Boganmeldelse: Tænk som en kriger af Lars Møller

tekst Christina Svendsen | foto Presse

Lars Møller er tidligere jægersoldat. I 2011 udkom ’Jæger 200’ om, der handlede om hans oplevelser i det sagnomspundne korps. Den blev en bestseller og sidenhen har han blandt andet arbejdet som coach og foredragsholder.

Den 6. november udkom hans anden bog, ’Tænk som en kriger’. Her kommer Lars, på baggrund af sine 25 år i jægerkorpset, med sit bud på, hvordan man bliver mental robust i en hverdag, hvor flere og flere bliver sygemeldt med stress.

Lars Møller har mere erfaring med mental styrke end de fleste på grund af den hårde tid i jægerkorpset. Han kunne hurtigt se, at hans indstilling gjorde en forskel. Specielt under optagelsesprøven, hvor han kunne se mænd, der var mere erfarne og fysisk stærkere end ham selv falde fra, mens han fortsatte. Allerede dengang blev han klar over hvor styr en betydning en stærk psyke havde, på trods af at det ikke var det som havde fokus i den daglige træning hos forsvaret.

Men det er netop den mentale træning og den mentale bevidsthed, der er nødvendig for at blive en god jægersoldat, som Lars Møller har sat sig for at lære fra sig. Han mener nemlig, at der gemmer sig guldkorn, som vi alle sammen kan nyde godt af.

Dygtig fortæller

I ’Tænk som en kriger’ er der masser af anekdoter fra tiden i jægerkorpset. Det er her bogen er bedst, for det er et indblik i en spændende verden, der er lukket for de fleste. Det er også en verden, hvor de færreste ville trives. Lars får på effektiv vis omsat anekdoterne til læresætninger om et mindset, der er hans bud for hvordan man får en mere succesfuld hverdag.

Han kommer også med en samfundskritik, hvor det netop er set ud fra det simple liv som jægersoldat. Der lærte man at overleve med meget få hjælpemidler. Lars er stor fortaler for, at resten af os kunne blive mere lykkelige, hvis vi også simplificerede vores liv.

Der er dog steder, hvor bogen fungerer mindre godt for mig. Fx er der et langt afsnit, hvor udviklingen af mennesket bliver gennemgået i forsøget på at forstå, hvorfor og hvordan psyken reagerer på ydre påvirkninger i dagens samfund. Det er en interessant idé, der dog bliver trukket i lidt langdrag i forhold til hvor lidt den bliver brugt i sidste ende.

Lars Møller er en dygtig fortæller, som skriver ud fra en stor erfaring og efterfølgende refleksion. Han har tydeligvis også researchet meget spændende baggrundsviden, så hans erfarerede idéer får endnu mere dybde. Jeg kunne godt havde tænkt mig, at der kom lidt kilder på og at det hele blev bundet en smule bedre sammen.

Bogen får fire solide stjerner. Lars Møller har en betydelig erfaring med sig i bagagen og formidler den glimrende. Der gemmer sig både en god fortælling og et par guldkorn, og ’Tænk som en kriger’ får en anbefaling med herfra.

’Tænk som en kriger’ af Lars Møller udkom 6. november på forlaget Storyhouse, der hører ind under Lindhardt & Ringhof. Se mere her