Klumme: Kunsten at indrette

TEKST KIT SØRENSEN | FOTO KIT SØRENSEN

I denne udgave af Kit & Kunsten ser vi nærmere på “kunsten at indrette”. Som datter af møbelhandler Leif Sørensen, Brdr. Sørensen Møbler og i kraft af mit virke som kunstformidler og indretningskonsulent, vil jeg komme nærmere ind på hvordan man kan skabe et hyggeligt og personligt hjem.

Jeg har ikke kunnet undgå at se folks reaktioner, når de træder ind i mit hjem. Deres øjne flakker og de bliver overvældet af farver, kunst og loppefund. Man finder konstant nye ting at kigge på uanset hvor man befinder sig. Det er sjældent, jeg kommer i et hjem, som er indrettet som mit eget, og skal jeg være ærlig, er det nok de færreste, der ønsker at bo sådan. Mit hjem signalerer, hvem jeg er og hvad jeg beskæftiger mig med. Mere personligt kan det ikke blive.

Sommerhus Hou – Før
Sommerhus Hou – Efter

Ikea blev eksklusivt

Da jeg skulle flytte i lejlighed og mere eller mindre stod uden møbler, havde jeg mulighed for at starte på et lærred, der ventede på at blive malet. Jeg havde altid drømt om at få en reol, som gik fra gulv til loft. Jeg fik hentet flere tilbud hjem, blandt andet fra Montana Furniture. Det gik hurtigt op for mig, at denne løsning kunne blive en dyr affære. I stedet fandt jeg et godt alternativ på Ikeas hjemmeside: Billy-reolen. Jeg fik hurtigt allieret mig med en tømrer, og i fællesskab fik vi fundet en god og flot løsning. Tømreren startede med at lave en sokkel. At få reolen op fra gulvet, gjorde det både praktisk, men også mere eksklusivt at se på. Derfra gik det stærkt. I løbet af kort tid havde jeg fået den reol jeg altid havde drømt om. Husk at tage højde for belysning. Find ud af hvor det kan være hyggeligt at have en lampe eller for eksempel en radio, og træk forlængerledning bag reolen. Jeg købte ligeledes ekstra hylder, som vi fik placeret på tværs. Endelig fik jeg plads til mine bøger, kunst og meget andet. Reolen løb op i 2.505 kr. plus tømrerens arbejdsløn.

Eftersom jeg sparede en del på min reol, valgte jeg at investere mere i spisebord og spisebordsstole. Et sted hvor man tilbringer megen tid. Valget faldt på et rundt Piet Hein bord fra Fritz Hansen og fuldpolstrede 7’er stole fra Arne Jacobsen. Det hyggeligste jeg ved, er at samle venner og familie til middag. At sidde ved et rundt bord kan bare et eller andet. Man lytter og ser bedre. Mit bord er 140 cm i diameter og med lidt god vilje kan man sidde 10 personer.

Kunsten er en stor del af mit liv. Jeg har gennem tiden erhvervet kunst fra både veletablerede og upcoming kunstnere og med børnenes tegninger fra skoletiden havde jeg af god grund mangel på vægplads. I mit soveværelse, overfor sengen, fik jeg sat hylder op fra gulv til loft. Nu kunne jeg let placere mine billeder og flytte rundt på dem uden at skulle bore 400 huller i væggen. At vågne til dette syn er fantastisk.

Alle skal trives

Badeværelset er ofte en glemt lille perle. Jeg fik engang til opgave at forny et kundetoilet.

Jeg fik frie hænder. Som ejeren sagde: “Kit, det kan godt være, kunderne ikke kan huske butikken, men toilettet husker de”. Effekten ved at male både vægge, loft og døren samme grønne farve skabte en hel unik stemning.

Jeg har haft mange spændende indretningsopgaver gennem tiden. En af dem var et sommerhus i Hou. Her fik jeg igen frie hænder til at indrette. Huset ligger tæt ved vandet, så for mig drejede det sig om at få naturen ind i huset. Det er altid vigtigt for mig at vide, hvad huset skal bruges til. Skal det være praktisk? Er det en børnefamilie? Alle skal kunne trives. Derfor bruger jeg også tid på at “føle” rummene. Når familien træder ind ad døren skal det føles som et hjem og ikke et udstillingslokale. Huset i Hou er den største forvandling, jeg har skabt hidtil. Alle møbler og tilbehør er købt til rimelige priser. Kunsten på væggene er plakater, som er indrammet.

At indrette skal være sjovt. Kunsten er at få dig selv og din personlighed ind i dit hjem. Det er både sjovere og hyggeligere for dig, men også for dine gæster.