Hvor langt skal du gå med hunden?

PRESSEMEDDELELSE - Agria Dyreforsikring

De fleste hundeejere har nok stillet sig spørgsmålet på et eller andet tidspunkt – hvor langt skal jeg gå med hunden? Svaret er desværre ikke entydigt, men Agria Dyreforsikrings hundeekspert giver her en forklaring på, hvad der er vigtigt at vide.

Det står ned i stænger udenfor. Vinden rusker i træerne. Du kunne tænke dig alt andet, end at gå en tur med hunden lige nu, men du bliver nødt til det; for hundens skyld. Men hvor langt behøver I at gå, før I begge igen kan være tilbage i varmen?

“Hvor langt en hund har brug for at gå, kommer an på flere ting,” fortæller Lotte Evers, hundeekspert hos Agria Dyreforsikring. “Hundens race, alder, fysiske form og hvad den ellers har af aktivitet i løbet af dagen. En tommelfingerregel er dog, at voksne hunde har brug for at blive luftet i mindst 30 minutter to gange dagligt, hvilket for de fleste er morgen og når familien er hjemme fra arbejde. For hvalpe er der tale om noget kortere ture, men oftere i løbet af dagen. Hundene har bedst af at løbe løs i varieret terræn og har man en gammel hund, skal den ikke glemmes. Mange ældre hunde kan sagten klare 30 minutters gåtur i rolig tempo, hvis fysikken tillader det og man varmer op med frisk gang i snor, inden den slippes løs.”

Motion og aktivering – hvad er forskellen?

Når vi taler om aktivering, er det ikke kun når man går tur med hunden. Der er egentlig tale om to forskellige aspekter: motion og aktivering, forklarer Lotte Evers: “Motion er den fysiske udfoldelse der holder hunden i form, mens aktivering er det, der populært kaldes for hjernegymnastik. Det kan være alt lige fra det hunden oplever under turen, for eksempel dufte, at lede efter godbidder, og balanceøvelser, til problemløsning hjemme i stuen og andet samvær med sin ejer.”

Ved den ideelle aktivering får hunden altså opfyldt sine behov for begge dele. Selvom det ofte er det modsatte, der er problemet for de fleste hunde i Danmark, kan hunden også få for meget: “Du kan både over-motionere din hund, så den får skader og aktivere den alt for meget, så den begynder at få adfærdsproblemer. Så det handler om at finde en balance hvor fysisk og mental motion tilpasses den enkelte hund,” siger Lotte Evers.

Huskeliste til den gode gåtur

Lotte Evers kommer her med en liste, som kan hjælpe dig med at finde opskriften til en rigtig god gåtur:

  1. Gå med hunden mindst tre gange om dagen, med mulighed for at løbe løs på mindst to af de tre ture.
  2. Gå med hunden i mindst 30 minutter for voksne hunde, kortere men oftere ture for hvalpe. Husk de ældre hunde også skal med på tur.
  3. Varier dine ruter på de faste gåture og gå tur i forskellige områder med varieret terræn.
  4. Lav øvelser undervejs på turen – f.eks. søgning efter godbidder eller balanceøvelser.
  5. Varm hunden op med lidt frisk gang i snor, inden du slipper den.
  6. Hold pauser undervejs, og gå ikke længere ture end hunden kan holde til, både fysisk og mentalt.