5 (tidlige) tegn på graviditet

Annonce – Graviditet er for nogle en glæde, mens det for andre kan være næsten en katastrofe. Det kommer nok utvivlsomt an på, hvor man er i livet, og hvor man ser sig i den nærmeste fremtid. For man kan ikke komme udenom, at en graviditet og efterfølgende familieforøgelse er en stor omvæltning for enhver – og for langt de fleste af os, er det noget, der kommer til at ændre hverdagen, som man kender den.

I artiklen her har vi samlet 5 tidlige tegn på, at du er gravid og venter småfolk. Så kan du blive klogere på, hvad du skal holde øje med, hvis du frygter, at du er blevet gravid.

1: Udebleven menstruation

Det første tegn på graviditet er den udeblevne menstruation. Man skal – hvilket de fleste godt ved – have menstruation en gang månedligt, medmindre man er på prævention såsom p-piller, spiralblokade eller lignende. Sådan fungerer kvindens cyklus, og sådan har det altid været for alle af det kvindelige køn – uden undtagelser.

2: Større bryster

Det andet tegn på, at man er blevet gravid, er, hvis man pludselig opdager, at man har fået større bryster. Det skyldes, at brysterne gør klar til amning, og derfor kan de blive både større og anderledes af udseende. Det er ikke noget, man skal være bange for, men det er en klar indikator på, at kroppen er ved at forberede sig til at være fødekilde for en lille baby.

3: Forøget smags- og lugtesans

For nogle kvinder medfører graviditet, at man får forøget smags- og lugtesans. Det er også derfor, at kvinden i nogle tilfælde får en markant anderledes spisevane, når de er gravide. Den forøgede lugte- og smagssans er aldrig permanent, og man skal altså ikke forvente, at man efter graviditet lige pludselig er langt bedre til både at lugte og smage ting. Ligesom den pludselig opstår, aftager den på samme vis igen, når man har født.

4: Morgenkvalme

Morgenkvalme er nok den bedst kendte form for tegn på graviditet, og for mange kvinder er kvalme generelt blevet lidt af et faresignal. Men ikke desto mindre er det i hvert fald noget, man skal være opmærksom på, hvis man er i tvivl om, hvorvidt man kunne være gravid. Kuren mod morgenkvalme er saltholdige fødevarer. På den måde kan du balancere din mave og nemmere undgå pludselige anfald af morgenkvalme.

5: Træthed

Med graviditet følger ofte træthed i en helt anden kaliber, end man før har kendt til. For kroppen bliver naturligt træt af at skulle producere et andet menneske, og det er en proces, der tærer hårdt på alle de kræfter, man førhen bare brugte på arbejde – og hvad man nu ellers laver i hverdagen. Specielt træthed kan også være en ting, man skal italesætte over for sin partner. På den måde er man bedre forberedt som par, og man oplever på samme måde ikke irritation over for hinanden – for man kan jo ikke gøre så meget ved det.

Med de 5 simple graviditetstegn kan du holde bedre øje med, hvorvidt du eventuelt skulle være gravid. Læs mere om tidlig tegn på graviditet. Så kan du finde endnu flere faresignaler, hvis du er i tvivl.