Tusindvis af elbilejere kører afsted på deres første bilferie

PRESSEMEDDELELSE: Applus+

Med en smule planlægning hjemmefra er man sikret al den strøm, man behøver på ferien, og har man fået elbil, så slipper man for den almindelige klargøring af bilen, forklarer rutinerede elbileksperter.

Rekordmange elbilejere forventes at tage på bilferie i de kommende uger – heraf mange for første gang.

Sådan lyder vurderingen fra Applus+ Bilsyn, fordi antallet af elbiler siden sidste sommer er vokset fra knap 90.000 til over 141.000 ifølge tal fra De Danske Bilimportører.

Minimal forberedelse af bilen
Skal man på sin første elbilferie, så er der gode nyheder. Det kræver nemlig mindre forberedelse, end når man kører afsted i en almindelig benzin- eller dieselbil.

– Kort og godt slipper man for det nødvendige tjek af bilens olier, væsker, bremser og dæktryk, som er nødvendige ved en benzin-eller dieseldrevet bil. Elbilen er opbygget med en elmotor og mere simple reduktionsgear uden gearskifte i drivlinen, og bilen har ikke de mekaniske udfordringer, som vi ser på en almindelig bil, og som kan føre til motorstop. Viser displayet, at dæktrykket er for lavt, bør man få dækkene pumpet, så det ikke reducerer bilens rækkevidde, men det er stort set det, forklare teknisk konsulent hos Applus+ Bilsyn, John Gantzhorn.

Tidligere har elbilejere skulle planlægge, hvor bilen skulle ’tanke’ strøm, men også på dette punkt er udviklingen af ladestandere i Danmark og i de vesteuropæiske lande så langt, at det er uproblematisk at få strøm på bilen.

– De fleste elbiler kører i dag mellem 300 og 400 kilometer i motorvejsfart på en opladning, og så er antallet af ladestandere vokset betragteligt, især i Danmark, Norge, Finland og Holland. Også Tyskland er ved at komme med på vognen, forklarer John Gantzhorn.

 

Antallet af ladestandere skyder i vejret
Ifølge forbrugersitet Statzon findes der omkring 500.000 offentligt tilgængelige elbilladestandere i EU, og ifølge Statista omkring 33.000 i Tyskland, som er det vigtigste gennemfartsland, når danskere kører sydpå.

Norge, Luxembourg, Holland, Sverige og Østrig var med udgangen af 2022 topscorere målt på antallet af offentlige ladestandere per 100.000 indbyggere, skarpt forfulgt af Danmark på en ottendeplads, mens Italien, Spanien og landene i central- og Østeuropa har færrest ladestandere. Antallet af steder at hente strøm modsvarer antallet af solgte elbiler i de pågældende lande.

Tesla har åbnet op for alle elbiler
Men den største årsag til, at det er blevet markant nemmere for elbilejere at drage udenlands, hænger sammen med, at Teslas netværk af ladestandere, som er verdens største og har flest DC-superchargers til hurtigopladning, sidste år blev gjort tilgængeligt for alle elbilejere uanset bilmærke, forklarer Mads Aarup, der er talsmand for Elbilforeningen og IDAs ekspert i elbiler og batteriteknologi.

– 80 procent af alle Teslas superchargers er i dag åbne for alle elbilejere uanset bilmærke, og her kan man altså lade sin bil op på 20-40 minutter. Jeg oplever stort set aldrig ventetid nogen steder, og ofte springer jeg tre-fire ladestationer over, fordi jeg ved, at der er så mange, forklarer Mads Aarup, der selv ejer en Tesla model S med 400.000 kilometer bag sig.

Disse apps skal du downloade
– Bruger man Tesla eller Ionitys ladestandere, er man stort set dækket ind. En Tesla finder automatisk en Tesla-ladestander, men kører man i en anden elbil, bør man downloade Teslas strøm-app, som gør det muligt at finde en Tesla Supercharger. Man betaler desuden via app’en. Download også Ionity’s app, der er vigtig på motorvejen i Tyskland, siger Mads Aarup.

– Hos Booking.com kan desuden man søge på ladestandere på overnatningsstedet. Typisk er der tale om AC-ladestandere, der lader bilen op, mens man sover, lyder rådet fra Mads Aarup.

Spar på speederen
Skal man endelig finde hullerne i osten, så er det formentlig, at hurtig kørsel, dvs. over 120 km/t, tapper elbilen for rækkevidde.

– Mange er vant til at køre 150 km/t på Autobahnen. Men der er til at leve med, tilføjer Mads Aarup.

Har du fået elbil, og skal du på ’elektrisk’ bilferie til sommer, så brug tiden, du ellers ville have afsat til klargøring af bilen, på at downloade og sætte dig ind i strøm-apps til rejsen. Gevinsten er et godt overblik, sjældent for langt til den næste supercharger og en ferie uden de store bump på vejen.

5 gode råd til elbilferien

  1. Før afgang download de to apps, Tesla Surpercharger og Ionity, som guider dig til lynladere langs motorvejen. Alternativt Plugshare eller A Better Routeplanner.
  2. Brug mulighederne for opladning på dit hotel, eller hvor du ellers overnatter. Gør opladning til et af dine søgekriterier, når du planlægger din rejse.
  3. Følg bilens anbefalinger om påfyldning af strøm, det er nemt og ligetil. Undgå at løbe tør for strøm. Pas f.eks. på med at planlægge ankomst ved næste lader med under 5% eller 20 km rest-rækkevidde, medmindre du er helt sikker på at fange den rette afkørsel.
  4. Overvej brug af tagbagage, cykelstativ og anhænger, da dette reducerer elbilens rækkevidde.
  5. Kør økonomisk, dvs. 100-120 km/t. Ved 120-140 km/t bruger elbilen 20-25 procent mere strøm og mister rækkevidde.
    Kilde: Applus+ Bilsyn og Elbilforeningen