Aalborg Historiske Museum lancerer helt nye byvandringer

pressemeddelelse / Aalborg Historiske Museum

Aalborgenserne er vilde med at opleve det historiske vingesus i byens gader og høre forskellige historier fra byens dramatiske og til tider brogede liv. Nu opruster Aalborg Historiske Museum, for udover de kendte og succesfulde byvandringer fra tidligere år, så præsenter museet i denne sæson helt nye temabyvandringer med blandt andet Jens Bang og Churchill-Klubben.

 

Som så mange andre, så er museerne underlagt forskellige corona-restriktioner, som bevirker, at man ikke kan køre på fuld kraft. Men et af de steder, hvor der kan gives fuld skrue næsten som normalt, er med hensyn til byvandringer.

 

”De har været utrolig populære de senere år, fordi folk vil gerne ud og mærke historien, hvor den fandt sted. Når den fortælles præcis der, hvor den skete, så bliver historien levende på en helt anden måde,” fortæller museumsinspektør Lars Christian Nørbach fra Nordjyllands Historiske Museum, og fortsætter:

 

”Derfor er det noget, vi satser på, og i år har vi både de ”gode gamle” byvandringer fra tidligere år, som fx den uhyggelige med hekse, spøgelser og bloddryppende historier – som blandt andet fortæller om bødlens arbejde på Gammeltorv – og helt nye byvandringer, som har premiere i denne sæson. Blandt andet lancerer vi en om den store købmand Jens Bang med udgangspunkt i hans berømte stenhus midt på Østerå, ligesom der også er mulighed for at følge i fodsporene på den kendte modstandsgruppe Churchill-klubben i besættelsestidens Aalborg.”

Købmændenes Aalborg pressefoto
I renæssancen (1536-1660) var Aalborg Danmarks næststørste by med et blomstrende handelsliv og mange købmænd. En af de rigeste var Jens Bang, som bl.a. var bygherren bag det imponerende stenhus på Østerå, som kan ses den dag i dag. Aalborg Historiske Museum lancerer nu en helt ny byvandring, hvor du kommer med til Købmændenes Aalborg. Foto: Nordjyllands Historiske Museum

 

I fodsporene på Churchill-klubben og Jens Bang

En af denne sæsons nyskabelser er en byvandring, hvor man får historien om en af Danmarks første modstandsgrupper under besættelsen 1940-45: Churchill-klubben. Den blev dannet af en flok unge skoledrenge i Aalborg, som i 1942 begyndte at stjæle våben fra tyskerne og lave små sabotageaktioner. På byvandringen kan man høre den spændende historie om skoledrengene, der gik til modstand mod den tyske værnemagt. Undervejs kommer man rundt til nogle af de steder i Aalborg, hvor Churchill-klubbens modige medlemmer kastede sig ud i den farlige opgave med at modarbejde den tyske besættelsesmagt.

 

I en anden af dette års nye byvandringer er det den kendte aalborgensiske storkøbmand Jens Bang, der får liv. Han blev født ca. 1570 og døde i 1644, og han nåede at sætte et stort præg på byen. Dengang var Aalborg Danmarks næststørste by, og her var et blomstrende handelsliv, hvor de aalborgensiske købmænd handlede med folk fra både fjern og nær. En af de rigeste og mest betydningsfulde købmænd var Jens Bang, og mange kender hans købmandsgård fra dengang. Jens Bangs Stenhus, der blev bygget 1623-24, står her nemlig endnu, og er næsten 400 år senere stadig et flot og markant hus i Aalborgs bybillede.

 

Denne byvandring tager publikum med rundt i renæssancens Aalborg og ser byen, som Jens Bang har kendt den. Og så er der selvfølgelig masser af sjove anekdoter og sladderhistorier om slagsmål, heksefrygt og ikke mindst om Jens Bangs (måske) uægte barn med en tjenestepige.

Hekse, spøgelser og bloddryppende historier
En beretning fra gamle dage fortæller om et spøgelsesbegravelsesoptog, som blev set i Algade ved Budolfi Kirke. Hør denne og andre spøgelseshistorier til de uhyggelige byvandringer med hekse, spøgelser og bloddryppende historier. Her ses en ægte ligvogn fra 1746, der har tilhørt Skipperliglavet i Aalborg. Foto: Nordjyllands Historiske Museum

Spøgelseshistorier fra gammel tid

Er man mere til et godt gys, så kan man som nævnt også komme med på byvandringen med ”Hekse, spøgelser og bloddryppende historier”. Aalborgs fortid gemmer nemlig på mange uhyggelige historier – lige fra middelalderens bloddryppende halshugninger på Gammeltorv af forbrydere til hekse, der blev brændt levende på bålet.

 

I aftenmørket er der frit lejde for byens spøgelser og overnaturlige væsener. Byvandringen er derfor også fyldt med spøgelseshistorier, som kendes fra gammel tid – blandt andet den uhyggelige fortælling om et spøgelsesbegravelsesoptog, som ifølge en gammel beretning blev set i Algade ved Budolfi Kirke. Hvis man så et sådant optog, var det tegn på, at en person ville dø. Det drejede nemlig i retning af den gård, som ville blive ramt af døden.

 

 

 

Byens tre middelalderklostre

En anden populær genganger fra tidligere år er klosterbyvandringen. I middelalderens Aalborg fandtes hele tre imponerende klostre, grundlagt på hver sin tid og med hver sin klosterorden, og denne særlige klostervandring fortæller historien om Vor Frue Kloster, Gråbrødreklosteret og Helligåndsklosteret.

 

Derudover er der også byvandringer i Nørresundby, i de sidste 500 års forbrydelse og straf i Aalborg samt flere andre tidsperioder og temaer. Der er derfor noget for enhver smag og fra stort set hele Aalborgs 1200-årige historie. Da byvandringerne er populære, så kan de enkelte vandringer hurtigt blive udsolgt, men Aalborg Historiske Museum sætter løbende flere i salg den kommende tid. Hold derfor øje med museets hjemmeside www.nordmus.dk.

 

Man finder billetterne til byvandringer på https://nordmus.dk/kalender/?month=&location=&genre=byvandring