Brombærtærte med saltkaramel og chokolade

INGREDIENSER

MØRDEJ
300 g. hvedemel
100 g. flormelis
150 g. blødt smør
1 æg

SALTKARAMEL
200 g. sukker
2 dl. fløde
1 tsk. havsalt

CHOKOLADEGANACHE
100 g. mørk chokolade (ca. 60%)
80 g. fløde

CHOKOLADEBUER
200 g. mørk chokolade

PYNT
Brombær cirka 300 g.
Skovsyre

OPSKRIFT
12 personer
Sværhedsgrad: mellem

Denne tærte er en af mine yndlings. Den blev til på en ganske særlig dag. Nemlig den dag, hvor bagedysten røg henover skærmen og jeg var iblandt deltagerne. Det er faktisk en af de kager, jeg stadig er ret stolte af den dag i dag – og derfor synes jeg, at jeg vil dele opskriften med jer. Den er ekstremt simpel og du kan nemt lave den dagen inden du skal servere den. Hvis du ikke har brombær ved hånden, så brug fantasien: appelsinfiletter, fintskårede æbler, hindbær eller måske bare nogle hakkede nødder vil også klæde denne tærte!

MØRDEJ

Kom alle ingredienserne ned i en skål og ælt dejen sammen. Stop med at ælte så snart dejen er ensartet. Kom nu dejen i en frysepose og på køl i 30 minutter.
Kom dejen ud på et meldrysset bord og rul nu dejen tyndt ud med en kagerulle – cirka 2-3 mm. Sørg hele tiden for, at dejen er til at flytte, så den ikke sætter sig fast på køkkenbordet. Rul tærten op på kagerullen og flyt den over på tærteformen. Tryk dejen fast langs kanterne og fjern overskydende dej. Klip nu et stykke bagepapir som passer i formen til at dække hele tærtedejen og hæld herefter fx bønner ovenpå bagepapiret (dette gøres for at holde dejen oppe langs kanterne, så den ikke glider ned, mens den bages). Bag nu tærten i en forvarmet ovn ved 200 grader varmluft i 12 minutter. Herefter tages tærten ud og bagepapir og bønner fjernes. Bag nu igen tærtedejen i yderligere 5-8 minutter eller indtil bunden bliver let gylden. Afkøles helt og tages herefter ud af formen.
Når man arbejder med mørdej er det vigtigt, at man behandler dejen varsomt. Hvis man ælter dejen for meget, får man en bund, der er hård og ikke sprød!

SALTKARAMEL

Kom sukkeret op i en kasserolle og varm det op, indtil det bliver til gyldent karamel. Herefter tilsættes fløden lidt efter lidt. Her er det vigtigt, at man er lidt varsom, da fløden vil bruse op, når den tilsættes. Tilsæt havsalt. Herefter koges saltkaramellen i cirka 15 minutter, indtil den begynder at tykne.
For at teste om din saltkaramel er blevet tyk nok, kan du teste konsistensen. Dette gøres ved at tage et glas med koldt vand. Kom en smule af saltkaramellen på en spiseske og lad den køle ned i 5 sekunder, inden du kommer den ned i vandet. Her skal karamellen gerne samle sig og ikke blande sig med vandet.
Når saltkaramellen har kogt ind tages den af varmen og skal herefter stå i ca. 10 minutter, inden den hældes i tærten. Fyld tærten op til der cirka er ½ cm til tærtens top, så du har plads til chokoladeganachen. Kom nu tærten på køl i cirka ½ -1 time eller indtil karamellen er blevet fast og kold.

CHOKOLADEGANACHE

Hak chokoladen fint. Varm fløden op i en kasserolle. Når fløden rammer kogepunktet tages den af varmen, og herefter hældes halvdelen af fløden direkte over chokoladen. Herefter røres godt rundt. Tilsæt dernæst den resterende varme fløde og rør rundt, indtil chokoladen er smeltet sammen med fløden. Man kan med fordel bruge en stavblender til dette.
Stryg nu chokoladeganachen ud på tærten i et jævnt lag, til den dækker karamellen helt.
Kom nu tærten tilbage på køl indtil chokoladeganachen har sat sig. Tærten kan sagtens stå i køleskabet til næste dag – læg blot lidt film henover den, men først når chokoladen har sat sig!

CHOKOLADEBUER

Start med at temperere din chokolade. Jeg tempererer altid min chokolade i mikroovnen – dette kan dog også gøres over vandbad. Jeg synes, det er langt nemmere at gøre i mikroovnen. Hak chokoladen groft. Kom den i en skål og giv det nu 20 sekunder i mikroovnen. Rør rundt. Giv nu chokoladen 10-15 sekunder i mikroovnen. Rør rundt. Afhængig af hvor smeltet din masse er på nuværende tidspunkt skal du nu give chokoladen kortere tid i mikroovnen (omkring 5 sekunder). Når din chokolade har små mængder hakket chokolade, som endnu ikke er smeltet, tages skålen ud af mikroovnen og lad nu stykkerne smelte forsigtigt sammen. SØRG HELE TIDEN FOR AT MASSEN IKKE OVERSTIGER 32 GRADER! Er du bange for, at din masse er ved at blive for varm, så tilsæt lidt ekstra hakket chokolade.
Hav din kageplast klar og klip nogle til de er cirka 15 cm lange. Læg kageplastet fladt på bordet og
kom nu lidt chokolade på kageplastet og stryg det ud med en paletkniv. Tag din spartel og skrab nu fra den ene ende til den anden, så du får nogle tynde lange chokoladestrimler. Læg nu kageplastet over en rund form – fx din kagerulle, så strimlerne vil formes som buer. Når chokoladen har sat sig, pilles kageplastet af og vupti – så har du chokoladebuer!

PYNT

Læg brombær ovenpå kagen i et pænt mønster og kom skovsyre på toppen. Slut af med at sætte de fine chokoladebuer på toppen.