TILLYKKE AALBORG! Martins drøm er gået i opfyldelse – de sidste 10 millioner er doneret! Verdens største kunstværk i glas kommer til at ligge i Aalborg

A. Enggaard donerer nu restbeløbet op til 100 millioner kroner til realisering af kunstværket ”Cloud City” af Tomás Saraceno på Aalborgs tidligere spritgrund. Kunstværk og bydel åbner i sommeren 2020.

Hvad de færreste troede var muligt er nu en realitet. Initiativtageren bag Cloud City, Martin Nielsen har på rekordtid indsamlet 100 millioner kroner til realisering af verdens største kunstværk i glas af den internationalt anerkendte argentinske kunstner, Tomás Saraceno. Herved er den mest betydende milepæl for omdannelsen af Aalborgs ikoniske spritfabrikker nået.

Det er entreprenørvirksomheden A. Enggaard, der nu donerer de sidste 10 millioner til realisering af projektet, og adm. direktør Asger Enggaard er fuld af lovord om byomdannelsesprojektet:

– Omdannelsen af det ikoniske industriområde til en helt ny kunst- og oplevelsesbydel er et stort og meget vigtigt skridt for Aalborg. Vi har ikke tidligere set lignende projekter i byen, landet eller sågar i Norden, og det er årsagen til, at vi nu vælger at gå ind og støtte projektet, siger Asger Enggaard og fortsætter: – Martin Nielsen er på få år gået fra at stå med et projekt, der af mange blev opfattet som urealistisk, til nu at kunne bestille værket.

Cloud City Aalborg har tidligere modtaget 50 millioner kroner fra Det Obelske Familiefond, 10 millioner kroner fra Ny Carlsbergfondet og 5 millioner kroner fra Spar Nord Fonden. Derudover har Aalborg Kommune garanteret 25 millioner kroner til projektet. Når A. Enggaards 10 millioner kroner lægges hertil er budgettet på 100 millioner kroner nået.

Hos Aalborg Kommune ser borgmester Thomas Kastrup-Larsen værkets tilblivelse som et bevis på, at store visioner kan blive til virkelighed, når både private og offentlige aktører står sammen:

– Jeg synes, at det er fantastisk, at finansieringen af kunstværket nu er på plads. Det er en enkelt mands drøm, der er blevet til virkelighed. Stor tak til A. Enggaard for den flotte donation. Det er virkelig en stor dag for Aalborg, Nordjylland og resten af Danmark, siger han.

Saracenos kunstværk kommer til at bestå af 68 mangekantede glasmoduler, der hver måler 4,5 meter i diameter. Når de sættes sammen, vil værket nå en højde på 30 meter, og det hele skal efter aftale mellem Tomás Saraceno og Martin Nielsen opføres af lokale virksomheder og håndværkere:

– Det her er en stor, stor personlig drøm, som nu går i opfyldelse. Jeg er ovenud lykkelig for, at de mange års arbejde med at få byen, fonde, investorer og netværk til at tro på projektet nu materialiserer sig i det fantastiske kunstværk. Nu kan vi gå i gang med projektering i samarbejde med Tomás Saraceno og nationale og lokale ingeniører, arkitekter og håndværkere, forklarer en glad Martin Nielsen.

Martin Nielsen har en optionsaftale på halvdelen af spritgrunden og de tilhørende fabriksbygninger og har arbejdet intensivt med omdannelsesprojektet i en årrække. Udover kunstværket af Tomás Saraceno skal området også huse artcentret MonAA i nogle af de tidligere industribygninger. De ikoniske bygninger må stort set ikke forandres hverken indvendigt eller udvendigt, og derfor er artcentret og de gamle industriinstallationer tænkt nøje sammen. Det er sket i et tæt samarbejde med stjernearkitekten Bjarke Ingels’ tegnestue BIG:

– Kunstværk og artcenter er hjørnesten i omdannelsen af spritgrunden, men området skal ifølge planerne også huse blandt andet Aalborg Teater, hotel, torvehal, chokoladefabrik, almennyttige og private boliger mv. Det bliver et helt unikt byområde i Europa baseret på de gamle industritraditioner, som i mange år har været en del af Aalborgs dna, slutter Martin Nielsen.

Fakta om Cloud City
• Værket Cloud City er skabet af den argentinske kunstner Tomás Saraceno og består af 68 glasmoduler, der hver måler 4,5 m i diameter. Når de sættes sammen, vil værket nå en højde af 30 m. Besøgende vil kunne træde ind i værket via taget på en af de eksisterende bygninger på spritgrunden. Værket vil kunne ses under indflyvning til Aalborg Lufthavn og forventes at blive et markant vartegn for byen. Det vil koste ca. 100 mio. kr. at realisere kunstværket.
• Udover kunstværket Cloud City ønsker parterne bag Cloud City, ledet af investor og developer Martin Nielsen, at etablere et kunstcenter på spritgrunden under navnet Art Center MonAA.
• Artcentret skal drives af en erhvervsdrivende, selvejende fond.
• Arealet planlægges endvidere, at huse det nye Aalborg Teater, et mikrodestilleri, en økologisk chokoladefabrik, torvehal, boutique-hotel, almennyttige boliger og luksuslejligheder m.m.
• Hele den planlagte udvikling af Martin Nielsens del af spritgrunden vil koste ca. 500 mio. kr. Dertil kommer Aalborg Teater.