Klumme: Kunsten at stoppe op

Tekst og Foto Kit Sørensen

I denne udgave af kit & kunsten er jeg taget på besøg hos keramiker Torben Mersholm. Jeg befinder mig midt i et villakvarter i udkanten af Hjallerup. Torben er en glad mand, og man bliver smittet af hans gode humør og hans engagement til sit fag

Oprindelig er Torben optiker. Han havde tre optikerbutikker, men en bilulykke og en kræftsygdom skulle blive vendepunktet i hans liv. Som Torben fortæller:

– Man tager sit liv op til revision, og finder ud af, at tiden er til noget andet. Torben ville være kunstner.

Når jeg kigger rundt i Torbens værksted, ser jeg malerier hænge diskret og højt oppe på væggen. Torben startede sin kunstneriske karriere som billedkunstner, men en god veninde motiverede Torben til at arbejde med ler. Han købte 20 kilo og har ikke set sig tilbage siden. I dag er Torben keramiker.

Fra Torbens værksted kan jeg se ind i den private stue. En stue fyldt med kunst, og jeg lægger især mærke til en figur lavet af keramikeren Lars Calmar. I Torbens værksted ser jeg flere figurer inspireret af Lars.

– Jeg skulle jo starte et sted, griner Torben.

Der er ingen tvivl om, at Lars Calmar har været en stor inspirationskilde. I dag har Torben fundet sin helt egen stil. Han laver fantastiske skulpturer, som man kan blive ved med at kigge på.

At være udøvende kunstner kan være en stor mundfuld. og skal man leve af det, kræver det også en vis portion held. Torben er god til at bruge sociale medier – især Instagram. En dag blev Torben kontaktet af en herre, der gerne ville købe en af hans skulpturer, som Torben tidligere på dagen havde lagt ud på Instagram. Herren, der købte skulpturen var ingen mindre end TV-vært Sofie Lindes mand, Joakim Ingversen. Joakim lagde efterfølgende et billede af Torbens skulptur op på sin Instagram – og derfra gik det stærkt. Telefonen begyndte at kime og ordrebogen blev fyldt op.

Mit besøg hos Torben Mersholm har både været inspirerede og livsbekræftende. Der er ingen tvivl om, at vi kommer til se meget mere til Torbens kunst.

Torben Mersholm
Udstiller bl.a. hos galleri Oxholm i København og galleri A i Lønstrup.
Man kan ligeledes besøge Torbens værksted efter aftale.