Fri entré og masser af gratis arrangementer til Historisk Festival på Nordjyske Museer

PRESSEMEDDELELSE - Aalborg Historiske Museum

Sidste år skiftede man navn til Nordjyske Museer og for at vise, hvor mange spændende udstillingssteder og arrangementer, der gemmer sig bag navnet, inviterede vi publikum gratis indenfor i en hel uge. Vi kaldte arrangementet Historisk Festival, og selv om vi blev ramt af coronarelaterede sognenedlukninger, var festivalen en stor succes med mange glade gæster, og derfor inviteres vi til festival igen i år.

 

Denne gang løber Historisk Festival over en weekend op til sæsonstart på mange af vores afdelinger. Lørdag 30. april og søndag 1. maj er der således fri entré til en række museer, lige som vi udbyder byvandringer, foredrag og andre spændende arrangementer ganske gratis.

 

Da der er et begrænset antal pladser, skal man booke en billet på forhånd. Det er muligt at booke sine billetter fra i dag, onsdag 20. april kl. 10 på nordjyskemuseer.dk. Da museet ønsker, at så mange mennesker som muligt kan tage del i oplevelserne, kan man maks. booke to billetter pr. transaktion.

Direkte link til billetsalg: https://nordjyskemuseer.dk/kalender/?month=&location=&genre=gratis

 

Åben udgravning, udstilling om Cirkus Miehe, stenalderdage, vikingelege på Fyrkat, forskellige foredrag og byvandringer – det er blot nogle af de mange arrangementer, museumsgæster kan opleve ganske gratis. Hele festivalprogrammet kan ses på nordjyskemuseer.dk, og herunder er der nærmere beskrivelser af udvalgte arrangementer.

 

 

Helt eksklusivt kan man til Historisk Festival besøge Rakkerens Hule – kælderen under Aalborgs gamle Vesterport fra 1400-tallet. Den ligger ud for Aalborg Historiske Museum ved Budolfi Plads. Kælderen blev i en årrække brugt som fangehul. Foto: Nordjyske Museer

 

 

 

Besøg Rakkerens Hule – Aalborgs gamle fangehul

Helt eksklusivt kan man i år besøge Rakkerens Hule – kælderen under Aalborgs gamle Vesterport fra 1400-tallet. Den ligger ud for Aalborg Historiske Museum ved Budolfi Plads. Kælderen blev i en årrække brugt som fangehul for såkaldte uærlige fanger, hekse, tiggere og andre småkårsfolk – deraf navnet Rakkerens Hule. De sidste rester af selve Vesterport blev revet ned i 1870’erne, men under jorden er kælderen stadig bevaret, og under Historisk Festival åbner Aalborg Historiske Museum stedet for publikum. Her fortæller en guide fra Nordjyske Museer historien om kælderen, hvorefter man kan gå ad den gamle spindeltrappe ned i kælderen.

 

I næsten 350 år lå der et apotek i stueetagen af Jens Bangs Stenhus midt i Aalborg. Under Historisk Festival kan børn og voksne sammen gå på opdagelse i det gamle apotek til en særlig familierundvisning, hvor man blandt andet kan trille piller og blande magiske miksturer. Foto: Nordjyske Museer

Magisk medicin i det gamle apotek

I næsten 350 år lå der et apotek i stueetagen af Jens Bangs Stenhus midt i Aalborg. Under Historisk Festival kan børn og voksne sammen gå på opdagelse i det gamle apotek til en særlig familierundvisning blandt sjove krukker og flasker, som gemmer på magiske miksturer og salver. Apotekernes gamle sager, sære apparater og eksotiske medikamenter findes nemlig i dag i Apotekersamlingen på loftet i Jens Bangs Stenhus. Som en del af rundvisningen lærer man at slå tabletter – helt som apotekeren gjorde i gamle dage – samt at lave brusende medicin med den magiske sodavandskande. Her vejer man de forskellige ingredienser af på apotekets gamle vægt, inden de blandes i kanden, og magien opstår.

 

Stenalderdage på Lindholm Høje

Hvordan var det at leve i stenalderens Danmark? Under Historisk Festival kan man på Vikingemuseet Lindholm Høje i Nørresundby komme helt tæt på stenaldermenneskene og se, hvordan de for tusinder af år siden fremstillede de fine genstande og redskaber, som vi i dag kender fra arkæologiske fund. På området ved museet viser en gruppe af bondestenalderfolk forskelligt håndværk, og der er rundvisninger i museets oldtidsudstilling.

Har man en sten eller en flintesten liggende derhjemme og tænker; er det mon et redskab fra stenalderen? så er der også hjælp at hente. I forbindelse med Historisk Festival kan man nemlig tage stenredskaber med til Vikingemuseet Lindholm Høje, hvor en arkæolog med ekspertise i stenalderen sidder klar til at vurdere, hvad det er, man har med. For det kan væres svært at afgøre for en lægmand, om det bare er en sten, eller om der er tale om et flere tusind år gammelt menneskeskabt redskab.

Der er stenalderdage på Vikingemuseet Lindholm Høje både lørdag 30. april og søndag 1. maj.

På Boldrup Museum kan man lørdag 30. april opleve gamle veterantraktorer, som de så ud på bedstefar og oldefars tid. De arbejder i marken, hvor der pløjes og sås. Foto: Nordjyske Museer

Pløje- og sådag på Boldrup Museum

Oplev traktorer fra da bedstefar var dreng, når der lørdag 30. april skal pløjes og sås på Boldrup Museum. Denne dag har museet allieret sig med Motor- og Traktorklubben Jylland, der kommer og klarer forårsarbejdet på museets marker. Det er efterhånden blevet en god tradition, at markerne ved museet pløjes og tilsås med gamle veterantraktorer, og arrangementet plejer at tiltrække mange gæster. De gamle traktorer ruller ind på museet allerede fra den tidlige morgenstund, og kl. 10 begynder markarbejdet. Udover at se de gamle maskiner, kan du også besøge museets mange dyr, der tæller både høns, grise, får og kaniner. Der er altid masser af dyrebørn på denne tid af året.

For ca. 2000 år siden lå en jernalderlandsby på en bakketop syd for Godthåb med udsigt over ådalen. Lørdag 30. april kan du komme med på en rundvisning i den aktuelle udgravning af landsbyen. Foto: Nordjyske Museer

Åben udgravning: Jernalderlandsby i Svenstrup

Lørdag 30. april kan du komme med på en rundvisning i den aktuelle udgravning af en landsby fra ældre jernalder ved Svenstrup. For ca. 2000 år siden lå en jernalderlandsby på en bakketop syd for Godthåb med udsigt over Ådalen. Arkæologer fra Nordjyske Museer er netop nu i gang med at udgrave og registrere landsbyen, der stammer fra ældre jernalder (dvs. ca. 500 f.Kr.-500 e.Kr.). Indtil nu er der blandt andet fundet velbevarede stenlægninger, bevarede ildsteder og mindst 30 langhuse, som har ligget på stedet i århundrederne omkring år 0. Arkæologer fra Nordjyske Museer viser rundt på udgravningen, hvor de fortæller om de spændende fund på stedet og om livet i jernalderen.

På kanten af Rold Skov ligger koldkrigsbunkeren REGAN Vest, som sidst i 2022 åbner som museum. Lørdag 30. april kan du på Kulturstationen i Skørping høre et foredrag om den hemmelige bunker med museumsinspektør Bodil Frandsen. Foto: Nordjyske Museer REGAN vest.

Kold Krig: Hadsund Kommandocentral og REGAN Vest

Hvordan og hvorfra skulle samfundet ledes, hvis Den Kolde Krig havde udviklet sig til en regulær krig? Mange bygninger rundt om i Danmark havde en helt særlig funktion under Den Kolde Krig – nogle mere hemmelige end andre. Fra kommandocentralerne skulle det civile beredskab styres i tilfælde af et krigsudbrud, og under den kolde krig lå der lidt over 100 kommunale kommandocentraler spredt over hele Danmark. Det var herfra det lokale politi, borgmesteren, civilforsvaret og den kommunale ledelse kunne koordinere beredskabet, hvis den kolde krig havde udviklet sig til en regulær krig. En af dem var Hadsund Kommandocentral, og søndag 1. maj kan man komme med på rundvisning i den fuldt møblerede bunker og høre mere om dens rolle under den kolde krig.

 

I slutningen af 2022 åbner en anden koldkrigsbunker i det Nordjyske, REGAN Vest, som man kan høre mere om ved et foredrag på Kulturstationen i Skørping lørdag 30. april. Her fortæller museumsinspektør ved Nordjyske Museer, Bodil Frandsen, om selve det underjordiske anlæg, der blev bygget i perioden 1963-68, og om de folk, der ved en krig skulle med derned. Foredraget kommer også ind på den omfattende, men for de fleste mennesker ukendte, krigsplanlægning, som REGAN Vest var del af.

Vikingerne brugte langbuen til såvel jagt som i krig. På Vikingemuseet Fyrkat kan man til Historisk festival selv prøve kunsten at skyde med langbue. Foto: Lars Horn

Vikinger på Fyrkat

I 980 byggede Harald Blåtand en række ringborge – én af dem var Fyrkat Ved Hobro. Under Historisk Festival er der rundvisninger på området, hvor borgen lå, og ikke langt derfra er der vikingeaktiviteter på vikingegården. Den er en rekonstruktion af en stormandsgård fra vikingetiden med beboelse, stald og værksteder. Både lørdag og søndag demonstrerer vikingerne gamle håndværk. Har man lyst til at lære at skyde med langbue, som vikingerne gjorde, er der bueskydning med professionel instruktion om lørdagen.

Cirkusmuseet i Rold slår lørdag 30. april dørene op til en ny særudstilling om Cirkus Miehe. Samme eftermiddag kan man komme med på rundvisning i udstilling og høre mere om et af de største danske cirkusser og familien bag. Foto: Hobro Lokalhistorisk Arkiv

Særudstilling om Cirkus Miehe

Lørdag 30. april åbner en ny særudstilling om Cirkus Miehe og familien bag på Cirkusmuseet i Rold. Det var et af de vigtigste cirkus i Danmark i første halvdel af 1900-tallet, og samtidig gjorde den tyske indvandrerfamilie Miehe, hvad den kunne for at blive accepteret som danske. Den nye udstilling viser usædvanlige genstande og sjældne filmoptagelser – deriblandt en afskåret ponyhov udformet som et askebæger, et cirkuspengeskrin og en cirkusdirektørs rejsepasbog fra 1800-tallet. I forbindelse med Historiske Festival er der på åbningsdagen rundvisning ved museumsinspektør Lykke Olsen.