Hvad nu hvis…

Tekst Christina Svendsen | Foto Presse | Video fra YouTube

…du skulle gøre det hele igen i morgen

Den 2. februar fejrede de Groundhog Day i USA og Canada, hvilket altid er en glimrende undskyldning for at genbesøge den efterhånden klassiske film af samme navn fra 1993. Filmen følger vejrmanden Phil (Bill Murray), der bliver sendt på opgave i en mindre by for at lave et TV-indslag om murmeldyret, der dukker frem af sit bo og spår om hvornår vinteren slutter.

Det er ikke en arbejdsopgave, han er glad for, men han får lov til at genopleve dagen igen og igen, for efter en nats søvn vågner han op til præcis den samme dag. Efter ufattelig mange dage, hvor Phil først udnytter potentialet og derefter føler sig sat fast i et helvede, der aldrig ender, så ender han langsomt med at ændre sig og får derfor ’lov’ til at slippe ud af sin private skærsild.

Forelsket i en ny hver dag

Biffen i Nordkraft viste Groundhog Day d. 2 februar i samarbejde med Cinemateket og havde i den anledning inviteret Tommy Hald, der til daglig er journalist hos TV2 Nord, til at introducere filmen. Han nævnte nogle andre eksempler på værker, hvor hovedpersonen sidder fast i en tidssløjfe. Han anbefalede varmt filmen Every Day (2018), der handler om en pige, der forelsker sig i en, der hver dag vågner op i en ny krop. Det lyder en smule fjollet, men Tommy Hald insisterede på at filmen altså var god, så den glæder jeg mig til at se.

Døds-deja vu

Lidt tilfældigt gik jeg kort tid efter i gang med at se en ny serie på Netflix, der hedder Russian Doll. Den handler om den kaotiske Nadia, som vi møder til hendes 36-års fødselsdag. På vej hjem bliver hun kørt ned af en taxa og dør på stedet. Eller det gør hun alligevel ikke, fordi hun vender tilbage til samme øjeblik midt i festen på toilettet. Efter lidt forvirring over hvad der foregår, ender hun endnu engang med at dø umiddelbart efter festen. Så det bliver et kapløb med tiden for Nadia, der skal nå at finde ud af, hvad der foregår og forsøge at undgå det uundgåelige, inden hun dør endnu engang. Det er en helt fantastisk serie, som jeg endte med at se færdig på en enkel aften. Jeg startede egentlig mest bare med at se den, fordi jeg manglede underholdning til opvasken…

Hermed er anbefalingen om de tre historier givet videre.