Ferietid er læsetid!

tekst CHRISTINA SVENDSEN | foto presse/privat

Man burde jo altid kunne finde tid til at læse, selv i en travl hverdag. Sådan er det desværre ikke i virkeligheden, i hvert fald ikke for mig. Derfor bliver ferien det hellige rum, hvor jeg hver gang pakker alt for mange bøger i en fjollet forventning om, at jeg denne gang har tid til at læse dem alle sammen.

Og nu siger jeg pakket, men det kan ligeså godt være de små ferier, der foregår på matriklen, hvor man kryber sammen under et tæppe på sofaen med en kop te og en god krimi i vinterhalvåret og på terrassen med en bog, der er så spændende, at man glemmer alt om hedebølger og de bøffer, der skulle have været på grillen for længst, når sommeren viser sig fra sin bedste side.

I tidernes morgen er jeg uddannet litteraturhistoriker og har egentlig altid været en læsehest, der fortærede alt, jeg kunne få fingrene i på det lokale biblioteket. Men efter en stress-sygemelding forsvandt min læselyst fuldstændig. Jeg slap heldigvis af med stressen, men i en hverdag med mindre børn og hamsterjul var energien til at læse sværere at finde tilbage til.

Det lyder måske fjollet, at det kan være så vigtigt at læse, men jeg tænker, at en ivrig løber, der skader knæet og derfor er forhindret i at få de endorfin-producerende kilometer i benene, kender fornemmelsen. At få taget sit frirum fra sig, fordi kroppen eller hjernen driller, kan være enormt frustrerende.

Men ligesom den skadede maratonløber, der genfinder glæden på 5 km-ruten, så har jeg indset, at jeg ikke behøver at læse tykke, tunge bøger, der udfordrer mit syn på verden, fordi det er simpelthen for hårdt arbejde for min hjerne lige nu.

Nu er ferietiden blevet der, hvor jeg kræver et par timer for mig selv, og dykker ned i en af den slags bøger, der får tiden til at forsvinde og man ikke nødvendigvis bliver klogere, men er yderst godt underholdt.

I denne ferie drømmer jeg om at udfordre mig selv en smule og har derfor fundet en bunke meget forskellige bøger. Her er de fire, der ligger øverst på min ønskeliste i sommerferien:

’Karolines kærlighed’ af Kim Leine

Kim Leine er mest kendt for sin Grønlandstrilogi, hvor jeg var specielt glad for den første ’Profeterne i Evighedsfjorden’ fra 2012, der foregår i 1780’ernes Grønland. ’Karolines kærlighed’ er Kim Leines første spændingsroman, som jeg glæder til at læse. ’Karolines kærlighed’ udkom i starten af juni på Gyldendal.

’Tæskeholdet banker på’ af Jennifer Egan

’A Visit From The Goon Squad’ af Jennifer Egan vandt Pulitzerprisen i 2011. Det plejer at være en god rettesnor for en bog, der er værd at bruge tid på. Jeg har dog aldrig fået den læst, så den glæder jeg mig til at sætte tænderne i.

’Tæskeholdet banker på’ er udkommet som paperback fra forlaget Klim.

Michael Connelly – Det sorte ekko

Det er efterhånden udkommet over 20 bøger om politimanden Harry Bosch, der efterforsker mord i Los Angeles. Det hele startede i 1992, da første bog, ’Det sorte ekko’ udkom.
’Det sorte ekko’ er udkommet som paperback fra forlaget Klim.

’De nye begyndelsers hjem’ af Susanne Snow

Jeg elsker de engelske kærlighedsromaner. Det finere borgerskabs faste regler og akavede personligheder er bare godt stof til forviklinger og stjålne romantiske stunder. Min sidste sommer blev brugt sammen med de adelige i Bridgertonfamilien, mens jeg besøger landsbyen Thorndale i år, hvor Annie håber på at hele sit knuste hjerte.

’De nye begyndelsers hjem’ udkommer 12. juli på forlaget People’s.