Utzon100-udstilling rejser ud i verden

Tekst Christina Svendsen/Utzon Center | Foto Utzon Center

I år har Utzon Center kunne holde 10 års jubilæum samtidig med at Jørn Utzon ville være fyldt 100 år. Det har de fejret hele året med Utzon100 og de mange aktiviteter har givet international genlyd. Snart rejser den anmelderroste udstilling ‘Horisont – et operahus og en verden til forskel’ ud i verden.

– Det har været en forrygende rejse i Utzons fodspor, og alle gæster, der træder ind i vores udstilling, er enormt begejstrede. Hele verden, alle aldersgrupper, fagfolk og lægmand har taget rejsen til Utzons barndomsby. For os, der brænder for at ”utzonisere” hele verden har det været en drøm, der er gået i opfyldelse, siger Lasse Andersson, kreativ direktør i Utzon Center og nylig vinder af Dristighedsprisen fra Statens Kunstfond for bl.a. at gøre arkitektur tilgængelig for alle befolkningsgrupper, i en pressemeddelse.

Internationale gæster

Næsten hver tredje gæst på Utzon Center er udenlandsk, hvilket er et markant skift fra tidligere. Samtidig har der over sommeren og frem til nu været 11 procent flere gæster på trods af, at sommerens vejr ikke just fristede til indendørs aktiviteter.

– Opmærksomheden har været overvældende. Utzon er mere relevant end nogensinde før, og det er fantastisk at mærke! Desuden er det godt for vores by og dét, vi gerne vil være kendte for ude i verden, at Utzon Center er en attraktion af så høj en international kaliber, at den kan få folk fra hele verden til at besøge Aalborg. Vi er Internationale og i øjenhøjde – uden at gå på kompromis med fagligheden, siger Lasse Andersson.

Horisont-udstillingen er langt fra den eneste aktivitet, som Utzon Center har markeret jubilæumsåret med.

De mange Utzon100-aktiviteter omfatter tre udstillinger. Hertil kommer udgivelsen af et internationalt magasin, film, konferencer med bl.a. den verdensberømte, spanske arkitekt Rafael Moneo, som arbejdede for Jørn Utzon, foredrag, musik, nytænkende, digital formidling samt legende undervisning til børn i skoler og fritiden. Desuden er konkurrence Utzon Unbuilt for yngre talenter om at bringe Utzons uopførte idéer frem i lyset netop blevet offentliggjort i samarbejde med Spar Nord Fonden.

Se farens båd på Limfjorden

Når Utzon-året er omme, så vil Utzons Centers fejring være nået til Milano, Venedig, Sydney, København og New York med udstillinger og events. Fejringen er også synlig på de hjemlige himmelstrøg. En spidsgatter-båd, designet af Utzons far Aage Utzon, er blevet restaureret og sejler nu på Limfjorden. Det er sket i samarbejde med fonden bag træskibet LOA.

Utzon100-fejringen er muliggjort på grund af en lang række samarbejdspartnere, herunder Realdania.

– Med Realdanias fokus på livskvalitet og det byggede miljø er 100-året for Jørn Utzon et vigtigt år, fordi han var så fin en eksponent for arkitektur, der sætter mennesket i centrum. Vores håb er, at rigtig mange får øjnene op for både Jørn Utzon som banebrydende, dansk arkitekt, men også mere generelt for arkitekturens betydning for menneskers livskvalitet. Det har udstillingen på Utzon Center bidraget til, siger Jesper Nygård, adm. direktør i Realdania.

21. oktober 2018 er sidste chance for at se Horisont – et operahus og en verden til forskel på Utzon Center i Aalborg, inden den fortsætter ud i verden, først Sydney og herefter Dansk Arkitektur Center i København.

Se mere om Utzon100 her