Allehelgensaften byder på uhyggelig byvandring

Flere beretninger fra gamle dage fortæller om en spøgelsesligskare, som blev set i Algade ved Budolfi Kirke. Hør denne og andre spøgelseshistorier til den særlige byvandring Allehelgensaften. Her ses en ægte ligvogn fra 1746, der stammer fra Skipperliglavet i Aalborg. (Foto: Nordjyllands Historiske Museum)

Hekse, spøgelser og bloddryppende historier er i fokus, når Nordjyllands Historiske Museum inviterer til en helt særlig byvandring 31. oktober.

Når mørket falder på Allehelgensaften, breder uhyggen sig i de aalborgensiske gader. Det sker, når Nordjyllands Historiske Museum indbyder til en rundtur i de allermørkeste og blodigste afkroge af Aalborg.

Museumsinspektør fra Nordjyllands Historiske Museum, Inger Bladt, tager Allehelgensaften aalborgensere og andre historieinteresserede med på en helt særlig byvandring. Her fortælles uhyggelige historier fra byens fortid om alt fra bødlens arbejde til hekse og spøgelser, og der er garanti for et godt gys.
Publikum kommer blandt andet tilbage til begyndelsen af 1600-tallet, hvor alle troede på hekse og trolde. Her så Peder Poulsen med egne øjne en hekseforsamling gennem et vindue. Forsamlingen udførte et særligt hekseritual. Sådan går historien i hvert fald. Men sikkert er det, at Peder Poulsens vidneudsagn senere var medvirkende til, at Dorthe Jensdatter Kjærulf blev dømt for trolddom og brændt på bålet som heks i 1620.
Bloddyppende halshugninger på Gammeltorv
Publikum til denne særlige byvandring får også mere bloddryppende historier, når turen går forbi stedet, hvor bødlens hus lå i middelalderen.
Han arbejdede på Gammeltorv, hvor galgen stod. Det var her tyve, mordere og andre forbrydere blev hængt eller i særlige tilfælde halshugget af bødlen. Sidstnævnte var en smule finere end hængning og gav mulighed for, at den dømte kunne blive begravet i indviet jord. At halshugning var en blodig affære vidner beretninger fra henrettelsen af Anders Hemmingsen i 1596 om. Der måtte nemlig køres sand ind på torvet for at opsamle blodet.
Spøgelsernes aften
Allehelgensaften er også en aften, hvor spøgelser, ånder og andre overnaturlige væsner er i fokus. Byvandringen er derfor også fyldt med spøgelseshistorier, som kendes fra gammel tid.
Publikum får blandt andet den uhyggelige fortælling om spøgelsesligskaren, som ifølge flere gamle beretninger blev set i Algade ved Budolfi Kirke. Hvis man så en sådan ligskare, var det tegn på, at en person ville dø. Det var et ildevarslende tegn at se en spøgelsesligskare, for ofte drejede den i retning af den gård, som ville blive ramt af døden.
Ved byvandringen Allehelgensaften vil uhyggen med garanti vente bag det næste gadehjørne, når publikum føres igennem de mørke og skumle gader, mens det får historier fra fortidens Aalborg.

Tid og sted:
Tirsdag 31. oktober kl. 19.30
Aalborg Historiske Museum, Algade 48, Aalborg
Pris 50 kr. Billetter købes via www.nordmus.dk/kob-billetter

For yderligere information
Venligst kontakt museumsinspektør Inger Bladt på inger.bladt@aalborg.dk eller på tlf. 99 31 74 00.