Klumme: Jeg har fundet guld i Nordjylland

Tekst Kit Sørensen | Foto Per lange

Dorthe Madsen og jeg, Glenholm Vingård

Samarbejde med Groblaa Forlag

Mange danskere har den opfattelse, at dansk vin er mere eller mindre udrikkeligt. Men faktum er, at danske vinbønder producerer vin på højt niveau. De vinder priser i både ind- og udland, og leverer vin til gourmet-restauranter, vinbarer og supermarkeder. Min nysgerrighed er vakt. Hvem er disse ildsjæle? Jeg startede bilen op, tog fotograf Per Lange med, og satte kursen mod de nordjyske vingårde. Motorvejen blev fravalgt, og vi kørte i stedet gennem åbent landskab og små landsbyer – steder som hverken Per eller jeg havde været før.

Karsten og Pia Hundahl, Vokslev Vingård

Vi startede med den nordligste vingård, Saxtrup Vingård ved Hjørring. Man kan ikke se stedet ude fra vejen, og havde skiltet “Vingård” og GPS’en ikke vist, hvor vi skulle dreje ind, var vi helt sikkert kørt forbi. Turen går gennem kuperet terræn langs en idyllisk skovsø, inden man kommer til de smukke rækker af vin på den sydvendte skråning. Saxtrup Vingård er ejet af Susanne og Søren Mikkelsen. Når jeg hører Susanne fortælle om livet som vinbonde, tænker jeg på, hvor mange gange jeg selv har drømt om at eje en vingård i Toscana. Nu er Toscana og Vendsyssel jo ikke beslægtede – men med de klimaændringer, vi oplever for tiden, er Danmark stille og roligt ved at blive en ny vin-nation.

At starte en vingård op i Danmark er en dyr affære. Mange af de kommercielle vinavlere har solgt egen virksomhed, og bruger midlerne til at starte en vinproduktion op. Det samme gælder for Susanne og Søren. På få år har Saxtrup Vingård med konceptet, New Nordic Sparkling Wine, formået at producere mousserende vin på højt niveau. Så højt, at Noma har indgået samarbejde med dem.

Susanne Mikkelsen, Saxtrup Vingård

NORDJYSKE VINGÅRDE ER NOGET HELT SPECIELT

Dyrker man vin i Danmark, kan man melde sig ind i Foreningen Dansk Vin, som hvert år afholder et såkaldt Vinskue. Medlemmerne kan sende deres vin ind til bedømmelse – og efter juryen har smagt og vurderet, bliver der uddelt præmier inden for de forskellige kategorier.

Susanne og Michael Olsen, ejerne af Vennebjerg Vingård, som ligger et stenkast fra Saxtrup, har netop vundet guld for deres hvidvin. Jeg spørger ind til denne hvidvin, og Michael fortæller til min store overraskelse, at han aldrig har smagt den. Som tidligere alkoholiker og nu afholdsmand, er det Susanne, der står for vinsmagningen på gården. Jeg tænker, at Michael må være en af de få vinproducenter i verden, der ikke har smagt sin egen vin.

Jan Knudsen fra Stae Vingård har en lidt anden oplevelse med at lade familien smage på vinen. I flere år var venner og familie prøvekaniner for Jans vin. Meldingen var altid den samme: „Det smager fint!“ En dag havde Jan besøg af en kok, som smagte vinen. Hér var svaret en smule anderledes: “Det er en ommer!”

– Det var jo dét, jeg havde brug for at høre! Familien kan man jo aldrig regne med, siger Jan med et smil.

Derefter indledte Jan et samarbejde med flere kokke, der løbende smager og vurderer hans vin. Og det er der kommet noget godt ud af. Noget rigtig godt. Per måtte køre bilen derfra …

Guldbæk Vingård

TURISTMAGNET

Heldigvis bød Karsten og Pia Hundahl på kaffe og chokolade ved deres nye shelter, som ligger for foden af vinmarken. Vi er nu kommet til Vokslev Vingård i udkanten af Nibe.

Idéen om, at man kan overnatte ved en vingård, tiltrækker flere turister og vinentusiaster, fortæller de. Flere tilbyder Bed & Breakfast, Pintrip (gratis overnatning i autocamper) og feriehuse.

Guldbæk Vingård har netop nu planer om at bygge 11 nye feriehuse. Guldbæk er en af de mere etablerede vingårde, som med deres cirka 20.000 vinstokke har gået forrest i udviklingen af dansk vinavl. Sønnen Kim og svigerdatteren Helle er anden generation på vingården. Men det betyder bestemt ikke, at Jan og Lone Thrysøe har trukket sig fra produktionen. Jan er meget respekteret i branchen, og kan vel nærmest anses for at være pionér indenfor dansk vin. Det samme kan i den grad siges om Britta og Hans Jørgen Madsen, som grundlagde Glenholm Vingård i 1993.

Jeg blev totalt bjergtaget af det syn, der mødte mig, da vi ankom til Glenholm. Orangeriet, som ligger på toppen af bakken med udsigt ud over vinmarkerne og Limfjorden, er et af de smukkeste steder, jeg har været i Nordjylland. Selv gårdbutikken var så indtagende, at jeg havde lyst til at købe det hele! Datteren Dorthe fortæller, at man faktisk har mulighed for at købe en anpart i vingården – hvilket over 1.000 allerede har gjort. Glenholm er et sted, hvor man bare har lyst til at slå sig ned og blive hele dagen.

Jan Knudsen, Stae Vingård

ALLE ER VELKOMNE

Det at tiltrække turister, som ikke kun kommer for vinen, har Jan og Gitte Lunde på Nygårdsminde ved Brønderslev i den grad også styr på. Hos dem kan man spille parkgolf, man kan dyrke yoga, komme på vinkursus, købe juletræer og der er mulighed for picnic, både for individuelle besøgende og grupper.

-Vores mål er, at alle føler sig velkomne – også de lokale, fortæller Gitte.

Jeg ved ikke, om det er livsstilen (eller vinen), men vinbønder er ekstra hyggelige at være sammen med. Deres engagement og passion smitter af på en. De tør udleve deres drøm, og DET gør mig glad. Ligeledes fornemmer jeg et stort sammenhold hos familierne, vi besøgte. Store som små hjælper til. Og nu hvor høsten nærmer sig, strømmer de til for at give en hånd med.

Der er mange vingårde i Nordjylland. Desværre kunne vi ikke besøge dem alle, men de vinbønder, Per og jeg besøgte, tog alle imod os med hjertevarme, gæstfrihed og begejstring.

Aflys bare turen til Toscana. Jeg opfordrer hermed mine læsere til at besøge de nordjyske vingårde.

Gitte & Jan Lunde, Nygårdsminde Vingård

FAKTABOKS

I Danmark er der over 100 erhvervsavlere og 1100 hobbyavlere.
En erhvervsavler er godkendt af Fødevarestyrelsen og kan derved sælge og eksportere sin vin.

ANDRE VINGÅRDE I NORDJYLLAND :

Sindbjerg Vingård (Mors)
Lertoftegård (Thisted)
Hebbeltstrup Vingård (Brønderslev)
Heden Vingård (Vodskov)
Lyngby Winery (Terndrup)
Oddekystvineri/Chateau Odde (Hadsund)
Næsbydale Vingård (Ranum)
Bleghule Vingård (Thy)
Lundby Krat Vingård (Gistrup)

Michael Olesen, Vennebjerg Vingård