Klumme: Hvad er sandheden om et menneske?

Tekst Christina Svendsen | Foto presse

Foto: Stockfoto (Unsplash)

Der er noget stærkt i at høre en andens historie. De bedste biografier giver en personlig og ærlig fortælling om et menneske, hvor man kan være heldig også at blive klogere sig selv og verden, når bogen er læst færdig. Men enhver biografi, lige meget hvor velskrevet og troværdig den er, vil altid kun være en flig af den samlede fortælling om et menneske.

Der er to nye biografier, som har skabt røre i de internationale medier her i efteråret. Den ene er biografien om tech-milliardæren Elon Musk, den anden er popstjernen Britney Spears’ selvbiografi, der ikke er udkommet i skrivende stund.

Jeg har altid været glad for biografier, der giver et spændende indblik i mennesker, som på den ene eller den anden måde har opnået noget ekstraordinært. Det gør sig gældende på hver sin måde med Musk og Spears.

Elon Musk er verdens rigtigste mand, og har haft en finger med i spillet i flere gigantiske succesfirmaer. Det første var tech-virksomheden PayPal, der blev lanceret i 1999, og gjorde Elon Musk til millionær for første gang. Siden da har han blandt andet været med til at revolutionere bilmarkedet og sende astronauter til rummet med virksomhederne Tesla og SpaceX.

For nylig udkom ’Elon Musk’, der er skrevet af Walter Isaacson, som fik lov at følge Musk i to år og interviewede både venner og fjender. Walter Isaacson er en dygtig skribent, som tydeligvis er grundig og forsøger at få alle facetter med af den sydafrikanske rigmand. Fordi portrættet virker så sagligt, er det næsten endnu mere brutalt, at den version af hovedpersonen, der står tilbage, når man har lukket bogen, er, at Musk grundlæggende virker som et virkeligt ubehageligt menneske at være i nærheden af. På samme måde som biografen om Steve Jobs, der også er skrevet af Isaacson, så er ’Elon Musk’ et portræt af en genial mand, der samtidig opfører sig som et decideret røvhul overfor rigtig mange mennesker, men ikke desto mindre allerede har sat et solidt aftryk på verden.

Fortæller endelig selv sin historie

En anden, der har sat sit aftryk på verden, er popstjernen Britney Spears. Hun slog igennem med sangen ’Baby one more time’ samme år, som Elon Musk og PayPal gik i luften. Den 17-årige Spears blev hurtigt en global superstjerne, og i årene efter blev alt, hvad hun gjorde, nøje analyseret i medierne og på det hastigt voksende internet. Hun var billedet på den søde nabopige, der var tiltrækkende, men virkede uskyldsren nok til, at den religiøse middelklasse i USA ikke rynkede på næsen. Det var et ideal, der var næsten umuligt at leve op til.

Da Britneys image begyndte at slå sprækker, slog sladderpressen ned som rovfugle, der var parat til at pille hende fra hinanden. Efter nogle voldsomme hændelser, der selvfølgelig blev foreviget af de kameraer, der altid forfulgte hende, kom Britney under værgemål, og mistede kontrollen over sit eget liv. Derefter blev der mere stille omkring hende, og ikke længe efter begyndte hun igen at lave musik og turnere.

Men som årene gik voksede rygtet om, at værgemålet var mere til hendes families økonomiske fordel end til Britneys mentale velbefindende. At hun blev misbrugt som arbejdshest og måske slet ikke var så tosset, som hendes familie og medierne havde påstået. Efter en årelang kamp bag scenen fik Britney værgemålet ophævet i november 2021, og hun var endelig fri. Indtil nu er det primært medierne, der har forsøgt at fortælle historien om Britneys nedtur, men med Britneys selvbiografi, der udkommer den 24. oktober, fortæller hun for første gang sin egen historie på egne præmisser.

Elon Musk og Britney Spears er begge interessante, fordi de fylder så meget i vores mediebillede. Igennem alle historierne, samler der sig et billede af menneske, som med stor sandsynlig- hed ikke er den sande version af personen, fordi medierne skal sælge reklameplads og derfor skal overtale os til at klikke på artiklen. Jeg tror heller ikke, at en biografi kommer i nærheden af at fortælle den fulde sandhed om for eksempel Britney Spears og Elon Musk, men genren giver en mulighed for at kigge bag gardinet, som jeg, og mange andre nysgerrige læsere, gladeligt tager i mod.