Verdensstjerne gæster Museum for Papirkunst i forbindelse med udstillingsåbning 3. februar

PRESSEMEDDELELSE: Museum for Papirkunst

Da Lærkesen forevigede Michala Petri i papirklip i 1996, var det over 30 år efter han første gang førte fåresaksen igennem papiret.

Nu, næsten 30 år senere, inviterer museet publikum til at opleve Lærkesens musikinspirerede papirklip og Petris musik side om side under ferniseringen af Lærkesens udstilling Musik i klip.

 

Lærkesens rejse i klippekunsten startede i 1965, hvor han var til juleudstilling på Christianshavn med sin hustru. I vinduet hos Broste Copenhagen sad en kvinde i polsk nationaldragt. Hun klippede betagende, traditionelle papirklip fra sit hjemland med blot en fåresaks som redskab. Lærkesen, som dengang var lærer og underviste i billedkunst i folkeskolen og på Danmarks Lærerhøjskole, blev dybt fascineret af papirklippene og kunstnerens værktøj – fåresaksen.

 

Derhjemme havde Lærkesen selv en fåresaks hængende, og han måtte omgående prøve kræfter med kunsten at lave papirklip. Han tog derfor sin fåresaks med i sløjdsalen og sleb den op efter bedste evne. Det viste sig at være et overraskende smidigt redskab, som han efterfølgende brugte til at lave alle sine papirklip.

 

En dag så Lærkesens gode venner, kunstnerparret Meta og Vagn Holmboe, samt Metas niece, Marion Koepf, hans mange klip. På daværende tidspunkt arrangerede Koepf 6 årlige koncerter i den sydvest-tyske by, Böblingen. Her skulle hun afholde koncert med Michala Petri og Vagn Holmboe. Hun spurgte derfor Lærkesen, om han kunne lave en vignet til koncerten? Måske kunne han ligefrem lave vignetter til alle de koncerter, hun arrangerede? Og sådan startede Lærkesens musiske rejse ind i klippekunsten. Det blev til mange vignetter de næsten 30 år koncertrækken Dätzinger Schloßkonzerter og de er alle en del af Koepfs samling. Et udvalg af disse kan nu opleves i udstillingen Musik i klip.

 

 

Lærkesens klip tager afsæt i koncerter og portrætterer musikere, komponister og spillesteders karakter og helt særlige stemning. I alle Lærkesens klip ses en slående lighed mellem portrættet og musikernes særegne karakter. Han indfanger deres fysiske træk, musikalitet og personlighed. En evne, der er særligt imponerende, når man arbejder med silhuetten i sin reneste form.

 

”Da den talentfulde papirklipper blev inviteret til at udstille et udvalg af musik-klippene, tog Lærkesen umiddelbart kontakt med Michala Petri og spurgte om hun ville spille i forbindelse med udstillingsåbningen ” fortæller Simon Nordmark, som er udstillingskoordinator ved Museum for Papirkunst. “Sikken en ærefuld bonus! Vi synes det er helt fantastisk at kunne invitere publikum til at opleve Lærkesens fine musik-klip akkompagneret af ingen mindre end Michala Petri og på den måde binde en kunstfærdig venskabssløjfe på historien. Det bliver uden tvivl en rørende og sjælden oplevelse som vi glæder os til at dele med publikum ved fernisering den 3. februar 2024 kl. 14.00.”