Jul som i de gode gamle dage

– Aalborg Historiske Museum åbner særlig julebutik med gammeldags julepynt

Supermarkederne har stillet juleslikket og brunkagerne frem, og stormagasinerne har fundet den store kasse med dette års juletrends. Selv om mange butikker i disse måneder bugner af jul, så er et besøg i julebutikken på Aalborg Historiske Museum alligevel noget ganske specielt. Her oser det af julestemning som i de gode, gamle dage med masser af gammeldags julepynt på hylderne.

Hvert år er der nye julefarver og nyt moderne julepynt overalt i butikkerne, men i julebutikken på Aalborg Historiske Museum satses der anderledes. Her er der fokus på den gammeldags og traditionelle julepynt, der bringer minder om den gode, gamle jul.

I den gamle julebutik finder man for eksempel julebukke af halm, gammeldags papjulekalendere og sprællemænd, Brammings kendte kravlenisser fra 40’erne, Helligtrekongerlys og meget andet, som de ældre familiemedlemmer med garanti husker fra deres barndom.

Og køber du julevarer på museet, følger historien med – for eksempel om de originale honningkager fra Christiansfeld, om Helligtrekongerlys og om julebukkene af halm.

– Vi gør også meget ud af at skabe den gammeldags julestemning, og vi har blandt andet et rigtigt juletræ af gran pyntet med kugler, fugle, flag og den slags. Vi har også appelsiner med nelliker hængende i rødt bånd og halmbukke stående. Det er som at træde ind i en verden, hvor den gode, gamle jul stadig findes, siger museets butiksansvarlige, Birgitte Neergaard-Petersen.

Stor efterspørgsel på den gamle jul

I den moderne verden er efterspørgslen på historien stor, og den gammeldags julebutik ligger fint i tråd med museets øvrige aktiviteter og arrangementer. Blandt andet er der julestue lørdag 17. november med gratis smagsprøver på juledrikken Lutendranck, som var renæssancens svar på gløgg, samt vaniljekranse bagt efter Madam Mangors kendte og klassiske opskrift fra 1866.

Selvom det er julesæson nu, er det, ifølge Birgitte Neergaard-Petersen, dog ikke kun i november og december, at der er gang i julesalget.

– Folk kommer hele året rundt, fordi vi har julepynt, de samler på. For eksempel er glaspynt fra Brink Nordic meget populært, og gammeldags papkalendere og julekort er også meget efterspurgte.

Museets julebutik åbnede 6. november, og den ligger i Algade 48 – ganske få meter fra det store julemarked på Gammeltorv. Der er åbent tirsdag-lørdag kl. 10-17 helt frem til jul.