Filmmusik er den direkte vej til følelserne

Tekst Christina Svendsen | Foto Christina Svendsen/Presse

Der er ikke meget, der har en så direkte forbindelse til vores følelser som musik. Når man hører en bestemt sang fra ungdommen kan det bringe minder frem, som man troede for længst var gået i glemmebogen. Den direkte forbindelse kan gode filmskabere udnytte, så vi føler spændingen, når helten er i fare og kniber en tåre, når de elskende endelig får hinanden

Det ville være en mærkværdig oplevelse at se film som Star Wars og Indiana Jones uden deres ikoniske soundtracks. Ligegyldigt om man har set de originale Star Wars eller ej, så kan de fleste genkende John Williams smukke musik, så snart de første toner lyder.

Piratfilm blev den første i Aalborg

I 10’erne blev det populært med koncerter, hvor et symfoniorkester spillede et soundtrack live, mens man så filmen. I Aalborg startede den tendens hos Musikkens Hus i 2014, hvor man i koncertsalen kunne se den første ’Pirates of the Caribbean’ akkompagneret af Aalborg Symfoniorkester og et herrekor.

Koncerten blev et kæmpe tilløbsstykke og siden er der blevet afholdt mange flere, og ikke kun hos Musikkens Hus. Der har også været koncerter på plakaten hos Aalborg Kongres & Kulturcenter, blandt andet Star Wars: A New Hope i 2019, som jeg var en af de glade publikummer til. På trods af, at AKKCs store sal ikke giver samme biografoplevelse, som Musikkens Hus’ plyssede sæder, så var der noget helt specielt over at høre musikken fremført live af det dygtige Aalborg Symfoniorkester.

Ikke første gang

Det sjove er, at film, der bliver akkompagneret af livemusik, faktisk var sådan det startede, da stumfilmen for alvor blev populær i tidernes morgen. Dengang var det ofte en enkelt pianist, der spillede, men det kunne også være et helt orkester. På filmcentralens hjemmeside (filmcentralen.dk) kan man læse, at der faktisk nogle gange var en fortæller til stede eller endda en person, der lavede lydeffekter, som for eksempel tramp, brag eller pjaskelyde.

Det kan være en unik oplevelse at se stumfilm, men jeg er selv forfalden til storfilm, hvor følelserne går højt og der er masser af action. Steven Spielberg er en af mine absolut favorit filmskabere og han har lavet to meget forskellige film i starten af 90’erne, som begge ligger højt på min liste over yndlingsfilm. Den ene er Schindlers List og den anden er Jurassic Park. De to film kunne næsten ikke være mere forskellige, men har begge fat på nogle helt basale menneskelige følelser, som bliver understreget i musikken.

Komponisten John Williams har lavet musik til næsten alle Spielbergs film, heriblandt også Schindlers List og Jurassic Park. I Jurassic Park er det følelser, som den barnlige glæde ved at blive forbløffet og begejstret over det fantastiske, som musikken skal ramme. Samtidig er der noter af ren gru, hvor man helst skal sidde rædselsslagen og spændt på kanten af biografsædet. Musikken til Schindlers List skal have fat i helt andre følelser. Den dybt tragiske historie om jødeforfølgelsen, der i Schindlers List har en lille note af håb, er smukt fortalt igennem den musik, som John Williams skrev til filmen.

Ny stor oplevelse hos Musikkens Hus

Det er en anden kæmpestor filmkomponist, der står bag musikken til den storfilm, som Musikkens Hus har på programmet i juni. De viser nemlig Gladiator fra 2000, hvor musikken er komponeret af Hans Zimmer, som også har lavet soundtrack til film som Løvernes Konge og The Last Samurai. Den rørende historie om Russell Crowes gladiator, der skal gå så grueligt meget igennem før han kan få fred, bliver akkompagneret af Aalborg Symfoniorkester, et fuldt kor og solisten Jo Marshall.

Jeg håber, der kommer mange flere af den slags koncerter, hvor man kan synke ned i sædet og bare lade sig blæse bagover af musikkens storhed.