Sådan giver du slip på gamle vaner for altid

tekst PERNILLE DYBRO | foto PERNILLE DYBRO | advertorial

Find viljestyrken og kraften til at slippe vaner for altid, og erstat dem med nye. Et nyt år er for mange forbundet med at prøve at ændre vaner, og hvor svært kan det egentlig være at ændre sin kost/holde op med at ryge/tabe sig/stoppe med at bide negle eller skære ned på facebooktid? Hvorfor gør jeg det ikke bare? Hvor svært kan det egentlig være?

Det ER svært at bryde vaner – både gode og dårlige. Jeg har arbejdet med vanebrydning i mange år, og det her er ens for alle. Hvis du for eksempel har svært ved at overholde dine nytårsforsætter, er det IKKE dig, der er svag, dum, mærkelig eller doven. Din menneskehjerne er bare programmeret til at gøre dig til et vanedyr – og det er rigtig smart!

Det er min erfaring, at det er nemmere at bryde en vane, hvis man ved, hvad en vane er, og hvorfor den er der. En vane er en automatisering af en handling eller tanke. Og uden vaner kunne vi overhovedet ikke fungere.

Noget af det som hjernen bruger allermest energi på, er nemlig at tænke nye tanker, og forbinde gamle tanker på nye måder. Vaner er livsnødvendige for os. Tænk, hvis du skulle opfinde din morgen hver gang vækkeuret ringede? Hvis du skulle opfinde den smarteste måde at komme ud af sengen på? Hvis du hver morgen skulle tage stilling til, om du vil have kaffe, te, juice, rødvin, vand eller rom at drikke? Vaner er tanker din hjerne HAR tænkt, og som derfor gør dagligdagen lettere, sparer en masse energi og ikke mindst: Vaner giver dig tryghed.

Det kan godt være, du selv synes, du er et meget moderne menneske i en meget moderne verden. Men store dele af din hjerne er ikke særlig moderne. Krybdyrhjernen, for eksempel, er 80.000 år gammel, og selvom du går rundt og tænker på andre ting, er den stadig optaget af at holde dig og din familie i live. For den er vaner lig med tryghed, og tryghed er per definition godt.

Hvis vi skal bryde en vane skal vi derfor forstå hjernen, og aktivere den på andre måder.
 At ændre vaner kan ændre vores liv. Vaner er noget vi gør hver dag, og derfor er det ofte vores vaner som afgør, om vi når vores mål eller ej.

Hvad siger yogaen om vanebrydning?

De gamle yogier blev allerede for tusinder af år siden klar over, at det er muligt at ændre sit liv gennem at justere sine vaner.

Kundalini Yoga har helt særlige måder at ændre uønskede vaner på. Ifølge den yogiske videnskab tager det et bestemt antal dage at ændre en vane. Det er den tid, det tager at ”genprogrammere” nervesystemet og vores mentale processer til at finde så meget tryghed i nye handlemønstre, at hjernen slapper af og sætter dem på automatpilot.

Hvis du træner noget i mindst 40 dage, har du således mulighed for at indarbejde det dybt i dit sind og transformere dit liv.

I KUNDALINI YOGA SIGER VI, AT DET KRÆVER:

  • 40 dage at ændre eller bryde en vane
  • 90 dage at bekræfte en ny vane
  • 120 dage at gøre vanen til din – du ”er” nu den nye vane
  • 1000 dage (2,7 år) at mestre den nye vane helt og fuldt

Det er vigtigt, at du ikke misser en dag, for så starter hjernen forfra med at betragte det som nye data – lidt ligesom når du vender til- bage til dit skrivebord mandag morgen, og liiiige skal komme i tanke om hvor du slap alting.

Det virker

De gamle yogiske skrivere, giver fremragende råd om ændring af vaner. De seneste forskningsresultater i Danmark og i resten af verden viser tydeligt, at meditations- og mindfulnessteknikker er noget af det mest effektive, når det handler om at bryde gamle vaner. Men hjernen er stærk! Selv med rygsækken fuld af yogiske øvelser og meditationsteknikker, kan det føles op ad bakke at bryde en dårlig vane.

”Du bliver, hvad du gør”!

Når du beslutter dig for at ændre en vane, kræver det i starten viljestyrke og klarhed. For de første 40 dage vil hjernen gøre modstand. Den bryder sig ikke om at gøre nye ting – den vil tilbage i trygheden, og det kendte. Og den bryder sig heller ikke om at skulle bruge mere energi, end den plejer på at opfinde nye måder at kapere hverdagen på, så den vil hele tiden prøve at ”narre dig” til at slå automatpiloten til, og genoptage de kendte vaner, som ikke kræver ny hjerneenergi.

Når du falder tilbage i gamle vaner, er det derfor ikke dig, der er svag – det er din krybdyrhjerne, som er stærk!

Men vores hjerner er plastiske, hvilket betyder, at hjernen er i stand til at ændre sig hele livet.

Når vi gør noget igen og igen, danner neuronerne nye veje/forbindelser for at hjælpe os med at huske og lære denne handling.

Når vi bliver ved med at gentage en bestemt handling eller tanke, bliver dette med tiden til en vane.
 Den seneste forskning tyder på, at det er vores pandelapper (anatomi: præfrontale cortex), den del af hjernen som bl.a. er ansvarlig for at integrere tidligere oplevelser med nutidig handling, som påvirkes gennem meditation- og mindfulness-teknikker. Vi kan dermed selv være med til at påvirke vores hjerne i en positiv retning – i stedet for at overlade det autopiloten.

Meditation kan forandre din hjerne

Meditation, mindfulness-teknikker, åndedrætsøvelser og yoga er effektive på alle fronter, når det drejer sig om bryde vaner.
 Yoga og meditation er både en form for vægt-træning af din viljestyrke, og det er en vinduespudser, som får dig til at se dig selv klarere.

Yogi Bhajan, som bragte denne yogaform til den vestlige verden fra Indien, brændte for at hjælpe mennesker med at bryde gamle og dårlige vaner, og han specialdesignede de gamle Kundalini Yogateknikker i et system, som er perfekt til at øge vores livsglæde og viljestyrke. 
Gennem fysiske yogaøvelser, åndedrætsteknikker, særlige håndstillinger, mantra og dybe afspændingsteknikker arbejder kundalini yogaen med din krop, din mentale styrke og særligt dit nervesystem ved at gentage bevægelserne, mantraerne eller åndedrætsteknikkerne igen og igen – ofte i op til 3 minutter (eller længere). Det lyder måske ikke så sjovt, men effekten er fantastisk. Dit kirtelsystem reagerer ved at ”skyde” kemikalier ind i blodbanerne, som skaber følelser af balance og harmoni.

Jo oftere du træner – jo bedre bliver du til det. Du bliver bevidst, vågner op og bliver nærværende i dit liv.
 Du får kræfter og klarsyn til at slå automatpiloten fra! Og nu kan du med din viljestyrke erstatte cigaretterne med en løbetur, facebook-minutterne med koncentreret arbejde – eller hvad det nu er, du oplever forhindrer dig i at være den bedste version af netop dig.

Du kan se, hvilke vaner, som fremmer dine mål, og hvilke af dine vaner som hindrer dem. Du kan nu plukke de uhensigtsmæssige vaner ud, en for en, og erstatte dem med nye.
 Og det allerbedste er, at når du har gjort det længe nok, bliver det til en vane at løbe en tur/ arbejde koncentreret / lade være med at ryge. Du tænker slet ikke over det længere. Et nyt Vanedyr er skabt, og det kører derudaf på autopilot. Forskellen er bare, at nu sørger autopiloten for, at du kommer derhen hvor du gerne vil ende.

Held og lykke med dine vaner, både de gamle og de nye!

Kærlig hilsen Pernille

Skærmbillede 2015-11-19 kl. 08.15.19