Dedikeret til at formidle store følelser

tekst ESBEN AABY NIELSEN | foto IRFAAN KAHN

Christina Schmidth er journalist og historiefortæller. I to et halvt år har hun formidlet nordjyske nyheder som tv-vært på TV2 Nord, indtil hun i september 2020 flyttede til Nørrebro i København for at starte som sportsvært på TV2 Sport.

Christina Schmidth blev født nøjagtig én måned efter en af de største begivenheder i dansk fodboldhistorie. Sporten er muligvis kommet ind med modermælken, da det danske landshold vandt EM i fodbold i sommeren 1992 og samlede hele nationen om en euforisk folkefest. Men det er nu nok nærmere Christinas store passion for at formidle nyhedshistorier med følelser, der har banet vejen for, at hun i dag er sportsvært på TV2.

Hun er vokset op i Nørre Aaby på Nordvestfyn i en sportsglad familie med mor, far, bror og søster. Hun adskilte sig fra resten af familien ved ikke at have fodbold som sin foretrukne sportsgren, da hun i ti år spillede håndbold:

– Jeg er vokset op i en håndboldhal, men har også været meget på Odense Stadion med min familie. I sommeren så vi altid Wimbledon, og sport har altid fyldt meget hjemme hos mig. Under min uddannelse til journalist var sporten aldrig noget, jeg tænkte på at kombinere med noget fagligt, forklarer Christina.

Christina flyttede til Odense i 2012 for at læse journalistik på Syddansk Universitet.

– Jeg har faktisk lige siden folkeskolen drømt om at blive journalist. Da jeg søgte om optagelse på journalisthøjskolen, havde jeg været ude at rejse i månederne forinden. Jeg fik min mormor til at gemme alle aviserne fra de tre måneder, hvor jeg havde været ude at rejse, så jeg kunne læse op på, hvad der var sket, imens jeg var væk, fortæller Christina.

Hendes dedikation blev belønnet, da hun blev optaget på journaliststudiet, selvom avislæsningen, ifølge Christina ikke var den udslagsgivende faktor for, at hun klarede sin optagelsesprøve og kunne kaste sig over at realisere drømmen.

– Jeg var i praktik i halvandet år på TV 2 Fyn i forbindelse med studiet, og efterfølgende arbejdede jeg i et års tid som freelancer for regionalstationen samt for TV 2 Nyhederne. Jeg kan meget tydeligt huske den første gang, jeg så mit navn på et tv-indslag. Det handlede om hjemløse i Odense, der var ved at blive smidt væk fra deres tilholdssted. Jeg interviewede dem og nogle lokalpolitikere, ligesom jeg speakede indslaget. Det var ret stort og overvældende, at jeg nu faktisk var i gang med at lave det, jeg hele tiden havde drømt om, beretter Christina.

Hun fandt hurtigt ud af, hvor sjovt hun syntes, det var at fortælle levende historier og særligt at lave tv-nyheder som livereporter.

– Jeg har altid fulgt meget med i nyhederne, og derfor var det også fedt at lave dét, som netop interesserede mig meget. Især lavede jeg meget politik, som jeg altid har gået meget op i. Mange har sagt til mig, at jeg burde blive politiker, men jeg synes, det er mere spændende at fortælle om det, forklarer Christina.

Det første kald

En dag ringede telefonen, imens Christina var på arbejde. Det var administrerende direktør Michael Justesen fra TV 2 Nord, der var i røret. Han sagde, at han havde hørt om hende og set nogle af hendes indslag, og nu ville han gerne have hende til en jobsamtale om en stilling som nyhedsvært.

– Først tænkte jeg, om det nu overhovedet var mig, han skulle have fat i. Jeg havde kun været i Aalborg én gang i mit liv. Jeg tænkte virkelig bare, at det var for langt væk. Det skulle jeg ikke. Jeg kendte ikke et øje. Men så tænkte jeg jo lidt over det, og det kunne jo ikke skade at drikke en kop kaffe med Michael og redaktionschefen Tino Pedersen. Jobbet lød bare mega-spændende, og det var en fed udfordring at få som 25-årig nyuddannet journalist, fortæller Christina.

Hun blev tilbudt jobbet efter samtalen, men hun var stadig meget i tvivl om, hvorvidt hun skulle gøre det på grund af afstanden til venner, familie og alt det, hun kendte i forvejen.

– Jeg endte med at tænke, at hvis det gik galt, så kunne jeg tage hjem igen. Det var virkelig godt, at jeg gjorde det. Jeg havde brug for at prøve noget nyt. Og endda noget meget nyt. Jeg flyttede til Aalborg og blev ret hurtigt glad for byen og for Nordjylland. Jeg blev taget virkelig godt imod, fik hurtigt nogle rigtig gode venner, og kom meget rundt i landsdelen gennem jobbet. Nordjylland er bare et sindssygt smukt sted, og det mindede mig meget om Fyn. Nordjyder ligner fynboer på den måde, at vi har en kæmpe stolthed over, hvor vi kommer fra, og det synes jeg er fedt, beretter Christina.

Christina blev meget glad for beslutningen om at prøve kræfter med værtsrollen. Det var ikke en rolle, hun nogensinde havde set sig selv i, da hun havde en idé om, at hun skulle være reporter. Som bekendt er al begyndelse svær;

– Jeg glemte at tænde mikrofonen i min første udsendelse. Så var jeg ligesom i gang. Jeg har set udsendelsen bagefter, og der kunne jeg godt se på mig selv, at jeg var rystende nervøs. Jeg bryder mig egentlig ikke om at se mig selv på skærmen og vil helst være fri. Men jeg fandt ret hurtigt ud at, at det var enormt sjovt og spændende at være vært og formidle nyheder. Det var samtidig svært og en helt ny måde for mig at arbejde på. Jeg havde jo været vant til at være ude med en mikrofon for at lave nyhederne, og nu befandt jeg mig i et TV-studie, hvor det hele virkede mere formelt. Det skulle jeg lige vænne mig til, forklarer Christina.

Det andet kald

Christina fik et opkald i 2020, som skulle vise sig at vende op og ned på hendes tilværelse en gang mere. Denne gang var det en opringning fra TV2 Sporten, der stod og manglede en sportsvært

– De havde hørt, jeg var glad for sport, og de ville have mig til en skærmprøve. Det ville jeg virkelig gerne, og jeg har altid godt kunne tænke mig at prøve at dække noget, jeg virkelig brænder for. Samtidig ville jeg også gerne tættere på min kæreste i København og mine nære venner, der betyder rigtig meget for mig. Min tætteste omgangskreds er en stor gruppe piger fra folkeskolen, og de fleste bor i dag herovre (red: København og omegn). Det var en fed mulighed, som jeg greb. Jeg fik jobbet, så jeg pendler mellem København og mit arbejde i Odense, fortæller Christina.

I jobbet som vært samarbejder Christina med sine kolleger på sportsredaktionen om, hvilke historier de vil lave, og hvilken form det skal have. Som vært forbereder hun interviews, finder kilderne og tager stilling til de grafiske præsentationer til hver udsendelse.

– Det er så meningsfuldt for mig at have et arbejdsliv, hvor jeg kan dyrke formidlingen af en af mine egne store interesser. Alt den glæde, dedikation og begejstring, som både er i befolkningen og på min arbejdsplads omkring sporten, gør det fedt at være en del af. Jeg glæder mig altid meget til de store begivenheder som vinter-OL i Beijing 2022, hvor jeg i tre uger er dedikeret til at være en af værterne i studiet. En del af opgaven er også at formidle alt det, der foregår omkring sporten, hvor det langt fra kun handler om at præsentere resultaterne, forklarer Christina.

En af de store drømme er at kombinere hendes passion for at rejse med at komme tæt på de mennesker, som hun skal fortælle historier om:

– Jeg vil rigtig gerne med ud at rejse som vært, både fordi jeg elsker at rejse ud i verden, og så vil det naturligvis også være en stor oplevelse at dække eksempelvis et OL. Men jeg har også en drøm om at lave flere historier om mennesker, hvor jeg kommer bagom sportsudøverne. Sportsfolk har en helt vild dedikation til det, de laver, og det er interessant at fortælle om deres vej til, hvor de er nået. Menneskers historier om udfordringer på deres vej er en vigtig del af det hele billede. Det når vi ikke rigtig omkring i en nyhedsudsendelse, men det vil være spændende at lave mere af den slags tv, fortæller Christina.

Det personlige kald

For at tegne et nuanceret billede af Christina, har hun et ønske om at dele, at hun siden starten af 20-årsalderen har kæmpet med angst.

– Jeg synes, det er vigtigt at være åben om det, når jeg skal forklare, hvem jeg er, og hvad jeg har udrettet. Jeg kunne nemt tegne et rosenrødt billede af min uddannelses- og karrierevej. Men angsten har betydet, at jeg i perioder har haft det rigtig svært. Jeg har følt mig forkert og ikke tilstrækkelig. Jeg følte ikke, jeg gjorde nok eller kunne nok. Det begyndte at komme på studiet, hvor der var forventninger til, hvad jeg skulle kunne, og hvad jeg skulle opnå i forhold til praktikplads og i det hele taget føle et pres i forhold til at gøre det godt nok, forklarer Christina.

I dag glæder hun sig over, at der er meget mere fokus på at tale om psykiske lidelser blandt unge. Hendes egen grund til at tale om sin angst er langt fra at ville belære andre om, hvad de bør gøre i en lignende situation. Hun har til gengæld et stort ønske om at formidle, at der er mange, der har det sådan for at gøre det nemmere for andre enten at bede om hjælp eller at sige højt, hvordan de har det:

– Det er vigtigt at sige det højt. Jeg følte mig meget alene med det, da jeg var ung. Jeg tænkte; “Hvorfor skal jeg have det sådan her, og hvorfor kan jeg ikke bare være almindelig”? Dengang kunne jeg virkelig godt have brugt nogle at spejle mig i og få af vide, at man ikke er alene om at have det sådan. Når jeg tænker tilbage, kunne jeg godt have bekymret mig mindre, end jeg gjorde, men det nytter jo ikke noget i dag. Ved at fortælle min historie håber jeg, at andre måske finder ud af, at alle kan have det sådan. Jo flere historier, der findes om angst, jo mindre føler andre forhåbentlig, at de står alene med det, uddyber Christina.

Selv har hun fundet stor støtte i sin omgangskreds og har fået professionel hjælp til at håndtere sin angst:

– Jeg har nogle virkelig gode venner og et stærkt netværk, hvor vi er gode til at gribe hinanden. Jeg har også gået til psykolog for at få hjælp, og det har hjulpet meget at tale om det. Angsten er stadig noget, der kan dukke op, men nu ved jeg, at det bedste er at få sagt tingene højt og få hjælp til at tale det igennem, siger Christina.

Det fremtidige kald

Christinas beretning tegner et billede af en stærk person, der arbejder med sig selv og tør stå frem i offentligheden for at dele noget personligt, følsomt og svært. På samme måde ønsker hun at arbejde med at portrættere ”hele” mennesker igennem journalistikken.

– Det handler om at tegne nuancerede portrætter og dække områder, der kan samle folk, og hvor der er mange følelser indblandet. Jeg ved ikke, om jeg laver sportsnyheder om ti år. Jeg kan sagtens se mig selv tilbage til at lave nyheder og beskæftige mig med dækning af politik, som jeg altid har elsket. Jeg har det lidt på samme måde med en politisk valgkamp som en stor sportsbegivenhed, hvor jeg synes, det er spændende at være dedikeret til opgaven i flere uger. Ellers kunne jeg godt tænke mig at lave noget, der slet ikke er nyhedsbaseret, men som tidligere nævnt handler om at lave personlige historier for at komme bagom de menneskelige fortællinger. Heldigvis er arbejdslivet jo langt, så der er stadig mange ting, jeg godt vil og også kan nå endnu, slutter Christina.

Fakta om Christina Schmidt

Født & opvokset Nørre Aaby på Nordvestfyn
Søskende Hun er den ældste af tre søskende og har en bror og søster
Uddannelse Er uddannet journalist fra Syddansk Universitet med praktik på TV 2 Fyn, og arbejdede freelance på TV 2 Fyn og TV 2 Nyhederne efter sin uddannelse
Job I 2018 flyttede hun til Aalborg for at være vært og reporter på TV 2 Nord i Aabybro. Hun startede på TV 2 Sporten som vært i september 2020
Bopæl Bor i dag på Nørrebro i København sammen med sin kæreste