Oplev Nordjyllands gratis glæder

pressemeddelelse / Visit Nordjylland

Gode oplevelser behøver ikke koste en bondegård. I Nordjylland er der rig mulighed for at opleve et væld af sjove og lærerige attraktioner uden at skulle have penge op af lommen – herunder for eksempel inspirerende naturformidling, sjove naturlegepladser og historiske ringborge.

 

Det kan være en bekostelig affære at holde ferie med alt, hvad det indebærer. Men i Nordjylland kan du nemt spare mange penge på underholdning og aktiviteter, for her venter massevis af gratis oplevelser for store og små, som tilmed er både sjove og lærerige.

En port til landets eneste vildmark

På den nordjyske vestkyst ligger Danmarks første nationalpark og landets eneste vildmark, Nationalpark Thy, hvor der er rig mulighed for at opleve de unikke vidder, få sand mellem tæerne og få en masse naturrige oplevelser. Inden længe kan både lokale og turister desuden glæde sig til at besøge et splinternyt formidlingscenter, som forventeligt slår dørene op i maj 2021.

 

Det nye formidlingscenter skal skabe en stærk og tydelig port til nationalparken og skal med respekt for omgivelserne formidle storslået natur og vigtig kulturhistorie. Herudover er det ambitionen, at formidlingscenteret skal motivere og inspirere folk til at komme ud på oplevelser i områdets mageløse og vilde klitnatur.

 

Hold stranden ren

Vestkysten byder foruden den storslåede natur på smukke sandstrande – heriblandt en af Nordeuropas bedste badestrande, som kan besøges i Blokhus. Strandene langs den nordjyske kyststrækning er generelt velplejede, og det skyldes blandt andet den populære begivenhed Kystlotteriet, hvor ihærdige deltagere indsamler affald på stranden for at vinde fine gevinster.

 

Kystlotteriet er en sjov og nem måde at vise hensyn til miljøet under sin ferie, og det er tilmed let at være med. Hele familien kan samles på stranden, hvor der er opstillet strandkasser med affaldssække til fri afbenyttelse. Herefter er det bare at samle affald sammen og sætte et Kystlotterilod på posen, som blot skal efterlades ved strandkassen til afhentning, og krydse fingre for at loddet udtrækkes som vinder.

 

Kystlotteriet afvikles på udvalgte strande langs hele den nordjyske vestkyst.

 

Gå på jagt efter Danmarks guld

På Nordjyllands modsatte kyststrækning i øst, kan man være heldig at finde rav – særligt hvis man har erfaring, tålmodighed og en god portion held. De bedste forhold for at gå på ravjagt findes, når sydøstenvinden har raset og lagt sig igen, da ravet herefter ofte driver ind på land med søplanter og tang.

 

Vil man være sikker på at få en succesfuld ravjagt, er det en fordel at vide, hvordan rav adskiller sig fra sten. Rav er let og vejer kun en tredjedel af en almindelig sten, og herudover har rav blandt andet en hul klang, som kan høres ved at slå klumpen forsigtigt mod en tand.

 

De nordjyske østkyststrande byder desuden på rig mulighed for at finde rødkonkylier, knivmuslinger og tårnsnegle.

Oplevelser, der syder

I kystbyen Frederikshavn afgår færgen flere gange dagligt til den lille, nordjyske solskinsø Læsø, som ligger midt i Kattegat. Her kan man blandt andet opleve natur, et højt gastronomisk niveau, børnevenlige badestrande, samt kunst og kultur. Besøg for eksempel Læsø Sydesalt, hvor det ældgamle håndværk med at syde og udvinde salt kan opleves på tæt hold. I 30 år har stedet nemlig tilbudt gratis beretninger fra sydehytten, hvor man kan helt sikkert vil blive bjergtaget af stemningen i hytten, af bjælkekonstruktionen, vandets syden, lysstrålernes møde med vanddampen og røgen fra ildstedet.

 

Afslut med fordel dit besøg med en tur i syderiets butik, hvor det blandt andet er muligt at købe det populære og hjemmevundne salt med hjem.

 

Få pulsen op i Nordjyllands hovedstad

I Nordjyllands hovedstad, Aalborg, kan man også med fordel lægge vejen forbi friluftsparken Vestre Fjordpark, som er placeret i udkanten af Aalborg midtby. Området gennemgik en omfattende renovering i 2017 og spænder i dag over et areal på 165.000 kvadratmeter. Her er hele seks forskellige aktivitetsområder tilknyttet, som indbyder til svømning, kano- og kajaksejlads, windsurfing, SUP, volleyball, grillhygge.

 

Et stenkast fra Vestre Fjordpark kan man opleve den lille charmerende bydel Fjordbyen, som består af små, farverige huse. Fjordbyen blomstrede frem i 1930’erne, hvor mange af byens fattige fiskere brugte skurene i området til at opbevare deres grej samt som ly for vind og vejr. I dag er skurene omdannet til fantasifulde og selvbyggede kolonihaver, som bestemt er et besøg værd.

 

Rejs tilbage til vikingetiden

Cirka to kilometer nord for muslingebyen Løgstør ligger ringborgen Aggersborg på Limfjordens nordlige bred. Borgen er den største og den første af Harald Blåtands fem ringborge i Danmark, som alle spillede en afgørende rolle i vikingetiden.

 

Aggersborg er angiveligt opført omkring 970’erne, og det er således mere end 1000 år siden borgen oplevede sin storhedstid. Dengang var vandstanden højere, så Limfjorden var endnu tættere på ringborgen, end den er i dag. Det betød blandt andet, at det var nemt at kontrollere, hvilke skibe der passerede gennem fjorden, som var datidens trafikale knudepunkt.

 

I dag er det blandt andet muligt at gå en tur på den rekonstruerede vold eller træde ind gennem voldens fire åbninger og tage et nærmere kig på borgplafsen, der dækker over 45.000 kvadratmeter.

 

Tag familien med på svampejagt

Rykker man længere ind i landet til de nordjyske skove, venter massevis af skønne oplevelser. Tag for eksempel på jagt efter kantareller og Karl Johan-svampe i Rold Skov i Rebild, Tved Klitplantage i Nationalpark Thy, Tolne Skov ved Sindal eller Læsø Klitplantage på Læsø, som er nogle af de mest populære steder til netop svampejagt.

 

Særligt i sensommeren og efteråret bugner Nordjyllands skove med spiselige svampe, så på denne tid af året sikrer man sig ikke blot motion, frisk luft og natur, men også kantareller og svampe, som kan bruges til et lækkert aftensmåltid.

 

Der findes omkring 3.000 svampearter i Danmark – heriblandt både spiselige og giftige svampe. Det kan være svært at artsbestemme svampe for selv garvede kendere, og derfor bør man kun spise svampe, som man er helt sikker på, ikke er giftige.

 

Find Ask og Pil

De nordjyske skove er ikke kun oplagte til svampejagt. De indbyder nemlig også til en jagt efter imponerende troldeskulpturer, som den danske trækunstner Thomas Dambo siden 2016 løbende har opført af genbrugstræ i hele landet.

 

Troldene i Nordjylland hedder Ask fra Ashøj og Pil Tusind Tunge, og de er placeret på et hemmeligt sted i nærheden af Hurup i Thy og på den lille ø Egholm. En del af charmen ved Thomas Dambos troldejagt er, at man skal lede grundigt efter troldende og være parat til at tage på opdagelse i naturen. Derfor er troldenes præcise placering ikke offentliggjort nogle steder.

 

Har man brug for en hjælpende hånd til at finde frem til troldene, er det dog muligt at få hjælp via et digitalt skattekort.

 

Leg og læring i skoven

Når de nordjyske trolde er lokaliseret, kan dagen med fordel sluttes af med et besøg på Glarborgen i Øland Skov ved Brovst. Her er et 3 hektar stort naturområde blevet omdannet til et stort aktivitets- og oplevelsesområde med plads til leg, læring og fysisk træning.

 

Skoven byder blandt andet på sjove legeredskaber for børn såsom balancestamme, træstubbe, som er velegnet til at leje ”jorden er giftig”, og Steens Spitfire, som er en flyvemaskine lavet i træ. Herudover findes der i skovens hjerte en fodboldbane samt en mur af træ til boldspil.