Filmanmeldelse: Beautiful Boy

Tekst Thea Zia Løkken | Foto Scanbox

Genre: Biografi, Drama.
Biografpremiere: 17. januar 2019
Medvirkende: Timothée Chalamet, Steve Carell, Jack Dylan Grazer & Maura Tierney
Instruktør: Felix van Groeningen
Manuskript: Luke Davies & Felix van Groeningen
Længde: 120 min

Timothée Chalamet, spiller den metamfetamin afhængige Nicholas Sheff i en historie om familie og det hårde liv som afhængig. Steve Carell spiller David Sheff, Nicholas far, som havde et stærkt forhold til sin søn før stofferne.

Nicholas kommer flere gange på afvænning og det går i perioder rigtig godt for ham, men det er som om, stofferne altid vinder. Hans stofmisbrug tager hårdt på hans familie; især hans far. Nicholas bor, når han ikke er på afvænning, hos sin far i San Fransisco. Før sit misbrug havde han planer om at tage på college og føre sin passion, at skrive, ud i livet, men stofferne tager fuldstændig over hans liv og han slipper alt. Det handler, for ham, kun om at få stofferne. Han er aggressiv overfor sin familie, og forsvinder nogle gange i flere dage.

Det er det værste mareridt for en forælder, at ens eget barn skulle ende sådan. Filmen gør ikke kun opmærksom på Nicholas oplevelse som afhængig, men også farens oplevelse med en afhængig søn. Filmen er baseret på bøgerne ”Beautiful Boy” (skrevet af David Sheff) og ”Tweak” (skrevet af Nicholas Sheff).

Det er ikke ligefrem en ”feel good” film, men det er en nødvendig film, synes jeg. Vi ved ikke nok om afhængighed. Man har hørt skrækhistorier og på cigaretterne er der også billeder af konsekvenserne af rygning, men får det folk til at stoppe op og lytte? Nej, for det er nemmere at kigge den anden vej, så behøver man ikke tænke så meget over det. Folk går ikke i biografen for at komme i dårligt humør. De vil hellere se en tegnefilm om superhelte eller se en romantisk komedie. Det er også helt okay, men i 2017 var der faktisk cirka 29,5 million mennesker, i verden, der havde et voldsomt stofmisbrug og overdosis er nu den hyppigste dødsårsag for amerikanere under 50.

Jeg vil stærkt anbefale alle at se den. Det er en vigtig historie. Det er et yderst vigtigt emne at sætte fokus på og så spiller skuespillerne vildt godt. Man kommer både til at have medlidenhed med dem, men man bliver også sur på dem. Det er en meget følelsesvækkende film. Kraftig anbefaling herfra.