Vinteren er højtid for filmnørder

Tekst Christina Svendsen I Foto Presse

Den svenske film, The Square (2017) er Danmarks største Oscarhåb i år med Claes Bang i en rost hovedrolle

Julen er uden tvivl en dejlig tid, der byder på masser af lys i mørket. Glæden ved at være filmnørd er, at årstidens festligheder ikke stopper ved tømmermændene d. 1. januar. Jeg glæder mig nemlig også helt umanerligt til specielt de to store prisuddelinger, der fejrer filmens verden i starten af året, nemlig Golden Globe, der også fejrer det bedste på TV-skærmen d. 7. januar, og selvfølelig Oscaruddelingen d. 3. marts.

Det er egentlig noget fjollet og opstyltet ved prisuddelinger, hvor en branche tager sig selv alt for alvorligt, men jeg elsker hvert et øjeblik. Lige fra de overdådige kjoler til de selvhøjtidelige takketaler.

Udover to festlige aftener, så byder månederne op til på rigtig mange ture i biografen. Filmskaberne ved, at for at have de bedste chancer for at få en eftertragtet statue med hjem, så skal filmen helst ud efter oktober. Det betyder normalt, at hele efteråret og vinteren er biograferne fyldte med det allerbedste indenfor filmkunst. Der er intet galt med sommerens gigantiske blockbusters, men der er noget helt specielt ved at snige sig i biografen, når årstiden alligevel byder på evig nat hele døgnet, og lade sig forføre af de bedste, både foran og bagved kameraet.

Når man ikke er sportsinteresseret, så er det vel det nærmeste en som jeg kommer på en slutrunde i VM, EM eller hvad der ellers er af myriader af store sportsbegivenheder. Normalt er jeg bedøvende ligeglad med hvordan danskerne klarer sig i den grumme, internationale filmverden, men heppede alligevel indædt, da Susanne Bier slog alle af de andre bidrag af banen med Hævnen, og både tog en Oscar og en Golden Globe med hjem for bedste udenlandske film i 2011.

I år er det ekstra spændende, da filmverdenen er blevet rystet i sin grundvæld af en stormflod af skandaler. Mange giganter er blevet fældet af overvældende anklager om seksuel chikane eller overfald. Det er blandt andet sket for Harvey Weinstein, der var en af de mest magtfulde producere i Hollywood, og Kevin Spacey, der blev spået som en tidlig favorit til en Oscar for sin rolle i filmen All the Money in the World og i sidste øjeblik blev udskiftet med Christopher Plummer, da skandalen begyndte at rulle.