Lad cellerne sprudle

tekst Helen steensbæk schrøder | foto Søren Homan, Matilda Yokelin, Ulrik Slot Christensen

Fornyet energi, glæde og ro. Det er tre ting, som yogalærer Pernille Dybro lover dig, hvis du til gengæld vil give den særlige yogaform, Kundalini Yoga, en chance. Og det gælder dig. Ja dig! Ligegyldigt hvilken type du er, vil du kunne få glæde af denne særlige yogaform. Her i efteråret får du muligheden i Aalborg, da Pernille åbner torsdagshold

– Du vil allerede efter første gang, kunne mærke en forskel i hvordan det føles at være dig.

Sådan siger Pernille Dybro og hun mener det, for hun tilføjer med et smil:

– Og ja, dét er et løfte!

Pernille Dybro har i årevis dyrket yoga under navnet Kundalini, som betyder vitalitet og livskraft.

Den 44-årige yogi var engang karrierekvinde med jobs og adresse i udlandet. Det kørte, tilsyneladende, på skinner for hende, men hun følte tomheden og trætheden komme rullende og røg ned med stress et par gange undervejs. Mødet med Kundalini yogaen, i London, ændrede på det og Pernille husker tydeligt sit første møde med den yogaform, som hun dengang ikke kendte, men som skulle komme til at ændre hendes liv:

– Jeg havde tusind tanker i hovedet, da vi kom, men undervejs må der være sket et eller andet i min krop, for da jeg satte mig op igen, havde jeg en følelse af, at det ikke var den samme krop, jeg var kommet derind med, fortæller hun.

Sindets Yoga

Pernille tilsætter også et Gong Bad, som foregår fuldt påklædt og uden vand. Lydbølgerne fra Gongen „vasker” ind over kroppen og kan du slippe tankerne og lade dig flyde med, så kan det give en dyb meditativ tilstand, lover Pernille Dybro.

Din egen sandhed – eller på yogisprog „Sat Nam”.

Siden har Kundalini yogaen været hendes livline og siden hun forrige år åbnede eget yogastudie i Hjørring, har det også fyldt hendes arbejdsliv. For Pernille er yogaen en livsform. En ny rytme i livet, som gør hende godt.

Hun kalder det et redskab til at klare tankemylder og den daglige utilpashed, der så let indfinder sig. Og så tilføjer hun, med et smil, at det også er rart at mærke sin krop.

Pernille Dybro har i sommerens løb afholdt kundalini yoga i Aalborg, og yogaformen har allerede fundet stor opbakning – også selvom det er en udfordrende yogaform. Hun er klar til at lancere en kursusrække fra september i Aalborg og glæder sig til at modtage nye og gamle elever på yogamåtterne.

Pernille understreger, at netop dén yogaform, som hun udbyder, er meget mere end et sæt øvelser:

– Udover at det er fysiske bevægelser, er Kundalini også en slags mental træning. Med denne yogaform finder du ind til din egen kraft og styrke – du får simpelthen mere energi og lyst til livet og dagligdagen”, mener hun.

Kundalini Yoga er at vågne

Kundalini Yoga er en ældgammel yogatradition, som stammer fra Indien.

Fokus ligger på at vække sind, krop og den indre kilde af visdom og glæde; at ”opdyrke det kreative, spirituelle potentiale i mennesket så det taler sandt, lever rent, og fokuserer sin energi på medfølelse og opmærksomheden på at hjælpe og helbrede andre”, som det hedder.

Det kan lyde som en lidt stor mundfuld at påtage sig i et helt almindeligt dansk liv.

Og adspurgt om hun selv lever sandt og rent 24 timer i døgnet…? slår Pernille Dybro en befriende skraldlatter op.

Hun fortæller glad om sit helt almindelige liv som to-børnsmor i en jysk provinsby, hvor der også skal være plads til fredagsslik og én årlig hotdog.

– Det handler ikke om at leve som en helgen i et eller andet elfenbenstårn. Men det handler om at leve vågent, og bevidst, siger hun med et stålsat blik.

Og efter et øjebliks eftertænksomhed fortsætter hun: – Folk må for min skyld leve som de vil. Jeg dømmer ikke. Men jeg bliver bare rigtig trist til mode hvis jeg fornemmer at de går igennem livet i en  sovende tilstand. Forstår du hvad jeg mener?”. Pernille Dybro taler sig varm og læner sig engageret fremad når hun forklarer hvorfor det efter hendes mening er så vigtigt at vi lever ’vågent’.

– Livet er en gave, og verden er vidunderlig. Men vi må være vågne for at se det. For at LEVE. Vi må leve livet som det er, men med åbne øjne. Åbne sanser. Vi må SE hinanden, og ikke være bange for at mærke tilværelsen, på godt og ondt. Vi er her jo på lånt tid og jeg synes det er så befriende når vi lægger mærke til, at vi er her. Nu. På planeten. Sammen. Det er jo fantastisk. Men jo kun hvis vi når at opdage det! Vi skal ikke være så snæversynet optagede af alle vores ejendele, og vi skal ikke lade os udmatte af alle de billeder vi går rundt og nogle gange synes vi bør leve op til. ”

I 1969 kom inderen Yogi Bhajan til USA og underviste Kundalini yoga for første gang. Pernille Dybro mødte den særlige yogaform i Tyskland, og var én af de allerførste danskere som uddannede sig til Kundalini-lærer, og startede undervisning i Danmark. De første Kundalini-lærere er allerede udklækket fra den skole hun var med til at starte. Til efteråret starter hun et nyt hold op i København, og i 2016 udvider hun sine undervisnings-aktiviteter med endnu ikke offentlige planer.

Pernille trækker vejret dybt ind et par gange, og læner sig lidt tilbage.

– Der tilbydes mange former for yoga og meditation, som giver ro i kroppen, og som arbejder med at acceptere følelser og tilstande i krop og sind. Og det hjælper rigtig mange mennesker. Min personlige oplevelse er blot, at Kundalini-yogaen går et lille skridt videre. At have en yogapraksis er for mig ikke kun at træne sind og krop i at finde fred og accept. Det handler i høj grad også om at vågne.” Hun smiler og nikker, og dér er det der stålsatte blik igen.

Hun afslutter: – Livet er vigtigt. Det er alt for dyrebart til at blive levet udmattet, træt og ensomt. Vi skal ikke kun dulme og symptombehandle stress, angst og tristhed. Vi skal vække glæden, energien og passionen til at leve hvert øjeblik med hver eneste celle åben, aktiv og modtagelig over for den magi, verden tilbyder. Det er dét, Kundalini Yoga giver os.”