Aalborgs mest unikke kulturhus fylder 10 år

Reklame

AnnonceEfter at have brugt sine første 50 år på at forsyne Aalborg med strøm og varme, åbnede Nordkraft i 2009 som kulturhus og hjemsted for en række organisationer. Siden da er det byens kultur- og fritidsliv, Nordkraft har fyret op under

Mads Bang Pedersen er ledende koordinator i Nordkraft Event, som er en del af Aalborg Kommune. Det er fra hans kontor, planlægningen af 10-års-fejringen er i gang.

– Vi har valgt at give jubilæumsåret navnet Nordkraft X. X er latin for 10 og symboliserer det ukendte, unikke og overraskende, som Nordkraft rummer. Vi huser nu omkring 25 forskellige organisationer på kulturområdet. Det giver aalborgenserne utallige kultur- og fritidsaktiviteter og en spændende og fleksibel ramme for større events og erhvervskonferencer, forklarer Mads Bang Pedersen.

Markeringen af de første 10 år som kulturhus har i høj grad til formål at fejre samarbejdet i huset og de muligheder, det giver for borgerne:

– Nordkraft X og de kommende events skabes i samarbejde mellem husets organisationer. For eksempel planlægger vi sammen en stor fest for byen i den sidste weekend i september, lyder det fra Mads Bang Pedersen.

Han løfter desuden sløret for, at flere organisationer er også gået sammen om at søge penge til et kunstværk til huset, som forhåbentlig kan pryde Kedelhallen mange år fremover.

Heldigt sammentræf blev til unikt kulturhus

Selvom 2009 var åbningsåret for blandt andre Biffen og Skråen, starter historien om Nordkraft som kulturhus længe før. I 2001 – dengang havnefronten i Aalborg endnu osede af diesel og ikke af kultur og arkitektur – startede projekt Nordkraft. En af drivkræfterne fra kommunens side var Claus René Pedersen, som i dag er chefkonsulent i Sundheds- og Kulturforvaltningen.

– Starten på Nordkraft var blandt andet sammentræf af behov og muligheder. For eksempel havde kommunen behov for enten at renovere eksisterende bygninger eller skaffe nye lokaler til en række kulturinstitutioner, Skråen havde behov for en ny koncertsal, to teatre skulle fusionere, og DGI Huset ville gerne til byen. Udnyttelsen af Nordkrafts bygninger blev opfyldelsen af alles behov, siger Claus René Pedersen.

Det har altid været visionen for Nordkraft, at kunsten og kulturen skulle blandes og være bærende for husets tilbud til borgerne:

– Blandingen af de mange kunstarter er selve husets DNA. Her produceres kunsten, og her ytrer den sig. Der er masser af ombygninger af kraftværker både i Danmark og udlandet, men indholdet i Nordkraft og blandingen af det offentlige og det private adskiller Nordkraft fra andre steder. Det gør det samtidig til en af de mest unikke kulturinstitutioner i Danmark, lyder det fra Claus René Pedersen.

Han roser det daværende byråd for at turde at satse på så stort et projekt, samtidig med at byggeriet af Musikkens Hus også var i gang.

– Selv i dag ti år efter åbningen bliver jeg kontaktet af repræsentanter fra andre danske og europæiske byer, som gerne vil inspireres af det, vi gjorde den gang. Nordkraft vækker stadigvæk folks nysgerrighed.

NORDKRAFT X – 10 år med kultur og fritid

I 2019 vil der være en række aktiviteter i huset som en del af fejringen, herunder en fotokonkurrence og rundvisninger i huset. Sæt allerede nu X i kalenderen den 27.-29. september, hvor en stor folkefest vil markere 10-året for Nordkraft. Hold øje med nordkraft.dk og facebook.com/nordkraft

Plads til de store og de særlige

Nordkraft er i sin helhed og med Kedelhallen i centrum et populært eventsted i Aalborg. Den særlige betonarkitektur og de mange muligheder for udfoldelse giver noget ekstra til publikum

Events, man ikke får andre steder

Skråen var den allerførste organisation i Nordkraft, som åbnede dørene i juni 2009. Her er utallige koncerter og events blevet holdt siden da. Også i Kedelhallen er Skråen en aktiv arrangør, fortæller leder Jørgen Nissen:

– Det første event var et smugkig på Nordkraft i 2008, hvor vi afholdt middag og lavede underholdningsshows i byggestøvet, mens håndværkerne stadig var i gang.

I mange år har Skråen været primus motor for den gigantiske sandkasse og de tilhørende musik-, standup- og filmevents på Costa del Nordkraft.

– Kedelhallen er et rigtig godt område til oplevelser. Vores gæster sætter pris på den afslappede stemning, og de får nogle events, man ikke får andre steder, siger han.

Vanvittige ideer føres ud i livet

ORDKRAFT blev holdt første gang i 2011 og har siden fyldt huset med forfattere og læseglade danskere hvert år i april. Selve festivalen er skabt omkring Nordkraft som kulturhus, fortæller projektleder Ove Hesselbjerg fra Aalborg Bibliotekerne:

– Her kan vi kombinere litteratur med kunst, musik, teater, film og endda sport.

For eksempel er filmatiseringen af flere romaner blevet vist med introduktion af forfatteren selv. Ove Hesselbjerg fortæller også om ’Halfdan i Højden’ – et event i 2015, hvor han og børnebibliotekskoordinator Marianne Agger klatrede rundt på den 20 meter høje klatrevæg i DGI Huset. De læste Halfdan Rasmussens digte op, mens saxofonist Mads Kirkegaard spillede til.

– Det var vanvittigt, men publikum syntes, det var fantastisk, griner han. – Og det er netop dét, Nordkraft kan. Her er mulighed for at lave de skæve kombinationer, som skaber noget helt nyt.

De unge føler sig hjemme

Ungdomsringens Musikfestival er et af de største events i Nordkraft med flere end 5000 besøgende. Formand for Ungdomsringen i Nordjylland og leder af ungdomsstedet KUL i Nordkraft Rolf Bekker oplever, at de unge føler sig hjemme i huset:

– Det er især det rå look og de forskellige miljøer i huset, hvor de unge kan boltre i på deres egne præmisser, som betyder noget. De seks professionelle scener til koncerterne gør det meget attraktivt at være med, lyder det fra Rolf Bekker.

Især er de udenlandske bands fra Grønland, Belgien og Sverige meget imponerede af huset, fortæller han.

Det summer af aalborg

NEU – et Kunst- & Designmarked afholdes i maj og november og byder på alt fra smykker og design til kunsthåndværk. Bag NEU står tre aalborgensiske iværksættere: Anne Østenby, Sofie Ellegaard og Line Agerbo.

– Kedelhallen er et enormt smukt og råt rum, der for os emmer af Aalborgs historie og af stemning og kultur, lyder det fra Anne Østenby.

Hun oplever, at byens borgere har taget huset til sig og er vant til at komme her. Og så passer den unikke arkitektur godt til markeder:

– Det er en fantastisk følelse, når vi tidlig lørdag morgen møder ind til en helt tom Kedelhal og i løbet af få timer får skabt et rum der summer af liv, kreativitet, kunst, design, iværksættere og bedst af alt: så summer det af Aalborg.

Giver gæsterne noget at tænke over

Aalborg Vinfestival blev afholdt første gang i 2016 og er nu en etableret del af Nordkrafts efterårsprogram den sidste week- end i oktober. Arrangør Verner Thomsen så først Kedelhallen og besluttede derefter at lave en vinfestival i Nordkraft.

– Det er en gave til publikum, at bygningen stadigvæk fortæller dens oprindelige historie, mens den nu bruges til noget helt andet. Det giver vores gæster noget at tænke over og snakke om, mens de nyder et glas vin, siger han.

Vis dit Nordkraft med #WELOVENORDKRAFT

Frem med kamera eller mobiltelefon næste gang, du besøger Nordkraft. Brug hashtag #welovenordkraft på instagram, og deltag i konkurrencen om at udstille dit foto og vinde fede præmier

Gennem sine første 10 år som kulturhus har Nordkraft været ramme for mange fotografier af den unikke arkitektur og kulturoplevelser. Som en del af fejringen af Nordkraft X – 10 år med kultur og fritid – indsamler Nordkraft Event brugernes bedste skud af huset. Det kan være fotos af bygningerne, din træning, din undervisning, din udsigt eller din kulturoplevelse i huset. Vis dit Nordkraft.

Til og med den 31. marts 2019 kan du tagge dine fotos med #welovenordkraft på Instagram. Så deltager du automatisk i konkurrencen om at blive en del af en fotoudstilling med de 12 bedste, mest stemningsfulde og mest originale fotos fra Nordkraft. Du må deltage med så mange fotos, du har lyst til, og vinderne får direkte besked.

Udstillingen kan opleves i Turbinegalleriet i Nordkraft fra den 2. maj til den 12. maj. Der er fernisering den 2. maj. Her trækker vi lod blandt udstillerne om én gavekurv fra Nordkraft til en værdi af mere end 2000 kr. I kurven er der gavekort til Restaurant Azzurra, gavekort til Aalborg Beerwalk for to personer, to billetter til Aalborg Vinfestival i oktober, et 10-turs klippekort til træning i DGI Huset i Nordkraft, to sæsonkort til efteråret i Teater Nordkraft samt gavekort til Biffen og til Skråen.

Alle udstillere får en plakat med de udvalgte fotos, som laves i samarbejde med APPETIZE.

Læs om konkurrencens detaljer på www.nordkraft.dk, og følg @nordkraftaalborg på Instagram.

Rettigheder

Fotokonkurrencen administreres af Nordkraft Event. Alle udvalgte deltagere vil blive kontaktet via Instagram inden udstillingen. Gem det originale foto, hvis det skulle blive udvalgt og skal trykkes i stort format. Indgår der tydeligt gen- kendelige personer på fotoet, er det deltagerens opgave at få skriftlig tilladelse fra vedkommende til at bruge fotoet i konkurrencen og overdrage tilladelsen til Nordkraft Event. Nordkraft Event forbeholder sig ret til at udstille de udvalgte fotos fremover samt bruge dem på nordkraft.dk, på sociale medier og i markedsføringssammenhæng. Deltagerne kan til enhver tid frabede sig, at deres fotos indgår i udstillingen eller på anden vis bruges af Nordkraft Event.

Sponsorer: