Nystiftet pris skal hylde Nordjyllands kvinder

Tekst Pressemeddelelse (Kammaprisen) | Foto Presse

Holdet bag kammaprisen

En ny kvindepris ser nu dagens lys. Kammaprisen er stiftet for at hylde Nordjyllands mest inspirerende kvinder, og uddeles for første gang den 6. november 2020. Prisen udspringer i det nordjyske, hvor kun to af regionens 50 største virksomheder har en lige fordeling blandt mænd og kvinder, men håbet blandt stifterne er, at bevægelsen på sigt vil brede sig til landets øvrige regioner.

En nystiftet pris under navnet ”Kammaprisen” skal hylde de nordjyske kvinder, der inspirerer andre og gør en positiv forskel. Prisen er indstiftet af byrådsmedlem og leder i Aalborg Kommune Maja Torp, foredragsholder og Ph.d.-studerende Karina Burgdorff Jensen og Partner i Kruse Vask samt stifter og formand for Nordjysk Mad og Turisme Sarah Kruse, der hver især repræsenterer forskellige områder af samfundet, herunder den offentlige og politiske sektor, det private erhvervsliv samt forskning- og undervisningsmiljøet.

Kammaprisen er opkaldt efter Kamma Rahbek (1775-1829), som var en kulturpersonlighed og salonværtinde. Kamma var belæst, begavet, kreativ samt mestrede flere sprog og blev med tiden billedet på den stærke kvinde, der med sine saloner var med til at skabe et rum, hvor fremtrædende medlemmer af samfundet kunne mødes, opbygge netværk og deltage i udviklende samtaler.

Kammaprisens overordnede formål er at skabe et rum til at samle nutidens og fremtidens modige, intelligente og stærke kvinder i en moderne version af Kammas saloner. Vi ved, at der er mange dygtige kvinder i Nordjylland, som vi kan lære og blive inspireret af, men de er nogle gange svære at finde – og det må de ikke være. De fortjener at blive anerkendt og komme mere frem i lyset, fortæller Maja Torp.

Forventningen blandt de tre initiativtagere er, at den nystiftede pris vil bidrage til at synliggøre Nordjyllands kvindelige frontpersoner ved at belyse deres mange styrker og hylde de kvinder, som inspirerer andre, og som med deres virke og væsen giver andre mulighed for at engagere sig og gøre en positiv forskel i bedste Kamma Rahbek-ånd.

Skævvridning i Nordjylland

Kammaprisen er første skridt mod at skabe en moderne version af Kammas saloner i Nordjylland. Håbet blandt stifterne er, at prisen på sigt vil brede sig til landets øvrige regioner.

Prisen starter i Nordjylland, da det blandt andet er her, behovet er størst i forhold til at skabe lige muligheder for mænd og kvinder. Vi er langt fra i mål, og vi vil derfor bidrage til at skabe rammerne for, at flere kvinder kan træde frem i lyset og indtage større dele af erhvervslivet, end det i dag er tilfældet, siger Maja Torp.

I Nordjylland er det i dag kun få bestyrelsesposter og direktørstillinger, der besiddes af kvinder. En analyse foretaget blandt Nordjyllands 50 største virksomheder målt på omsætning viser, at det kun er to ud af 50 virksomheder, der i dag har en lige fordeling mellem mænd og kvinder i bestyrelseslokalet. Derudover har kun én af virksomhederne en kvindelig direktør, mens ingen kvinder besidder posten som bestyrelsesformand.

– Hvis kammaprisen kan medvirke til at synliggøre de mange dygtige kvinder, vi har i Danmark, er jeg overbevist om, at bestyrelsesposter, direktørstillinger og medindflydelse vil følge, slutter Maja Torp.

Ifølge tal fra Danmarks Statistik var der i 2018 var 81 procent af landets bestyrelsesposter besat af mænd, mens kun 19 procent bestod af kvinder. 85 procent af landets direktioner bestod i 2018 af mænd, mens 15 procent bestod af kvinder.

Der åbnes op for nomineringer på www.kammaprisen.dk fredag d. 11. september, hvor alle kan indstille deres bud på Nordjyllands sejeste kvinde. Herefter vil en jury bestående af udvalgte personligheder fra nordjysk erhvervsliv udvælge fem finalister til årets kammakvinde.

Kammaprisen uddeles for første gang den 6. november 2020 ved et arrangement i Aalborg med journalist og tidligere nyhedsvært på TV 2 Nord Helene Gottschalk som vært.

Fakta om Kammaprisen

 • Kammaprisen er stiftet af Maja Torp, Sarah Kruse og Karina Burgdorff Jensen
 • Prisen er opkaldt efter kulturpersonlighed og salonværtinde Kamma Rahbek (1775-1829)
 • Prisen uddeles til Nordjyllands mest inspirerende kvinde
 • Kammaprisen uddeles for første gang den 6. november 2020
 • Juryen består af:
  • Lasse Rich Henningsen, direktør for Musikkens Hus
  • Mads Peter Veiby, iværksætter og erhvervsmand
  • Thomas Bælum, direktør for AaB
  • Michael Lundsgaard Thomsen, direktør for Aalborg Portland
  • Rikke Christoffersen, direktør for Aalborg Handelsskole
  • Anne Marie Svendsen, politidirektør for Nordjyllands politi
  • Catharina Engquist, direktør for Invest in Aalborg