KULTUREN ER TILBAGE! (husk at bruge den)

tekst CHRISTINA SVENDSEN | foto presse

Efter to år med restriktioner af varierende grad er vi nok flere, der er blevet vænnet til, at kulturen er noget, man indtager i hjemmets trygge rammer. Vi har været forkælede med glimrende underholdning, der alt sammen kunne fortæres via en internetforbindelse eller måske endda ved at læse i gammeldags bog i ro og mag.

I starten af februar kunne vi fejre en tilbagevending til det ’normale’ samfund. De danske kulturinstitutioner har undervejs været hårdt ramt af nedlukninger og restriktioner, der gik hårdt ud over formen på de events, der rent faktisk kunne afholdes i løbet af de sidste to år.

Men nu er alle kulturtilbud helt åbne med en masse spændende på programmet, så det er bare med at komme afsted. Men det er måske nemmere sagt end gjort.

I januar måtte Aalborg Bibliotekerne gøre opmærksom på, at trods mange andre steder var lukkede, så havde de faktisk stadig åbent og savnede lånerne. Jeg er selv flittig bruger af biblioteket, men det satte tankerne i gang om, hvordan mine egne vaner havde ændret sig de sidste to år.

Har lært nye digitale tricks

Men hvordan står det så til hos vores lokale kulturinstitutioner? Det satte jeg mig for at finde ud af og tog derfor først en tur forbi biblioteket. Der mødte jeg Allan Skovmose Johansen, der er kommunikationsansvarlig på Aalborg Bibliotekerne.

– Ligesom alle andre steder, så har det været svært at drive bibliotek. I nogle perioder har vi jo været helt lukket ned, fortæller Allan.

Allan husker det første pressemøde og panikken over, at de skulle lukke helt ned dagen efter. De havde en forventning om at kunne åbne efter de første 14 dage, men det endte, som bekendt, med at blive flere måneder, før de kunne slå dørene op igen. Da næste nedlukning ramte, var biblioteket forberedt og kunne derfor blandt andet tilbyde en click and collect-løsning, hvor man kunne bestille sine bøger på hjemmesiden og afhente dem under trygge forhold.

– Det var der heldigvis mange, der benyttede sig af. Vi har måtte skrue ned for mange af vores arrangementer, som debatter og bogcaféer.

Både bogcaféer og andre arrangementer er heldigvis tilbage på biblioteket og Allan lægger vægt på, at de faktisk har fået noget positivt med fra nedlukningerne.

– Vi har lært nye tricks. Vi har afholdt nogle online-arrangementer, hvilket vi nok aldrig havde gjort, hvis vi ikke var blevet tvunget til det af omstændighederne.

De digitale arrangementer er noget, de tager sig med videre.

– Vi kommer både til at lave rene online-arrangementer og andre, hvor vi sætter et kamera op til vores normale events, så de, der normalt ikke har muligheden, kan deltage.

Et af de arrangementer, der blev lavet om til at foregå online, var med forfatteren Iben Mondrup. Hun skulle have besøgt de forskellige biblioteker, men i stedet blev publikum inviteret med ind i hendes stue til et online-arrangement. Allan fortæller, at folk så med fra for eksempel Grønland, Lolland-Falster og Silkeborg.

– Det kan noget andet. Normalt ville vi primært have haft publikum fra Aalborg og omegn, så det har været spændende.

Biblioteket kan mærke, at hverdagen langsomt er ved at vende tilbage.

– I går kunne jeg høre, at der var liv og glade dage i børneafdelingen. Mine kollegaer, der havde vagten i afdelingen, var næsten helt overstadige. Det var fantastisk med den leben og larm, der var der og det lugtede lidt af gamle dage.

Gode film i vente

Lige rundt om hjørnet fra biblioteket finder man Nordkraft, hvor Biffen har hjemme. Karin Fast, der er daglig leder i biografen, fortæller, at et af de største problemer udover nedlukninger har været at lægge et program. Mange filmselskaber flytter nemlig premiere-datoer, da flere lande stadig er hårdt ramt af restriktioner og derfor har lukket deres biografer. Det giver udfordringer i de danske biografer, selvom Danmark nu har ophævet restriktionerne.

– Det har været et stort problem og er det stadig. Puslespillet er stadig ikke på plads og nogle gange kan en premiere blive udsat pludseligt, fortæller Karin.

Til gengæld har Biffen kun oplevet et spændt publikum, der kom glade i biografen, så snart de kunne åbne dørene op.

– Man kan mærke, at publikum har savnet biografen. De er glade og trygge, fortæller Karin.

På trods af, at nogle få biografpremierer stadig ikke er helt på plads, fortæller Karin, at det er en spændende filmperiode, vi går i møde.

– Der er gode film i vente. For eksempel glæder vi os meget til filmen Rose, der er instrueret af Niels Arden Oplev og har Sofie Gråbøl i hovedrollen, og Belfast, der er instrueret af Kenneth Branagh.

Belfast er blevet nomineret til hele 7 Oscars, som bliver uddelt i slutningen af marts.

Fik øjnene op for danske film

Hos Nordisk Film Biografer Aalborg Kennedy har de selvfølgelig også været påvirket af de sidste to år.

– Vi har haft en række benspænd, dels i forhold til restriktioner, dels i forhold til manglende filmudvalg. Da vi åbnede efter den første nedlukning fra marts til maj i 2020, åbnede vi op til en virkelighed, hvor de store internationale titler var fjernet, og vi måtte blandt andet kigge langt efter en James Bond – No Time to Die. Vi måtte da også hurtigt sande, at der ikke var titler til at have to NFB biografer åbne i Aalborg på samme tid. Kennedy blev derfor lukket og forblev lukket frem til august 2020, fortæller Louise Sørensen, der er Operations Manager i biografen.

Det blev Christopher Nolans Tenet, der fik lov at åbne efterårets program.

– Tenet gjorde det godt, men det er først, da Druk ramte i september, at der for alvor kom gang i billetsalget. Samtidigt var der film som Shorta og Vores Mand i Amerika, der trak masser af gæster til – stærke danske film, som tilsammen dækker alle mål- grupper. Efter Erna i Krig kom den længe ventede Retfærdighedens Ryttere, som blev rykket frem på grund af de manglende udenlandske titler, fortæller Louise.

– Det efterår var forrygende, og jeg husker det som en kæmpe sejrsgang for dansk film. Jeg har på intet tidspunkt hørt en eneste gæst beklage sig over manglende udenlandske titler. I stedet har jeg oplevet, at mange gæster har fået øjnene op for, hvor meget dansk film har at byde på. Mange af de gæster der nor malvis ville vælge en udenlandsk film pr. default, har i stedet været nødt til at vælge en dansk film, og med den kvalitet, der har været, vil de være tilbøjelige til at gøre det igen. Folk har savnet deres biograftur under nedlukningerne, det er der ingen tvivl om.

Investerer stort i den gode oplevelse

På trods af restriktioner fortæller Louise, at 2021 faktisk endte med at blive et godt år for biografen, og at der er masser af gode grunde til at besøge biografen i 2022.

– 2021 bød på to film med over 1 million solgte billetter – Bond og Ternet Ninja – derudover var der en masse stærke titler, som folk ville se. 2021 blev også året, hvor vi lancerede vores nye abonnements-ordning Bioplus Unlimited, et eksklusivt tilbud for gæsterne i NFB Kennedy med fri adgang til biografen for 199,- om måneden. Næste skridt er, at vi konverterer vores biograf i Kennedy Arkadenom til en fuld recliner biograf med luksussæder til alle gæster. Derudover kommer der en ny kiosk og et nyt lækkert foyerområde. Vi investerer i den gode gæsteoplevelse, så det bliver ved med at være en begivenhed at gå i biografen. Foråret byder på nogle stærke film som Batman, Hvidsten Gruppen 2 & Fantastiske Skabninger 3 for blot at nævne nogle titler, der absolut skal ses i biografen, hvis du spørger mig, afslutter hun.

Udvalgte arrangementer

Aalborg Bibliotekerne

  1. april – Flygtningefortællinger fra Syrien

NFB Aalborg Kennedy

  1. marts – Se Oscar-uddelingen i biografen med Belfast som optakt

Biffen Nordkraft

  1. marts – Cinemateket i Biffen – Forår for Hitler