Værtsroller til Pre-Mormor-Stadie

TEKST KATHRINE SKOVSGAARD

”Joh, det’ Foråååår!” (kender du udsagnet fra den lettere afklædte ældre herre i Netto?)

Er foråret virkelig allerede på vej!? Alt springer ud allerede!? Synes også fuglene kvidrer!? Jeg er små-forvirret…hvor blev sneen af? Eller bare dagene med frost? Hvad har vi haft, et par dage med morgen/formiddags-frost? Aaaaaalt for lidt, hvis du spørger mig. Jeg oplevede en enkelt dag i Norge med sne. Kunne naturligvis bare tage derop nu. De har masser af det…men det der arbejde tager jo al ens fritid, så ikke så let at få til at gå op.

Det er da herligt, at foråret viser sin tegn. Har da virkelig savnet solen – og sikkert som du selv – ikke ønsket flere regnfulde dage, i vild vind (nærmest orkan-tilstande) og mørke.

…men den skeptiske nordjyde kommer op i mig og tænker, kan det nu virkelig passe…?

”Vi får se, vi får se!” (som de to fjollede hunde-værter, i det der hundeprogram i 90’erne, altid sagde, når rødt og blåt hundehold konkurrerede).

Well, så er 2020 i gang, og nyt årti betyder nye muligheder, right? –for alt ”gammelt” bliver i det gamle, æ’ å? Hermed vedtaget! Mirakel over natten, hvor dårlige vaner pludselig blev opløst og kun det positive overlevede. Høhø… #YouWish

Slutteligt på det gamle år, startede jeg jo min podcast: Shh det taler vi ikke om. Om tabuer, og alt det vi ikke må sige højt. –eller må vi!? Nu gør vi! Deltagerne og jeg.

Flere og flere henvender sig – som har en historie, de gerne vil dele. Fra spontane aborter, barndom med vold, alkoholmisbrug, krukkeri og kynisme i brancher, karriereræs og de store drømme, som braste.

Det er så berigende at sidde der i stolen, og have en åben dialog med et menneske, som måske har holdt en historie inde, og så pludselig finder modet til at stå frem. Virkelig sejt og imponerende. Får min dybeste respekt!

Hver søndag udkommer en ny episode, ca. kl. 10 på alle tilgængelige streamingstjenester, fra Spotify til Deezer. Du kan, hvis du er nysgerrig, følge med på instagram og facebook, samt læse mere på min website: kathrineskovsgaard.dk

Oveni er jeg blevet vært på APPETIZEs egen podcast. Her har jeg haft besøg af DKs mindste mand, Dan Jakobsen, Influencer Josefine Valentine, komiker Nikolaj Lange, Aairfesitvalens stifter Kresten Thomsen, selveste julemanden og mange flere. Sammen med sexologstuderende Cecilie har jeg haft besøg af kvindepanel, bestående af Jeanet Kaare fra Weltklasse, Louise Dybro fra Blue Room og Anne Trap Rom fra KMD. Samt mandepanel bestående af Carsten Christoffersen – medstifter af LGBT Nordjylland, Tommy Huus – Division Purchasing Manager hos TeeJet Technologies og Magnus Vagtborg – Assistant Professor hos Aalborg Universitet. Panelerne giver anledning til megen grin – men i særdeleshed også gode snakke om de forskellige fordomme samt perspektiver. Podcasten indeholder også filmanmeldelser af Christina Svendsen, samt artikel-oplæsninger. Hver fredag udkommer et nyt afsnit. Læs meget mere på appetize.dk og de sociale medier.

Året sluttede af med at optage de første optagelser som TV-vært til den lille nye lokale station: TV-Frihed. Her har jeg fået rollen som kulturvært, hvor jeg får besøg af musikere, kunstnere, ildsjæle, talenter, dygtige og bemærkelsesværdige ildjern, som kæmper for at udrette. Jeg vidste godt Nordjylland var fyldt med dygtige passionerede personer, men det er kommet bag på mig, hvor uendelig mange, der reelt set er derude. Wow altså! Bliver helt stolt af at bo heroppe. Næsten på daglig basis får jeg henvendelser, hvilket er fantastisk! Eneste udfordring har været, at vi som nystartet station ikke har det store udstyr og ressourcer, hvilket gør det svært og næsten umuligt at imødekomme alles behov og interesser. Heldigvis er initiativtageren, Asger Trier en ambitiøs herre, så udsigten til, at vi fremover kan være mere fleksible er ret lovende. Han tager sig selv af det politiske spor og har både lokal politiske, men også folketingskandidater på besøg til en dybdegående snak. Hele essensen med kanalen er, at vi ikke har travlt. Vi kan optage hele den lange rummelige samtale, hvor der endelig er tiden til fordybelse. Du kan se med på YouTube, Facebook og Instagram, udover på TVNords tv-kanal.

Så til det private…

Jeg har forsøgt gennem årene at blive mere og mere bæredygtig. Et er, at plastikposen er NO-go – og altid forsøger at have et net med, og hellere går med favnen overfyldt, så jeg nærmest taber alt, end at købe en pose. Termokrus og PBA-fri vandflaske er altid obligatorisk i tasken, samt en beholder til madpakken.

-det har så ligesom taget til… Her er det ”comed in handy”, at jeg er opvokset i en bette flæk, hvor min mormor var guar til a spå’re. Hun gemte ligesom alt! – som i ALT. Plastikmarmelade-spande (husker du den blå spand? -tror stadig den findes faktisk), samtlige bøtter, glas, poser mm, gavepapir, gavebånd – ja alt der kunne gemmes. Jeg rullede ofte øjne (ikke når hun så det, for jeg elskede –ja nærmest forgudede – min mormor), og tænkte det var småskørt, og hvad skulle det til for? Min barne-hjerne havde ikke helt reflektions-kodningerne, eller bevidstheden.

Så i dag, finder jeg mig i en ”Pre-Mormor”-stadie. ”Nej det kan da gemmes, og bruges!” – og lad os bare sige til min kærestes måske noget forvirring, for hvad må han snart smide ud og ikke. (og ja da egentlig også min egen, for det er som om den Bæredygtigheds-mission har taget gevaldigt til)

Here goes:

  • Alle glas – marmelade mm vaskes op – bruges til alt fra holdere til bøtter – endda til juice
  • En brødpose, kan sagtens lige bruges til næste dags ”madpakke”, hvis bøtten er for stor til tasken.
  • Alt aflagt tøj gives til venner og bekendte eller asyl (eller genbrug siden barnsben)
  • Affaldssortering siden barnsben (vokset op med kompost), så ja vi har ca. 10 + kasser til affald.
  • Stiftet tandbørsten ud med en bambusbørste
  • Vaske-bær i stedet for pulver. Kender du dem? De er virkelig smarte!
  • Vaskebolde til tørretumbleren, selvom jeg aldrig tørre noget i den…
  • Deo som creme og Tandpasta som creme også

-og nu seneste:

  • Tygge-pastiler i stedet for tandpasta
  • -og nu Blespand til organisk affald i køkkenet – (og ja det skal jeg fortsat lige vænne mig til…)

Intet brugelig smides væk – foræres til nærmeste glade modtagere

Det er, som om kassering er et absolut NO GO i min hjerne…

Om jeg så lever som en horder, tjah godt spørgsmål, afhænger af hvem du spørger… (hahaha, men lad bare sige, jeg er blevet nååååget kun bedre til at give slip end jeg eks. var for bare 2 år tilbage) (Iværksætter-beboerne i Byens Rum vil ”desværre” alle kunne bevidne et lager, jeg havde med alt fra redningsveste, parykker i alle farver til diverse møbler og al slags værktøj). (Godt den tid er ovre! Jesus altså!)

-om jeg så altid har beholderne og termokrus mm. med mig og aldrig køber engangs– ORK joh, og til min egen store forargelse – ih, hvor irriterende jeg er! Falder i hele tiden. –langt fra hellig selv.

Så til sidste skrig…

I januar afviklede jeg årets første foredrag. Min egen personlige fortælling. Bag facaden, om alt det, du ikke vidste. Jeg løfter sløret for, hvordan det var at være mig, bag hundredvis af avisartikler, TV- og radio-indslag. Under og efter de mange events, med en stor sorg, jeg ikke vidste, hvordan jeg håndterede bedst mulig, hvorfor jeg i stedet bare ”pakkede den væk”. Lod som om alt var fest og farver, glimmer og glitter og sjov og ballade. Jeg ved, det så sådan ud. Jeg var selv med til at skabe billedet. Jeg stillede bogstaveligt op til diverse photoshoots, hvor jeg vred vrangen ud af mig selv for at lave skøre grimasser. ”Hvad gjorde man ikke for godt blikfang!?” Det gav pote, medierne elskede det og gav en masse omtale, som bare udløste nye events, større og større og mere skøre projekter. Nu står jeg frem og fortæller sandheden, den som få kender. Den som ikke engang mine venner kendte. Kommende foredrag hos AOF d. 20/2 i Nørresundby: ”Sorgen skabte Aalborg Pride”.

https://nord.aof.dk/kurser/Foredrag+og+debat/Personlig+udvikling/4804696/

Derudover har jeg et par åbne kurser, eks. kursus i :

”Tal Virksomhedsk” – for hvor svært synes vi ikke alle, det er, sådan reelt set at få sagt de passende sætninger. De rigtige formuleringer. Det som afsender signal om, du ”ved hvad du taler om”, uden at prale (vi er jo i Nordjylland), uden at være for ydmyg, uden at være for akademisk, uden at være for lidt akademisk, komme til sagens kerne, være grundig men ikke for grundig, bruge humor, men uden at gå over stregen, balancere uden at falde, være dig selv, afslappet og cool, uden at være for slatten og utydelig. – og nårh ja så tale kundens sprog, bruge dens verdensbillede, tale ud fra deres udfordringer, ønsker, behov og serverer den helt perfekte løsning, for dem, som gør det så attraktivt, de ikke kan sige nej, men samtidig give dem muligheden for at præge (hvis det er det de ønsker), og ikke fragive dig retten på ideen, uden at være for vedholdende, men holde på dit og huske, at kundens ord er det rigtige – kunden har altid ret, uden at slikke ”røv”, men vise respekt og accept –men være kreativ og anderledes-tænkende, hurtig i replikken, så intet gør tabt, men ikke for hurtig, så de bliver kørt over, og ikke forstår dig, men være tydelig og klar i ordlyden og retorikken, uden at tale hen over hovedet på kunden, eller ned til, for ikke at forglemme!

Blev du forpustet? (Ja!) – det er nemlig lige til at miste pusten af.

Så er du nysgerrig på hvad jeg så underviser i, ja så kan du stadig lige nå at melde dig til holdet her: https://nord.aof.dk/kurser/Mennesker+imellem/Personlig+udvikling/4804664/?fbclid=IwAR2FXb9qs5JVi_VEjNwy4GHHOcJpyTwPMGcRdrJL9l4TAhctymnDBUJEmLg

– og vupti kom jeg vidt omkring. Håber du stadig læser med, måske sidder med et mindre smil på læben, måske noget inspiration, måske mindre rundtosset eller måske bare glad over, det nu er til ende. Uanset, så tak fordi du læste med! Håber du vender tilbage en anden gang også. Med ønsket om du må tage dig selv den bedste dag, måske uge, måske endda måned!