Yohannes – Fra Eritrea til sushikok i DK

Tema JobStafetten

JOBSTAFETTEN & KANDIDATEN

Gennem året bringer vi portrætter af mennesker på kanten af arbejdsmarkedet. Fælles for dem er, at de drømmer om at tjene deres egen løn og give jobstafetten videre til en ny håbefuld kandidat. Siden sidst har vores kandidat Mette fået job i Butik Kunsten. Stafetten går nu videre til Yohannes.

Yohannes sætter sig på en barstol i SushiMania på Østerbro. Om én uge finder han ud af, om han kan fortsætte fra praktik til job i løntilskud i sit drømmejob som sushikok. Og så har han overstået sin sidste eksamen på sprogskolen. Hans fejlfrie dansk afslører, at det er gået godt

Følger i mors madspor

Yohannes kom til Danmark for 3 år siden. Han har ingen familie i Danmark. De bor i Eritrea, hvor hans mor driver en restaurant. Derfor skyper de sammen. Trods afstand følger sønnen i sin mors madspor.

– Hun er stolt af mig, fordi hun altid sagde til mig: ”Følg din interesse!” Hun ved, at jeg er interesseret i at lave mad. Når jeg havde fri fra skole i Eritrea, kom jeg i hendes restaurant og lavede mad. Så hun kender mig og ved, hvad jeg brænder for, fortæller han og griner.

Det tog fart, da Yohannes fortalte sin rekrutteringskonsulent i JobFOKUS, at han havde en kok i maven. Snart var han til samtale i SushiMania, hvor han nu er i praktik. Her mødte han sushilærer Ioan, som tog ham i oplæring i restaurantkædens afdelinger i Aalborg og Nørresundby.

Yohannes har flair for køkkenarbejdet og suger al ny viden til sig i ambitionen om at give kunderne en god spiseoplevelse, og han har uden besvær lært arbejdsgangene at kende i både restaurant og take away. Han har oparbejdet erfaring med alt fra at rulle og pakke sushi til anretning og hygiejne.

Dedikeret knokler

Yohannes har klaret sig flot på både ungdomsskole og sprogskole, og han har mange venner, som han udelukkende taler dansk med. Alligevel har vejen ind på det danske arbejdsmarked været svær. Før succesen i SushiMania fik han praktik i burgerkæde og blev lovet ansættelse bagefter. Praktikken blev forlænget uendeligt. Til sidst indså han, det ikke førte til et job. Yohannes er dog ikke sådan at slå ud. I SushiMania møder han efter sprogskole og arbejder til kl. 20-21 om aftenen, 37 timer om ugen.

– Efter jeg er begyndt her, er jeg blevet gladere. Jeg bor alene, og når jeg bare er hjemme, bliver det en lang dag. Det bliver til stress, fordi jeg tænker for meget. Når jeg kommer her, tænker jeg ikke over tiden, og jeg er altid sammen med mennesker. Det er dejligt, fortæller han.

Yohannes hopper adræt ned fra barstolen og kaster et blik over mod køledisken, hvor sushiruller i alle farver lokker appetitten frem. Han tager sit forklæde på. Fiskene kalder.

NAVN Yohannes

ALDER 26 år

STYRKER Yohannes har talent for at tilberede sushi. Han taler fejlfrit dansk, er veloplagt og positiv. Han trives med at arbejde sammen med andre og har nemt ved at lære nyt.

CIVILSTATUS Single uden børn. Yohannes familie bor i Eritrea, hvor hans mor har en restaurant.

DRØMMEJOB Yohannes drømmer om at arbejde fuldtid som sushikok. Han ELSKER at arbejde i køkken, uanset om det er tilberedning af mad til take away eller à la carte i en restaurant.

FRITIDSINTERESSER Yohannes spiller fodbold med sine venner og har indrettet et sportsrum i lejligheden. Han spiller også pool og laver masser af mad derhjemme: Primært arabisk og retter fra sit hjemland.

www.job-fokus.dk
Teamleder Pia Royberg Tlf. 30312299
Mail: pr@job-fokus.dk