Rekordomsætning for Aalborg Pride

Tekst: Katrine Skovsgaard - Foto: Thomas R. Kristensen

Endelig efter to års nedlukning, grundet Covid, vendte Aalborg Pride tilbage  lørdag 9. juli i Aalborgs gader.

Over 4000 deltog i paraden, og politiet vurderer, at over 10.000 besøgte Karolinelund, hvor festen blev afviklet. Busserne flagrede. Solen skinnede, og temperaturen var over 20 grader, og trods megen vind afholdt det ikke de mange festglade besøgende. Der blev også solgt godt i foreningens boder, og forpersonen Martin Christensen udtaler, at der var rekordomsætning.

Det har ikke været helt let at arrangere årets Pride, da størstedelen af de frivillige har været nye og uerfaren. Samtidig har opbakningen fra fonde ikke været som tidligere. Dog har de lokale som bl.a. Steve’s Auto igen støttet godt op. På trods er det lykkedes at have over 120 frivillige tilkoblede, som sammen med politiet gjorde det til en tryg dag for gæsterne. Især på bagrund af de tragiske hændelser hhv. i Oslo og Fields i København, har foreningen sammen med politiet ville sikre sig, at der var tryghed. Paraden havde eskorte både foran og bag sig af politiet, mens de samtidig spærrede vejene for modkørende.

Det er længe siden, der har været sådan en stemning i Aalborgs gader. Et afsavn de fleste beboere har haft, og det var særligt tydeligt, at familierne var kommet på gaderne, og stod klar med regnbueflag og store smil. Selve paraden havde også en masse familier med.

– Jeg er her med min kone og to børn, og vi går med, fordi det er vigtigt, vi viser, vi alle skal være her, fortalte en familiefar.

 

Cecer på 33 år, som er forperson for Queer Nord og talsperson for kampagnen for et mangfoldighedshus, fortæller:

– Efter en lang pause forårsaget af corona har det været særlig tiltrængt med Pride i Aalborg. At se regnbueflag svaje på busser og Boulevarden gav en følelse af, at vi også har en plads i byen. Det er en synlighed og accept, der er nødvendig – især i Nordjylland. I år var der særligt mange deltagende til Aalborg Pride, og at se så mange velkendte og nye ansigter fejre det aalborgensiske LGBT-miljø igen var ren kærlighed. Så bliver man virkelig mindet om, at man ikke er alene, og at det er okay at være, hvem vi er.

På scenen var der fuld knald på programmet, trods lidt forsinkelser. De to dragværter Didi og Jaxie gav den gas. De havde også vigtige budskaber og forklarede, hvorfor flaget i dag har fået tilføjet en række nye farver, og hvorfor det er vigtigt at forstå, at det er for at inkludere alle. Regnbuefarverne alene synliggør ikke den kamp transkønnede har eller hvor svært det er med en anden hudfarve end hvid, også at være eksempelvis homoseksuel.

Yderligere var der DJs, live-optrædende og fem drags. Bl.a Aalborgs egen drag, Morgana le Fay, samt Faux Moe, Claire Couture, Roberta og Mizz Privilize. Særligt opsigtsvækkende var Jeppe Gammelby på bare 13 år, der optrådte som drag Roberta.

Michael Bjerring, som Mizz Privilize er født og opvokset i Vejgaard, og for ham er det noget særligt, at stå op scenen i sin hjemby. Han turnerer selv lige nu rundt i landet, for at optage til en dokumentar:

– Det betød rigtig meget for mig, at være tilbage på scenen til Aalborg Pride. Sidst jeg stod der var i 2019 og der er sket så meget siden – både i mit eget liv og med min dragkarrriere, men særligt også i det nordjyske queer community, der var fantastiske at optræde for. Aalborg Pride har en helt særlig plads i mit hjerte, for jeg ved, hvor meget det havde betydet for mig, hvis der havde været en Pride, dengang jeg var yngre og boede i byen.

Fest for alle

Der var ingen tvivl om, at publikum havde en fest. Viktor på 23 år var afsted med vennerne, og selv i sin el-kørestol var man ikke i tvivl om, han havde en fest. Der var glimmer og farver og store smil:

– Det var første gang at jeg deltog i Aalborg Pride, så jeg vidste ikke helt hvad mine forventninger var forinden, men jeg havde aftalt at mødes med nogle af mine tætteste venner, og så gå all out på vores tøj og make-up, i håbet om ikke blot at få en fest, men også at kunne udvise solidaritet. Det var en virkelig vidunderlig oplevelse, og der var stort set ikke andet end godt selskab og den rareste attitude, jeg nogensinde er blevet mødt med. Komplimenterne fløj til højre og venstre og både folk der er udenfor LGBTQ+ miljøet, såvel som en del af det, virkede til at kunne dele gode oplevelser med hinanden. Jeg var lidt skuffet over tilgængelig til f.eks. handicaptoiletter derinde, hvor selv dem der arbejdede der ikke kunne vise os vej dertil, men udover det var det en 10/10 oplevelse, og jeg regner stærkt med at vende tilbage næste år, fortæller en storsmilende Viktor.

Det var tydeligt, at der både var par, venner og mange alene afsted. Flere var fulgtes fra Buens BogCafe, som havde haft et morgenarrangement, hvor alle var velkomne.

– Vi kommer fra Brønderslev, og selvfølgelig skal vi være med!, nærmest råber kæresteparret Helle og Lenette, som begge snart fylder 50 år.

Efter Karolinelund fortsatte festen på Studenterhuset, hvor der var Afterparty. Her optrådte bl.a. drag Marcipan. Det væltede ind med så mange mennesker, at der i et tidsrum var lukket for indgang.

– Det var fedt at være samlede med vennerne igen efter års nedlukning, fortæller Carsten Christoffersen fra Vadum.

Der hersker ingen tvivl om, at Aalborg Pride 2022 var en succesrig dag, hvor kærlighed, medmenneskelighed og store smil prægede alle.

– Som helt almindelig heteroseksuel bliver man sådan berørt og glad af at se så mange glade mennesker i alle aldre, fortæller Stine fra Hobro.

Det var en meget tilfredsstillende dag.

– Jeg er bare glad, lettet og tilfreds”, siger forpersonen Martin Christensen slutteligt.