Glaspusteren i Nørregade

tekst kaTrINE HVIDbErg | foto JOHNy krISTENSEN | advertorial

I Nørregade i Aalborg ligger Lene Højlunds Glaspusteri, Aalborgs eneste, og der har det lagt siden 1993. 
At træde indenfor i butikken er som at træde ind i et andet univers. Et univers fuld af hygge og varme. Overalt fanges øjet af smukke glaskreationer i alverdens farver og former

Glæden ved at puste glas

Lene Højlund har arbejdet som glaspuster i 30 år nu, og det er tydeligt for enhver, at hun brænder for det, hun laver.

– Når jeg laver et smukt stykke kunsthåndværk, oplever jeg denne helt vilde glæde, fortæller Lene og sender et blik mod sine seneste værker: to smukke kreationer i en brun nuance. Hun har valgt at lave glasset transparent for at vise det liv, der gemmer sig indeni. Det kan for eksempel være grenenes spirende rødder eller stearinlysets gnister. Lene finder sin inspiration mange steder, og det meste af hendes glaskunst tager afsæt i den nordiske stil. Enkeltheden er vigtig.

– Det kan være vanvittigt svært at finde på noget nyt, fortæller Lene. Men når hun sidder og arbejder på et nyt kunsthåndværk, og kan mærke, at det lykkes, rammes hun af en dejlig fornemmelse. Denne gode mavefornemmelse har drevet glaspusterens succes i mange år. Hos Lene Højlunds Glaspusteri sætter Lene stor pris på de lokale kunder, og for hende er det vigtigt at folk kan lide at komme der – og at de får en unik oplevelse med derfra.

Jeg var ved at dø af skræk

Efter nogle år hos blandt andet en glaspuster på Bornholm, rejste Lene for 23 år siden til Aalborg for at blive selvstændig, og hun åbnede sit værksted i Nørregade.

– Jeg var ved at dø af skræk, fortæller den dygtige glaspuster om tiden op til åbningen.

– Vil folk overhovedet besøge mit værksted – kan aalborgenseren lide mine ting? Hvad hvis de ikke vil købe noget?

bekymringerne var således mange hos den dengang nystartede indehaver. Men heldigvis faldt Lenes håndværk i nordjydernes smag, og værkstedet blev hurtigt en succes.

Et univers af smukke værker

Transparente glaskugler med spirende grene, vaser i grønne nuancer, skåle i varme brune farver til alverdens formål. lige meget hvor øjet kigger hen, er der betagende glasdesign.

Som noget nyt er lene begyndt at lave firmagaver. Frem henter hun fine glas placeret på et rustikt stykke træ og indpakket i cellofan. En smuk gave, som vil passe perfekt til enhver borddækning. glasse- ne er, som alt andet i butikken, lenes eget design. Hun har her valgt at lave drikkeglassene meget enkle i gennemsigtigt glas og med små indskæringer der giver flotte mønstre som eneste pynt.

For lene er det vigtigt hele tiden at komme med nye idéer for at følge med tiden og skabe interesse omkring hendes værksted. lenes dejlige humør kommer også til udtryk i hendes glas. Alt er fuld af livsglæde – og hun har også humoren med i nogle af sine ting. blandt andet har hun en stor bowle med et sæt tænder i glas.

– Mine snemænd er også noget af det, nordjyderne elsker i mit værksted. Der er mange, der bruger rigtig meget tid på at vælge de rigtige figurer – dem med det helt rigtige udtryk, smiler lene.

Nørregade i hjertet

Nørregade synes at have en særlig plads i lenes hjerte. Med strå- lende øjne fortæller hun om det sammenhold, der er opstået med de andre butiksejere i gaden, da de alle sammen nærer en frygt for det gravearbejde der netop nu finder sted i Nørregade. Et sammen- hold, der indbefatter hyggelige stunder og venskaber.

– Nordjyderne må ikke glemme Nørregade, fortæller hun og smiler. langs Nørregades gamle facader findes en masse lækre og små butikker, hvor det er indehaverne selv der står i forretningerne.

Glaspusteriet fortsætter

Men hvad byder fremtiden på for den 54-årige glaspuster? ifølge lene selv vil hun uden tvivl fortsætte med at lave glas. glæden ved at lave glaskunst stråler stadig ud af hendes øjne, selv efter 30 år i faget. lene fortæller, at hun nyder at bruge sine dage på at skabe nye og spæn- dende værker. Hun nyder de oplevelser, glaspusteriet giver hende.

– Det er jo fantastisk, når man oplever et ungt menneske kom- me ind i værkstedet og fortælle, at han tydeligt husker den første gang, han var her med sin mor. At han dengang syntes, det var sjovt og sejt at besøge et rigtigt glaspusteri.

Det er sådanne oplevelser, lene elsker, og hun har intet ønske om at stoppe. Der vil altid være nordjyder, der elsker hendes unik- ke glaskunst og fantastiske stil. Altid nogle, der gerne vil give et brudepar eller en fødselar en unik og anvendelig gave, som ikke fås andre steder. Hvor der ikke står ”Made in China” i bunden.

– Jeg kan huske, da jeg startede op troede folk ikke at det kunne gå med et byværksted, da turisterne ikke ville komme. Men det er jo ikke turisterne jeg lever af, men netop aalborgenserne og alle mine stamkunder.

Vi her hos APPETiZE håber i hvert tilfælde, at hun vil fortsætte i rigtig mange år endnu med at feje benene væk under nordjyderne med sin smukke glaskunst.