Løvens Jyske Hule

Reklame | Løvens Jyske Hule

Reklame – Efter en overraskende god start sidste år vil den kapitalstærke investorgruppe i Løvens Jyske Hule fortsætte med at skabe vækst i det nordjyske erhvervsliv i 2017. Det nye seriøse mødested for regionens investorer og virksomheder, der leder efter kapital til opstart, vækst eller generationsskifte, har allerede tiltrukket sig stor opmærksomhed

Der er ikke et nysgerrigt tv-kamera, og dørene er lukkede for uvedkommende. Med Løvens Jyske Hule er der skabt en seriøs platform, hvor nordjyske iværksættere, vækstvirksomheder og investorer kan mødes. Målet er at omsætte spændende idéer og vækstpotentialer til sunde forretninger. Bag projektet står Nordjyllands største rådgivningshus, Jysk Pension, sammen med revisions- og rådgivningsvirksomheden Revice og BusinessAalborg.

Til projektet er der knyttet en investorgruppe af jyske løver, der tilsammen repræsenterer en egenkapital på flere hundrede millioner kroner. Det er kompetente forretningsfolk med masser af erfaring og viden inden for erhvervslivet. Hos dem kan iværksættere og virksomheder med vækstpotentiale søge hjælp til blandt andet startkapital, forretningsudvikling og generationsskifte.

I denne artikel kan du læse om baggrunden for initiativet, og om hvordan idéen er blevet omsat til handling. Du kan møde to af løverne, Ole Bæk ejer af OB Invest og direktør Mads Nygaard fra Louis Nielsen. De fortæller om deres bevæggrunde for at engagere sig i løvens Jyske Hule og om, hvad de håber at få ud af engagementet.

Sidder du med en spændende idé eller en virksomhed, der har brug for en hjælpende hånd, kan du også se, hvordan du kan ansøge om adgang til løvens Jyske Hule.

Fra idé til handling

Det er halvandet år siden, at idéen til Løvens Jyske Hule opstod. Jysk Pension havde en stand på en iværksættermesse, hvor statsautoriseret revisor Torben Toft Kristensen også var tilstede.

– Vi kom til at tale om, at der var mange iværksættere med spændende idéer, men som manglede forudsætningerne for at drive virksomhed, fortæller Brian Bundgaard, der er partner i Jysk Pension.

Han og Torben Toft Kristensen kunne se et potentiale i at matche iværksætterne med dygtige erhvervsfolk. På den måde kunne man få udviklet de bedste idéer til holdbare forretningsmodeller.

– Med vores baggrund i rådgivningsvirksomheder kendte vi mange erhvervsfolk med stærke kompetencer. Vi spurgte os selv, hvem vi gerne ville have med, hvis vi skulle sætte et drømmehold af business angels. Vi endte med at håndplukke 20, som vi inviterede til et møde, siger Brian Bundgaard.

På mødet blev erhvervsfolkene præsenteret for idéen om Løvens Jyske Hule, og cirka 75 procent af de fremmødte ville gerne være med.

– Det overraskede os, at tallet var så højt, for der stilles store krav til løverne.
De skal ikke blot have penge, som de er klar til at investere. De skal også være aktive og spille ind med deres kompetencer. Hver løve har således skullet udfylde et 10-siders ansøgningsskema for at komme i betragtning til en adgangsbillet, forklarer Brian Bundgaard.
Efterfølgende har lysten til at blive løve spredt sig, og derfor har man allerede nu en decideret venteliste med interesserede investorer.

– Vi har plads til i alt 15 løver, men normalt er der mellem 12 og 14. Idéen er, at der altid skal være en ledig plads. Så har vi mulighed for at tage en gæsteløve ind, hvis vi for eksempel savner kompetencer i forhold til ansøgerfeltet, siger Brian Bundgaard.

Ansøgere og løver

Aalborg Kommune er også gået ind i projektet. Torben Toft Kristensen fra revisions- og rådgivningsvirksomheden Revice og Brian Bundgaard fra Jysk Pension udgør sammen med John Büchler fra BusinessAalborg styregruppen i Løvens Jyske Hule. Projektet har været i gang i godt et år, og foreløbig har der været afholdt tre arrangementer.

– Vi får op mod 50 ansøgninger ind pr. gang, og så skærer styregruppen det ned til de seks bedste. Hver enkelt ansøger får en time foran et udvalg bestående af de fem mest relevante løver i forhold til ansøgerens projekt. Inden da har vi sendt de seks ansøgninger ud til alle løverne, der har underskrevet en generel fortrolighedserklæring, forklarer Brian Bundgaard.

Hans og den øvrige styregruppes holdning er, at ansøgerne ikke kan indsende for meget materiale. Idéer, opfindelser, nøgletal, regnskabstal, produktbeskrivelser, patenter. Det er alt sammen velkomment. Desuden er det vigtigt at få oplyst, hvad ansøgeren har behov for af blandt andet kapital, kompetencer og tid.

– Al arbejdet kulminerer den dag, hvor ansøgerne skal møde løverne. Vi organiserer det gerne sådan, at de seks ansøgere fordeler sig på to start up-virksomheder, to scale up-virksomheder samt to virksomheder, der står over for et generationsskifte. Scale up-virksomhederne har typisk kørt i to til fire regnskabsår, men har ikke kunnet låne tilstrækkelig kapital i banken til deres idé, siger Brian Bundgaard.

Ansøgeren har 20 minutter til at fremlægge sin idé for løverne, der derefter har 20 minutter til at spørge kritisk ind til projektet. Løverne voterer i 10 minutter, inden ansøgeren igen kaldes ind for at få løvernes endelige dom i de sidste 10 minutter.

Ved det første arrangement gik alle seks ansøgere videre i proces. Den næste pitch var et særarrangement under spilfestivalen Game Scope og kun for spilvirksomheder. Tre var udvalgt og en enkelt gik videre i proces. Ved den seneste pitch gik fire ud af i alt seks ansøgere i proces.

– Vi havde ikke forventet at udvælge så mange ansøgervirksomheder til videre proces, som det har været tilfældet. Men vi har simpelthen ramt spot on. De første bud fra løverne på medejerskab er afgivet, og de første aftaler er allerede ved at blive lukket. Vi taler om investeringer i millionklassen. Det er en chance, man som iværksætter ikke ville have fået, hvis man skulle stå med hatten i hånden nede i banken, siger Brian Bundgaard.

Investeringer og vækst

Målet med Løvens Jyske Hule er at skabe gode investeringer og vækst i nordjyske virksomheder.

– Vores erfaring er, at investorerne har haft svært ved at finde spændende projekter, og projekterne har haft svært ved at finde risikovillig kapital. Det problem gør vi noget ved med Løvens Jyske Hule. Her kan de to parter finde hinanden.

Brian Bundgaard glæder sig over den gode start, som initiativet fik i sæson 2016.

– Nu tager vi hul på 2017, og det ser ud til, at vi også tager sæson 2018 med. Næste gang vi omdanner Jysk Pension til Løvens Jyske Hule, bliver den 23. marts med ansøgningsfrist den 23. februar.

– Jeg er helt tryg ved, at vi får mange spændende ansøgninger at vælge imellem. Selvom vi egentlig har holdt en ret lav profil, så nyder vi allerede stor bevågenhed. Det skyldes blandt andet, at Aalborgs borgmester Thomas Kastrup-Larsen lige fra start har vist stor interesse for projektet og blandt andet tog Løvens Jyske Hule med i Morgenbriefingen 2016 i Nordkraft foran 100 nordjyske erhvervsledere. Da gik vi med et slag fra at være et hemmeligt projekt til at blive meget kendt.

Det betyder, at Løvens Jyske Hule nu får ansøgninger fra snart sagt alle brancher, og det stiller store krav til løverne. Derfor prøver styregruppen også i rekrutteringen af dem at komme hele paletten rundt.

Løns jyske hule 2

Etik og afkast

En af investorerne i Løvens Jyske Hule er den nordjyske erhvervsmand Ole Bæk, der i 25 år drev virksomheden Clean Care. Han solgte sin virksomhed i 2010 og virker i dag som investor gennem sit firma OB Invest.

– Jeg vil have mine penge ud at arbejde, og jeg har blandt andet været medejer af Newline, der producerer sportsbeklædning. Aktuelt har jeg en enkelt investering i Jydsk Værktøj, fortæller han.

Ole Bæk ser et dobbelt formål med de investeringer, som han foretager. Han vil gerne være med til at gøre en forskel og hjælpe en iværksætter eller virksomhed godt videre, men han ønsker også selv at gøre en god forretning. Han er i princippet åben over for alle brancher. Dog føler han, at han er blevet for gammel til apps og lignende teknologiske tiltag. Dem må de andre løver tage sig af.

– Heldigvis repræsenterer vi tilsammen et bredt felt af kompetencer og interesser, og det er der god brug for i en tid, hvor bankernes risikovillighed er historisk lav. Jeg oplever, at der er så mange iværksættere og virksomheder, der har prøvet banken og fået nej. Derfor går de i stedet til investorer som mig og de andre løver, og det kan have sine klare fordele. Udover kapital medbringer vi også erfaringer og kompetencer, og det kan bankerne ikke matche, siger Ole Bæk.

Når han vælger at investere i en virksomhed, er tallene ikke afgørende for ham. Han går først og fremmest efter idéen. Den er det vigtigste.

– Idéen behøver ikke nødvendigvis at være unik, men er den spændende, og kan jeg gøre en forskel, så har projektet vakt min interesse, siger han.

Ole Bæk medbringer også et sæt etiske spilleregler, når han skal vurdere en eventuel investering.

– De mennesker, som jeg skal arbejde sammen med, skal være ordentlige mennesker. Det er vigtigt for mig. De skal have de rigtige værdier, og de skal behandle deres medarbejdere ordentligt.

Han tror, at Løvens Jyske Hule først og fremmest kan række en hjælpende hånd til virksomheder, der har været i gang i et stykke tid, men som har brug for hjælp til at komme videre. Den vurdering deler han med Mads Nygaard, der er direktør i Danmarks største optikerkæde, Louis Nielsen, med 75 butik- ker og 800 ansatte.

En iværksætterfamilie

Det er et job, der i sig selv giver en travl kalender, men ikke desto mindre finder Mads Nygaard tid til at være en aktiv investor. Sammen med sin bror driver han blandt andet Nygaard Seed investment, der investerer i iværksættere.

– Jeg kommer selv fra en iværksætterfamilie, og da Brian Bundgaard fra Jysk Pension spurgte, om jeg havde lyst til at være med i Løvens Jyske Hule, blev jeg straks grebet af initiativet. Jeg kan godt lide at arbejde med iværksættere og den energi, som de har. De er klar til at opgive alt for at forfølge deres gode idé, siger Mads Nygaard.

Han har allerede deltaget i de første arrangementer i Løvens Jyske Hule, og han har set flere projekter, der tegner lovende. Men han er også bevidst om, at han skal være selektiv.

– Det er lidt som at stå ved en buffet. Man skal ikke spise sig mæt i det forkerte, for så er det ærgerligt, når de rigtige lækkerier bliver båret ind. Men det kan være hårdt at sige nej til en ansøger. Det gør ondt at slukke et andet menneskes drøm, men vi er også nødt til at være ærlige.

Mads Nygaard vil ikke nødvendigvis se gode tal. Forventningen om gode tal er mere interessant, som han udtrykker det. For ham er det vigtigt, at ansøgerne brænder for deres idé og selv tror på, at de kan køre den i mål. Det skal de overbevise ham om under præsentationen.

– Ansøgerne skal shine, når de står foran os løver. Jeg vil se et gennemarbejdet oplæg, der fanger min interesse, og som får mig til at tro på idéen.

Måske kan idéen udvikles til en holdbar forretningsmodel. Måske kan den bruges i Louis Nielsen-regi. Under alle omstændigheder vil Mads Nygaard have indflydelse, hvis han skal investere i idéen.

– Jeg vil ikke bare være bank. Det er bankerne bedre til. Jeg vil være medejer. Jeg går ikke ind i den daglige drift, da jeg allerede har et fuldtidsjob, men jeg vil bidrage med mine erfaringer og kompetencer. Det kan for eksempel være fra en plads i bestyrelsen.

Han understreger, at med ham får man en generalist og ikke en specialist. I sine år hos Louis Nielsen har han prøvet snart sagt alle funktioner. Han startede som virksomhedens allerførste optikerelev og har siden været omkring indkøb, markedsføring, retail, it og forretningsudvikling, inden han endte som direktør.

– Det har givet mig et bredt erfaringsgrundlag, og jeg er i princippet åben over for alle brancher. Det gælder også dem, der er drevet af den teknologiske udvikling. Jeg har blandt andet investeret i Artland, der er en spændende app henvendt til kunstelskere, siger Mads Nygaard