stolen passer i bilen. For selv om alle stole naturligvis er godkendte efter gældende lovgivning, så er der alligevel store forskelle, som man måske ikke umiddelbart kan se på et billede eller læse sig frem til. Her er det en klar fordel at stå med produktet, så man kan se og prøve de forskellige funktioner.

Udover at barnet skal sidde godt i stolen, og stolen skal stå korrekt i bilen, så er det ligeledes vigtigt, at stolen bliver monteret korrekt. Desværre oplever vi, at ellers gode og sikre stole ikke bliver monteret korrekt, og så giver autostolen pludselig en falsk tryghed.

I januar 2017 trådte den nye standard r129 i kraft – denne godkendelse er også kendt som I-Size. I den nye godkendelse er der mere fokus på det bagudvendte – barnet skal nu sidde bagudvendt monteret frem til min. 15 måneder, hvor det tidligere hed 9 måneder. Der er også kommet strengere krav til sikkerheden ved sidekollision – og så kan en I-Size stol kun monteres med Isofix. Det reducerer risikoen for fejlmontering betydeligt, når stolen monteres i isofix frem for i bilens sikkerhedssele.

Den bagudvendte montering er noget der heldigvis er kommet øget fokus omkring. Tidligere har vi i Danmark haft en tendens til alt for hurtigt at vende vores børn fremadvendt, hvorimod man i Sverige og Norge i mange år har været klar over den sikkerhedsmæssige forskel og derfor har kørt med børnene bagudvendt meget længere – mange gange helt op til 3-4 års alderen.

Har man for eksempel en frontalkollision med 50 km/timen vil nakken i en fremadvendt autostol blive belastet med et træk på op til 300 kg. Ved samme situation i en bagudvendt stol vil dette træk kun være på 30-40 kg. Derfor siger man også, at det er 5 gange mere sikkert for et barn at sidde bagudvendt frem for fremadvendt. Det man også skal huske er, at det lille barns hoved er meget tungt sammenlignet med hovedet hos os voksne. På et barn op til 12 måneder udgør hovedets vægt ca. 25% af den samlede kropsvægt. Hos ØnskeBørn vil vi altid råde vores kunder til, at have deres børn monteret i en bagudvendt autostol så længe som overhovedet muligt. Alt forskning og erfaring viser, at det gør en verden til forskel, hvis uheldet skulle være ude.

Vi bliver ofte spurgt, hvor længe en autostol er sikker. Kan man for eksempel arve en brugt stol, der er 10 år gammel?

Her er svaret nej! En autostol har en levetid, der kan variere fra mærke til mærke. Hvis vi bruger en af vores største leverandører som eksempel, så kan man anvende en babyautostol i 5 år og den næste størrelse i 8 år. Men denne periode kan som sagt variere, så tjek altid op på perioden for din egen stol. Brugsperioden regnes fra den dag stolen tages i brug første gang. Efter denne periode anbefaler man, at stolen kasseres, da der ikke længere kan garanteres for sikkerheden. Dette skyldes at plastmaterialet bliver nedbrudt med tiden, samtidig med at selestrukturen ændrer sig. Køber eller overtager man en brugt stol, skal man ligeledes sikre sig, at stolen ikke har været impliceret i et trafikuheld. En stol der har været med i et uheld skal kasseres. Der kan opstå skjulte skader ved uheld helt ned til 10 km/timen. Det kan ikke nødvendigvis ses på stolen, men der kan være indre skader, der så først kommer til udtryk, hvis stolen igen belastes.

Derfor overtag kun en brugt autostol, hvis du er helt sikker på stolens historik.

Autostolen er noget af det allervigtigste, vi køber til vores børn. Der er andre produkter til børnene, hvor man bedre vil kunne gå på kompromis med kvaliteten uden at det vil kunne give fatale følger. Vi star altid klar til at hjælpe og vejlede i butikken, så kom endelig indenfor og se, hvad der rør sig på markedet for autostole – vi står altid klar til at svare på jeres spørgsmål.

Med venlig Hilsen Charlotte Gjøtz