Badedragt eller bikini? Hvor længe har de egentligt eksisteret?

foto PRESSE | advertorial

Denne artikel er sponsoreret

Endelig har vejrguderne vist sig fra deres blide side, og vi kan se frem til et par måneder med masser af solskin. Sommeren står nemlig for døren, og med den kommer sig en masse muligheder for at boltre sig udenfor i det lækre vejr.

Når de helt varme dage kommer, og det er tid til at tage en tur på stranden for at blive kølet lidt ned, er det vigtigt at huske badedragten eller bikinien. Men hvor stammer de egentlig fra, og hvornår blev de opfundet?
Anette Kellerman

Badedragten har eksisteret i flere forskellige former helt siden midten af 1800 tallet, men det var da den australske svømmer Anette Kellerman blev arresteret i 1907, at det var noget, der blev omtalt i pressen. Anette blev arresteret da hun bar en badedragt, der viste arme og ben, på trods af at underdelen dækkede ligeså meget som shorts, og at det var samme dragt, mænd bar på samme tidspunkt.

 

Denne arrest lagde ekstra meget fokus på badedragten, som på dette tidspunkt nu var blevet omdøbt ”The Anette Kellerman”. Omkring 1910 var badedragten nu blevet udbredt i Europa og til de Olympiske Lege i 1912 var badedragten nu den autoriserede beklædningsgenstand for kvinder, der for første gang deltog.

Look fremfor funktionalitet

I 1930erne begyndte badedragtens udseende at ændre sig for at tilpasse kvindekroppen mere. Kavalergangen blev dybere og ærmerne blev skrottet helt, og brugen af nye materialer som latex og nylon gjorde, at badedragten generelt blev meget stramtsiddende.
Selvom to-delte badedragter allerede begyndte at blive synlige på stranden i 1930’erne, var det først efter 2. Verdenskrig, at vi for første gang kunne se bikinien i en version, som vi kender den nu, da Louis Réard debuterede sin ”bikini” i 1946. Pressen var chokeret, da denne model ikke dækkede navlen, som på daværende tidspunkt var uhørt og upassende.

 

Ikke overraskende, var salget af bikinien på daværende tidspunkt ikke særlig godt. Senere er Louis Réard dog blevet kaldt ”forud for sin tid” af modeeksperter, der fortæller, at designet var ca. 15-20 forud for sin tid. Det var nemlig først fra 1960’erne at bikinien blev socialt accepteret, som en beklædningsgenstand for kvinder på stranden. Det betyder dog ikke, at badedragten har mistet populariteten. Den er stadig ligeså populær som den altid har været, og flere steder, som for eksempel til de Olympiske Lege, er det stadig forbudt for deltagerne at stille op i en bikini.

 

Svøm som en haj

Looket har ikke udviklet sig, men det har teknologien. En af de førende mærker indenfor svømmetøj, Speedo, der blandt andet forhandles hos Intersport, lancerede i år 2000 deres Fastskin-kollektion, med materiale, der skal efterligne huden fra en haj. Overfladen på stoffet er dækket med hakker og riller, der ifølge undersøgelser lader vandet flyde over svømmerens krop 3% mere effektivt end normale materialer. Disse blev produceret lige i tide til de Olympiske Lege i Sydney i 2000, hvor de hjalp med til at vinde 83% af de samlede medaljer.