TIL LYKKE! LIVET ER JERES, KONFIRMANDER….

tekst KRISTIAN ANDERSEN

SÅ ER DET NU DER SKAL
 PRØVES NOGET NYT


Til lykke, Sofie! Til lykke til dig – og alle dine jævnaldrende, der bliver konfirmeret i disse uger.

Du er så smuk! Du stråler, du smiler lidt skævt til det hele, for denne dag er helt anderledes end noget, du har prøvet nogensinde før. Vi fejrer DIG! Hele familien og gode venner er kommet her til Aalborg for at være der for dig. Holde fest for dig. Med dig som midtpunkt for det hele.

Jeg ved, du har tænkt meget over det – men det bliver alligevel endnu bedre, end du har troet.

Vi elsker dig – alle sammen. Og vi vil vise det både mundtligt og fysisk. Knuse dig, synge for dig og feste med dig. Fordi vi holder så meget af dig. Fordi vi slet ikke kan lade være.

Jeg ved godt, du synes, jeg er pinlig, når jeg siger det og viser det. Men vi elsker dig. Og du må bære over med os.

Vi glæder os over dig. Det du er i dag. Det du er blevet til. Og de mange, mange muligheder, du har, fordi du er vores barn. Født i Danmark. I et af verdens bedste samfund. Med gode mennesker omkring dig.

Alligevel skal du vide, at det er dig, der skal forme dit liv. Din mor og jeg er her stadig. Dine søskende, din familie og dine venner er her også. Men dit liv er DIT!

Hvad der er et godt liv for dig, afgør DU! Du må gerne spørge, og spørge igen, men valget er dit. Og dit alene.

Du kommer måske til at tage nogle valg, du fortryder. Men det går verden ikke under af. Det ved alle, der er blevet konfirmeret før dig, For alle fortryder gamle valg. Og altid glimter et nyt for dit øje.

Jeg skal ikke bestemme, hvad du skal. Hvad dine mål skal være – eller hvem du skal være kæreste med. Hvor du skal bo.

DU BESTEMMER!
 LIVET ER DIT!


Din mor og jeg er meget kloge – men når det gælder dit liv, så er du meget klogere end vi er! Det skal du vide. Og det skal du holde fast i. 
Alligevel har jeg nogle gode råd, jeg vil giver videre til dig:

  • Vær dig selv – og vær mod andre, som du selv vil behandles
  • Se muligheder i stedet for begrænsninger
  • Se mennesker – og vær sammen med dem, der gør dig godt
  • Vælg med hjertet – og hjernen
  • Se verden – og tag selv stilling
  • Syng, dans og grin højt – for det smitter og gør dig glad
  • Og vid: At uanset hvilke valg du træffer – så ELSKER VI DIG!

Vi elsker dig altid! Og vi ønsker dig det bedste liv. Lad os alle rejse os og udbringe tre hurra’er for Sofie.

HURRA! HURRA! HURRA!

HURRA FOR VORES BØRN – TIL LYKKE TIL FAR OG MOR…


– Den man elsker, tugter man. Vi har aldrig været i tvivl om din kærlighed, papa!
 Kronprins Frederik – i sin tale til prins Henriks 70 årsdag i 1994.

– Fede gamle nar! 
Min 18-årige søn er absolut ikke så poleret som kronprins Frederik var det, da han talte for prins Henrik ved prinsgemalens 70-årsdag i 1994. Og det er nok meget godt.
 Men der er klar besked, når man huser tre teenage- børn. Og hvor er det skønt. Selv om man kan blive noget så træt, ikke?

For jeg ved jo godt, at jeg langt fra er alene om at lægge øre til den slags. Fordi et liv uden børn ville være utænkeligt for de fleste af os. Fordi vores børn er det vigtigste og største i verden for de fleste af os.

Spørgsmålet er, om vi sætter pris nok på dem? Og lytter nok til dem. Taler med dem?

Har du talt med dit barn i dag? Jeg spørger, fordi børn og unges trivsel går den forkerte vej.

Ja, faktisk er vores unge den befolkningsgruppe, der er mindst lykkelig af alle aldersgrupper. 25 procent af de 11-15-årige trives dårligt. 15 procent af vores børn har været i behandling for en psykiatrisk lidelse, inden de fylder 18.

De stoler for lidt på sig selv. Sætter sig høje mål – og dømmer alt for ofte sig selv, hvis de ikke når alle målene hver dag.

De er så dygtige, og de er så fornuftige. De læser hurtigere, går direkte fra folkeskole til ungdomsuddannelse og videre derfra. De drikker mindre og er mindre kriminelle. Og de tager skole- og studiejobs.

Lad os rose dem! Vise dem tillid og respekt – og vise dem, at vi beundrer dem. Give dem selvtillid – og tillid til, at ingen er klogere på deres liv end de selv. Vi skylder de unge en lykkelig fremtid.

De er ikke bare produktionsdyr, der skal finansiere velfærdsstaten, når arbejdsstyrken bliver mindre, og vi får mange flere ældre. De er faktisk mennesker. Mennesker der kan og vil tage ansvar, når de ellers får lov.

Jeg konfirmerer i maj den yngste af mine tre børn. Det er kæmpestort for dem – og for os forældre. Lad os love hinanden, at vi taler med dem – hver dag. For deres skyld og for vores egen.

God fest til alle!

Kristian er journalist og driver kommunikationsvirksomhed med kunder i erhvervslivet, det offentlige og forskellige foreninger og organisationer. Kristian er en aktiv del af Aalborgs udvikling. Han er blandt andet formand for et af Aalborg Kommunes 50 lokale samråd, som skaber samarbejde og er talerør for alle foreninger og institutioner i kommunens lokalområder.

Kristian er gift med Susanne og far til Laurits, Johanne og Sofie.

Han elsker historie og natur – og bruger naturen i og omkring Aalborg hver eneste dag, mens hans motionerer med familiehunden Sascha.