Rundvisninger på Apotekerloftet

Foto: Nordjyllands Historiske Museum

Apotekersamlingen er bygget op, så publikum kommer igennem alle apotekets rum – lige fra skranken, hvor kunderne kom til baglokalet, hvor hjorteblod, hvalolie og andre spændende ingredienser blev mikset til helbredende miksturer.

Pressemeddelelser 

Forunderligt kig i krukker og skuffer i 350 års apotekerhistorie

Lørdag 5. maj indleder Nordjyllands Historiske Museum sæsonen for rundvisninger på Apotekerloftet i Jens Bangs Stenhus. 350 års dansk apotekerhistorie gemmer sig under loftet i den imponerende bygning, og hver lørdag kl. 13 sommeren over er der offentlige rundvisninger i den omfattende samling, der blandt andet tæller mirakelkurene for skørbug, hysteri og rygsmerter – og cigaretter mod astma.

I de lavloftede lokaler øverst oppe i Jens Bangs Stenhus gemmer sig en sand skatkiste af historier og genstande. Fra 1665 og helt frem til 2013 har der været apotek i stueetagen i stenhuset, og lige som vi andre gemmer ting på loft eller i kældre, når vi får nyt, så har også skiftende apotekere gennem årene sat krukker og møbler, udgået medicin og gamle apparater op på loftet.

I 2004 foretog Apoteker S.C. Strøybergs Fond til Bevarelse af Jens Bangs Stenhus og Nordjyllands Historiske Museum i tæt samarbejde en gennemgribende renovering af apotekerloftet, så samlingen i dag fremstår helt unik. Her vises der rundt blandt 2.000 forskellige slags medicin fra Aalborgs ikoniske Svaneapotek, som var fyldt med mange forunderlige og sære miksturer og salver.

Historiens mest berømte lægemiddel

Under rundvisningen fortælles der blandt andet om, hvordan man kurerede dårlig ryg med hjorteblod, hval-olie og øl, lige som man får fortællingen om historiens mest berømte lægemiddel, Theriak. Theriaken blev første gang fremstillet i det gamle Rom for næsten 2000 år siden. Den var især beregnet som modgift mod slanger og andre giftige dyr, men blev brugt mod næsten alle sygdomme, især de smitsomme. Vidundermidlet indeholdt tørret slangekød, pulveriseret mumie, opium, safran og næsten hundrede andre ingredienser blandet med honning og vin til en dejagtig masse. Theriak-beholderen var apotekets stolthed, for kun de dygtigste apotekere forstod at blande ægte Theriak.

Historiens mest berømte lægemiddel, Therik blev første gang fremstillet i det gamle Rom for næsten 2000 år siden. Vidundermidlet indeholdt tørret slangekød, pulveriseret mumie, opium, safran og næsten hundrede andre ingredienser. Theriak-beholderen var apotekets stolthed, for kun de dygtigste apotekere forstod at blande ægte Theriak. Der findes naturligvis også en beholder i Apotekersamlingen i Aalborg.

Astmacigaretter

I de gode gamle dage fik astmapatienter ordineret cigaretter med pigæble. Dengang troede man, at astma sad i halsen, og røg man pigæble, havde det en hallucinerende effekt, som fik blodkarrene til at udvide sig, så man i øjeblikket havde lettere ved at trække vejret. I dag ved vi, at pigæble er giftig og rygning voldsomt usundt, og nu er der heldigvis andre muligheder for folk, der lider af astma.

Apotekerloftet er fyldt med 350 års apotekerinteriør, og i de mange skuffer kan publikum finde mange mærkelige ting mod alverdens skavanker.

Kun åben for rundvisninger

Samlingen i Aalborg er usædvanlig i sin mangfoldighed og ved sin tilknytning til ét og samme apotek. Krukker, glas, tønder og skuffer er stadig fyldt med originale råvarer, der er fragtet til Aalborg med skib langvejs fra og vidner om en omfattende handel med den store verden.

Samlingen åbnede for offentligheden i 2005 og kan kun tilgås via rundvisninger. Man kan enten købe billet til de offentlige rundvisninger på lørdage kl. 13, eller bestille særlige grupperundvisninger på dansk eller engelsk for grupper på max. 15 personer.

Der sælges billetter til 50 kr. plus gebyr fra museets hjemmeside, nordmus.dk. Her finder man også kontakt-info, hvis man vil booke en privat rundvisning.

Tid og sted

Alle lørdage kl. 13 fra 5. maj til oktober 2018

Mødested: Indgangen til Jens Bangs Stenhus, Østeraagade 9, 9000 Aalborg