Hvad er det der gør Aalborg så fantastisk?

Tekst Marvin Uttrup Jensen (skolepraktikant) | Foto Michael Damsgaard og andre

Foto Michael Damsgaard, www.michaeldamsgaard.dk

Aalborg blev i januar kåret som det ottende mest spændende sted at besøge, men hvad har byen virkelig at byde på? Aalborg bliver rost på det yderste for byens arkitektur af den populære avis New York Times. Men synes de unge virkelig at byen ligger i toppen?

Aalborg blev d. 10. januar placeret som nummer otte på listen over de 52 byer, som man skal besøge i 2019 af den anerkendte avis, New York Times. Danske byer er førhen blevet fremhævet i den populære avis. Det skete bl.a. i 2016, da Aarhus blev sat på listen over steder, du skulle besøge. Her landede de på en 13. plads. Dog er der ingen andre danske byer i nyere tid, som har placeret sig højere på listen end Aalborg har i år.

New York Times

I New York Times’ artikel har de især fokus på Aalborgs arkitektur som f.eks Utzon Centeret og Musikkens Hus, men også byens historie. “Viking long ships once glided through Aalborg’s mighty Limfjord.” De fortæller om Limfjordens store tiltrækningskraft, hvor der bliver bygget lejligheder, restauranter, aktivitet- og kultursteder, som f.eks Streetfood, Vestre Fjordpark, kulturbroen, Musikkens Hus og Utzon Centeret. I artiklen beskriver de hvordan Aalborg, med respekt for historien, har omdannet gamle fabrikker til nye attraktive områder.

Aalborgs historie

Aalborg blev formentlig grundlagt som en by i vikingetiden, da Limfjorden gav nogle gode muligheder for både handel og togter. Senere hen kom industrialiseringen, hvor Aalborg gik fra at være primært erhverv til sekundært erhverv. Aalborg blev samlingspunktet for mange fabrikker, som f.eks Nordkraft og den gamle spritfabrik, der stadig kan ses i dag. Efter industrialiserings afslutning i 1970’erne gik Aalborg over i tertiært arbejde. Derfor havde de ikke længere brug for fabrikkerne, men i stedet for at rive dem ned renoverede Aalborg Kommune nogle af dem. Deriblandt Nordkraft, som skulle blive attraktiv for bl.a. kontorer, kulturcentre og aktivitetsområder m.m. Dette gør bl.a., at Aalborg skiller sig ud fra andre byer i Danmark.

Fremtidige planer

I 2020 har Aalborg planer om at færdiggøre en ny bydel kaldet Cloud City, som er en renovation af den gamle spritfabrik. Bydelen kan bl.a. byde på verdens største glaskunstværk, et nyt teater, boutique-hotel, en økologisk chokoladefabrik, almindelige- og luksuslejligheder. Dermed ønsker en af partnerne af Cloud City, at etablere et kunstcenter på området.

De unges mening

Aalborgs midtby har en håndgribelig størrelse. Det gør at kendskabet til byen hurtigt bliver overskueligt. Kendskabet til de gode restauranter, fede attraktioner og sjove aktiviteter er noget, som størstedelen af de unge kender til.

Sommerperioden er især der, hvor de unge springer frem. Det ses bl.a. til Aalborg Karneval, som er Danmarks næststørste kulturbegivenhed, hvor mange unge deltager hvert år. Det ses også til Fredagsfesterne i Karolinelund, hvor alle kan komme ind for 50 kroner og høre livemusik. Aalborg er meget attraktivt for de unge i sommerperioden, hvor der også er åbnet frit op for både Friluftsbadet og Havnebassinet. Ved Havnebassinet ligger der en streetbane, hvor man kan spille alt fra fodbold til basketball.

Steder/arrangementer du skal opleve:

  • Aalborg karneval
  • Fredagsfest i Karolinelund
  • Streetart
  • Havneområdet
  • Friluftsbadet
  • Nordkraft
  • We Do Burgers