Radon i daginstitutioner skal tages seriøst

Reklame

Der skal ikke herske nogen tvivl om, at det er vigtigt, at radon er noget, der bliver taget seriøst. I denne forbindelse bør det dog gøres klart, at der – desværre – er rigtig mange danskere, der ikke tager radon seriøst. Det er bestemt noget, der er en skam, for det er særdeles sundhedsskadeligt, hvilket naturligvis også er ensbetydende med, at det er noget, der på op til flere punkter kan være med til at påvirke dit helbred og sin sundhed – og det er ikke på positiv vis.

Ikke nok med, at der er mange danskere, der hver dag går rundt i en bolig, hvor radonniveauet er alt for højt, så er der ligeledes også mange danskere, der sender deres børn afsted på daginstitutioner med et alt for højt radonniveau, hvilket bestemt er noget, der kan vise sig at være særdeles sundhedsskadeligt – og det samme gør sig gældende for de ansatte på disse institutioner, der naturligvis også bliver udsat for og påvirket af den store mænge af radon i området.

Løbende radonmålinger er en nødvendighed

Det skal dog understreges, at der bestemt er flere og flere virksomheder og institutioner, der er begyndt at få øjnene op for nødvendigheden af, at foretage regelmæssige radonmålinger. Derfor skal det også gøres klart, at det ikke er godt nok, at der blot foretages én måling. Radonniveauet kan nemlig ændre sig, hvilket også betyder, at du skal sørge for at måle på radonniveauet løbende, da det er med til at sikre, at det hele tiden kan holdes på et fornuftigt niveau.

Dette er naturligvis noget, du skal gøre for at kunne tilsikre at hverken dine medarbejdere eller de mange brugere af den respektive daginstitution ikke bliver udsat for unødig eksponering af den radioaktive gasart. Hvis du står for den daglige drift af en daginstitution, så skal du sikre dig, at radonniveauet er lavt eller at området er helt frit for radon. For at finde ud af, om niveauet er for højt, så bør du få en virksomhed, der arbejder med radon i daginstitutioner til at foretage en række målinger, da det kan give dig et godt indblik.

Sådan kan du måle radonniveauet i din daginstitution

Du har – som udgangspunkt – to muligheder, hvis du har et ønske om, at kunne måle niveauet af radon i en daginstitution. Først og fremmest, så kan du vælge at benytte dig af en digital radonmåler. Det er et stykke udstyr, der kan give dig en indikation om, hvorvidt der et højt niveau af radon i et bestemt lokale eller ej. Det skal dog gøres klart, at det kun er en indikator, da du skal benytte dig af en mere specifik metode for at få præcise tale.

I stedet bør du vælge at gå på jagt efter en såkaldt lukket radonmåleboks, der giver markant bedre målinger. Målingen bliver nemlig undersøgt på et laboratorie, hvilket også er ensbetydende med, at du er garanteret, en meget specifik måling – og derfor vil du også hurtigt kunne finde ud af, om du skal gøre noget ved radonniveauet i din institution.