En kulturlegende træder tilbage

Tekst AKKC & Christina Svendsen | Foto Rene Schütze

Nordjyllands 75-årige konferencekonge

En af Danmarks mest betydningsfulde kulturpersonligheder fratræder sin stilling som direktør i Aalborg Kongres & Kultur Center. Det sker den 1. maj 2017 efter mere end 50 år i toppen af dansk showbizz

Direktør i Aalborg Kongres & Kultur Center, Ernst Trillingsgaard har netop meddelt sin bestyrelse, at han ønsker at fratræde sin stilling med virkning fra 1. maj 2017. Det sker efter mere end 30 år som direktør i et af Danmarks førende kongres- og kulturcentre:

– Folk omkring mig ved, at det har været en meget svær beslutning af tage. Min alder har i flere år sagt, at jeg skal, men mit sind, min energi og min lyst til at fortsætte har i lige så mange år afholdt mig fra at gøre det. Men nu er jeg overbevist om, at tiden er den rette, og det er en lettelse, at der nu er sat dato for, hvornår jeg skal indlede min pensionstilværelse, konstaterer Ernst Trillingsgaard.

Formand for bestyrelsen i Aalborg Kongres & Kultur Center, Peter Rindebæk siger:

Vi har i bestyrelsen modtaget Ernst Trillingsgaards ønske om at gå på pension. Vi har i længere tid været klar over, at han gik med specifikke overvejelser om det, og selvom han bliver svær at erstatte, ved vi jo udmærket, at alt godt har en ende, siger han og fortsætter: – Vi har naturligvis accepteret Ernst Trillingsgaards ønske om fratrædelse og har samtidig truffet aftale om, at han kan fortsætte som konsulent i seks måneder derefter. På den måde sikrer vi en passende overgang mellem nuværende og ny direktion.

Peter Rindebæk siger supplerende, at bestyrelsen har nedsat et ansættelsesudvalg, der skal varetage rekrutteringsprocessen af en ny direktør til centret. Udvalget har besluttet at søge Ernst Trillingsgaards efterfølger fra den 2. oktober 2016 med ansøgningsfrist den 15. november 2016.

En levende legende takker af

Det er en levende legende, som Aalborg Kongres & Kultur Center nu tager afsked med. Ernst Trillingsgaard er Ridder af Dannebrog og mangeårig direktør for et af Danmarks største kulturelle knudepunkter med et årligt besøgstal på mere end 500.000 personer.

Ernst Trillingsgaard, som blandt venner og bekendte blot kaldes Trille, trådte ind i branchen på direktørniveau allerede som 25-årig, da han i 1965 blev direktør i Holstebro-Hallen (nu Musikteatret Holstebro). Her blev han hurtigt kendt som musikteaterdirektøren, der som den første fik ærkekøbenhavneren Dirch Passer ud i provinsen. Efter 20 år som direktør i Holstebro fratrådte han sin stilling for at blive direktør i Aalborg Kongres & Kultur Center (tidl. Aalborghallen). Her kunne han sidste år fejre sit 30 års jubilæum, og i 2017 har han været direktør i branchen i 52 år.

I stjernernes selskab

Ernst Trillingsgaard har løbende gjort sig gældende i både dansk og international kulturliv, hvor han har nået en lang række ubestridte milepæle. Eksempelvis har han arrangeret flere end 3.500 danske og udenlandske koncerter og teaterforestillinger i Aalborg, og listen tæller en lang række internationale topnavne. På den musikalske scene er det artister som Leonard Cohen, Prince, Kylie Minogue og Shakira, og blandt de klassiske er Wiener Philharmonikerne, José Carreras, Angela Gheorghiu, Roberto Alagna og Andrea Bocelli nogle af de største navne. Aalborg Kongres & Kultur Centers unikke opbygning med et mere end 50 meter højt scenetårn har også muliggjort en lang række internationale forestillinger. Eksempelvis navnkundige La Scala fra Milano og Bolshoi fra Moskva.

Til november har APPETIZE et stort interview med Ernst og Jørgen Nissen fra Skråen, der handler om deres samarbejde med at skaffe mange af de store internationale topnavne til byen.

Tættest på hjertet er revyerne

Det har altid været den stolte danske revytradition, som har ligget Ernst Trillingsgaard tættest på hjertet. Det startede med Holstebro Revyen i 1969, hvor Ernst Trillingsgaard hurtigt udviste et imponerende naturtalent for at skabe succesfulde og ikke mindst rentable revyer. Dirch Passer, som overraskede alle fra kulturetablissementet ved at medvirke i Holstebro-Revyen i 1974 og 1975, blev en personlig ven for Ernst Trillingsgaard, og siden fulgte venskaber med andre revy-legender som Buster Larsen, Karl Stegger, Marguerite Viby, Bodil Udsen, Louis Miehe-Renard og ikke mindst Lisbet Dahl og Ulf Pilgaard, som alle medvirkede i revyen i Holstebro.

I 1985 var Ernst Trillingsgaard med til at revitalisere Cirkusrevyen på Bakken i et tæt samarbejde med Torben ”Træsko” Pedersen og Lisbet Dahl. Han har siden været tilknyttet revyen som kunstnerisk konsulent, og det har blandt andet ført til en årlig turné til Aalborg som det eneste sted i provinsen.

Aalborg Vinterrevy, der hvert år finder sted i november og december, er også etableret af Ernst Trillingsgaard. I år er det Rasmus Krogsgaard, Vicki Berlin, Randi Winther og Hans Holtegaard, der skal underholde et stort nordjysk publikum.

En gudsbenådet kulturkøbmand

Med sin vanlige underspillede tilgang ynder Ernst Trillingsgaard at kalde sig selv for ”kulturkøbmand”, og hans karriere beretter netop også om, hvordan det kulturelle og kommercielle kan understøtte og fremme hinanden. Godt købmandskab har været det solide udgangspunkt for alt, hvad Ernst Trillingsgaard har været med til at stable på benene, og for ham handler det blandt andet om at kunne udbyde mere kunst og mere kultur for færre penge. Et spørgsmål, der i øvrigt er meget aktuelt for mange danske kulturinstitutioner i øjeblikket.

Ernst Trillingsgaard er medstifter af og mangeårig formand for både Danske Koncert- og Kulturhuse (DKK) og Nordisk Konserthusraad (NKR). Også her var afsættet godt købmandskab, idet kongstanken var, at danske og nordiske koncert- og kulturhuse skulle samarbejde om at hente internationale turnéer til. Det er i høj grad lykkedes.

Fakta om Trille

  • Ernst Trillingsgaard blev født på den lille Limfjordsø Jegindø i 1940. Han er søn af fisker, senere vodbinder og auktionsmester Laurids Clemmensen Trillingsgaard og hustru Irma Johanne Trillingsgaard.
  • Ernst Trillingsgaard etablerede i 1988 Jegindø Fonden til bevarelse af gamle redskabshuse på Jegindø og oprettede Jegindø Museum. I 2010 – i anledningen af Ernst Trillingsgaard 70 års fødselsdag – valgte Struer Kommune at opkalde en vej på Jegindø efter Ernst Trillingsgaard med baggrund i hans store arbejde for fødeøen og øvrige virke.
  • Ernst Trillingsgaard er oprindeligt uddannet herreekviperingshandler i Hvidbjerg, inden han aftjente værnepligt hos flyvevåbnet i Aalborg. Som 21-årig blev han forretningsfører i Vildsund Dyrepark, og som 23-årig påbegyndte han HH-uddannelsen i Aalborg. Efter endt uddannelse startede han som volontør i Unilever i Bremerhaven.
  • I 1965 blev han i en alder af kun 25 år direktør for Holstebro Hallen. I 1985 blev han ansat som direktør i Aalborg Kongres & Kultur Center, hvor han er direktør frem til 1. maj 2017.
  • Ernst Trillingsgaard blev i 1970 forlovet med oversygeplejerske Else Johanne Kruse. Parret har været gift siden 1985. Else og Ernst Trillingsgaard har sammen sønnen Claus Trillingsgaard (f. 1976).

Læs også vores interview med Ernst Trillingsgaard, hvor han fortæller om forholdet til Dirch Passer.