Skal du købe bolig? Så læs med her

Reklame

Dette indhold er sponsoreret. 

Står du overfor et boligkøb, ved du måske også, at der er meget at skulle forholde sig til. 

Mange har dog slet ikke sat sig ind i, hvad det kræver at købe en ejerbolig. Som noget af det første bør du undersøge, hvad du kan kan låne for, og om du i det hele taget kan låne. På den måde undgår du også at blive skuffet, hvis du ikke kan låne til den bolig, du måske har udset dig. Dette kan du gøre ved at kontakte din bank eller bruge en online låneberegner.

Hvad er et realkreditlån?

Når du har fundet ud af, hvad du kan låne for, skal du til at undersøge, hvilket lån du skal optage. Når du låner til en bolig, består lånet ofte af tre dele. Et realkreditlån, din egen kontante udbetaling på minimum fem procent af boligens kontantpris og et banklån. Ved et realkreditlån kan du ofte låne op til 80 procent af boligens værdi. Indhent tilbud på realkreditlån her. Renten ved realkredit er ofte lavere end ved et banklån, og derfor ser mange det også som en fordel kun at optage et realkreditlån. Dette kræver dog, at du selv kan finansiere de resterende 20 procent af boligens kontantpris. 

Faste og variable renter

Uanset om det er et realkreditlån eller et banklån, er der mulighed for at optage et lån med enten faste eller variable renter. Den variable rente følger markedsrenten, og derfor vil en stigning i denne rente betyde, at din månedlige ydelse på dit boliglån også vil stige. Denne type rente er dog ofte lavere end den faste rente, og derfor skal du gøre op mig dig selv, om din økonomi rækker til de eventuelle udsving. Vælger du derimod en fast rente, er du sikret en fast udgift uden udsving. Et boliglån, der er finansieret gennem et realkreditinstitut, har ofte en fast rente, mens lånet gennem banken ofte er variabel. 

Fordele ved realkreditlån

Mister du dit arbejde eller er du sygemeldt i en længere periode uden løn, kan banken i værste fald opsige låneaftalen. Hvis du betaler den månedlige ydelse til realkreditinstituttet og passer på din bolig, så den ikke forfalder, kan realkreditinstituttet ikke på samme måde opsige aftalen. Derudover er rentesatsen og bidragssatsen ofte lavere end rentesatsen på lån, der ikke er baseret på såkaldte realkreditobligationer. I modsætning til et banklån hænger et realkreditlån direkte sammen med obligationerne, fordi renterne på et realkreditlån fastlægges ud fra udbud og efterspørgsel på de finansielle markeder.