Anmeldelse: En varm og festlig velkomst på Hr. Skægs Hotel trods silende regn

Tekst og Foto Catrine Knøsgaard

Han tryller med bogstaver og tal, har langt skæg og synger, og så har han nu et hotel, som han turnerer rundt på de danske scener med. Der er selvfølgelig tale om Hr. Skæg, kendt fra Ramasjang, som her i weekenden besøgte Karolinelund i Aalborg.

Da det jo er en børneforestilling, var det oplagt at have en medanmelder med, som ville se showet ud fra målgruppens øjne, så jeg havde min 5-årige søn med.

Der er stadig restriktioner ved arrangementer som denne, så da vi kom hen til indgangen blev vi mødt af Skråens søde personale, som lige gav et sprøjt håndsprit inden vi gik ind på koncertpladsen i Karolinelund. Da vi kom ind, hang der vejledninger i forhold til, hvordan folk skulle sætte sig på de unummererede sæder. Familier, venner og grupper som kom sammen, måtte gerne sidde sammen, men i mellem hver familie/gruppe skulle der være et ledigt sæde, og det var helt fint, men til min overraskelse blev dette desværre ikke overholdt af alle.

Min søn og jeg kom i god tid for at få gode pladser. Måske var vi der i lidt for god tid netop den dag, for regnen stod ned stænger, og jeg var nødt til at købe et regnslag, til trods for at min søn havde regntøj på. Nå, vi fandt to ledige sæder på række 3, så vi havde perfekt udsyn til scenen, som stod klar til at blive indtaget.

Showet gik endelig i gang. Nu skal det lige siges, at Hr. Skæg ikke er fremmed hjemme hos os, så vores søn har set Hr. Skægs Hotel og hans andre universer på Ramasjang. For udover god underholdning er der normalt også masser af læring i Hr. Skægs programmer, så der var helt sikkert en vis forventning til det show, der nu skulle gå i gang. Temasangen startede og ind kom Hr. Skæg sammen med en guitarist. Der er allerede god energi og smil blandt alle de fremmødte børn.

Hr. Skæg elsker at opleve verden, de mange kulturer og forskellige sprog, og har derfor besluttet sig for at købe hotellet, så folk fra hele verden kan komme til ham. Men som med mange andre ting er det med sprog ikke altid nemt. Guitaristen, som er Hr. Skæg har med, viser sig at være Hr. Skæg ven, Vinter. Vinter har aldrig haft et arbejde, men nu har han netop fået et job som hotelanmelder, hvilket passer perfekt, for Hr. Skægs nye hotel har ingen stjerner, hvilket er en vigtig ting, når man skal tiltrække gæster fra hele verden. Vinter kommer derfor på den geniale idé, at han anmelder Hr. Skægs hotel. Men for at han kan gøre give hotellet stjerner, er han nødt til at teste Hr. Skæg fem gange, hvor han foregiver at være en person fra et andet land.

Ved den første test ifører Vinter sig en blå silkekåbe og en hat. Imens skal Hr. Skæg holde sig for ørerne, for han må hverken se eller høre, at Vinter forvandler sig til en anden person. Nu må Hr. Skæg kigge, og efter de veksler et par ord, står det klart at Hr. Skæg kan ikke forstå, hvad Vinter siger, for det viser sig, at han nu er en person fra Indien. I stedet spørger Hr. Skæg om han kan forstå engelsk, og det gør han. Vinter ønsker et værelse og ”some piece and quiet”. Det får han, eller han får i hvert fald værelset, og så finder Hr. Skæg en pose frosne ærter og så bryder han pludselig ud i sang, for han hører ”peace and quiet” som ”pies and choir” altså ærter og korsang. Det skal lige sige, at der lyder en stor protest fra alle børnene blandt publikum, som udmærket ved, at ”peace and quiet” betyder fred og ro på dansk. Så Hr. Skæg klarer desværre ikke den første test og får desværre ingen stjerne.

Hr. Skæg holder sig igen for ørerne i mens Vinter iklæder sig en ny identitet. Denne gang tager han en flot rød habitjakke på fyldt med palietter, samt en paryk. Prøve nummer to går i gang, og denne gang viser det sig hurtigt, at Vinter nu spiller en person fra Spanien. Og lige som med indisk, kan Hr. Skæg heller ikke forstå spansk. Men han forstår engelsk og dansk, og hver gang der bliver sagt noget på engelsk, bliver det også sagt på dansk, så alle kan være med, men samtidig lære nogle engelske gloser. Vinters karakter skal ved denne prøve bestille mad på hotellets restaurant, og det viser sig, at det eneste Hr. Skæg har af alle retterne på menukortet er ”the best of everything”, altså det bedste af alting, men det er måske så meget sagt, for det viser sig, at det reelt kun er knækbrød med løgringe og en isdessert. Imens Vinter venter på, hvad Hr. Skæg finder frem til ham, interagerer Hr. Skæg med publikum. Han er simpelthen i tvivl om, hvad han skal servere for Vinter, is eller knækbrød med løgringe, så han spørger alle børnene til råds. Heldigvis har børnene blandt publikum ramt plet – de vælger isdesserten, og til alles held er det Vinters spanske karakters livret. Prøven er slut, og Vinter vender tilbage til sig selv som hotelanmelder. Nu skal der igen gives stjerner, men fordi Hr. Skæg kun kunne lave en ret ud fra menukortet er det ikke nok til at give en stjerne.

Resten af showet foregår i samme dur, men til trods for det, bliver man som voksen og barn godt underholdt hele vejen igennem for ingen af prøverne er ens. Og selvom der er meget dialog imellem Hr. Skæg og hans ven Vinter, er der også sang og musik. Musik som mange af børnene kan synge med på, fordi de kender det fra TV-versionen af Hr. Skægs Hotel. Når man ser på det lærerige i Hr. Skægs Hotel, er man ikke i tvivl om, at det er det engelske sprog der er i fokus, men han inddragede også fint børnene, når der skulle tælles og bare generelt under de forskellige prøver, som han nu blev udsat for.

Min søn på 5 sad helt opslugt i den time showet varede helt uden at brokke sig, selvom regnen stod ned i hovedet af os. Ingen brok må næsten være den største ros fra en 5-årig. Mig og min søn vil derfor opfordre alle forældre med børn fra ca. 3-4 og op til at gå ind og se Hr. Skægs Hotel. Det var både værd at bruge tiden og pengene (kr. 125,-) på. Skulle man sætte en finger på noget, kunne man godt have ønsket sig bedre vejr, eller en pavillon måske, men den tager vi med vejrguderne.